İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLER Mİ?
Marmara Denizi'nde meydana gelen deprem sonrası beklenen büyük İstanbul depremi bir kez daha gündeme geldi. Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, bölgedeki fay hattının hareketliliğini SuperHaber YouTube kanalı için değerlendirdi.
Marmara Denizi'nde dün saat 16.38'de Merkez üssü Marmara Ereğlisi’nin 18 kilometre açığında 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bölgedeki fay hattının depremselliği ve beklenen büyük Marmara depremi bir kez daha gündeme gelirken, korkulu gözler Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'a çevrildi. Prof. Üşümezsoy, fay hattının hareketliliğini ve beklenen büyük Marmara depremini SuperHaber YouTube kanalı için değerlendirdi.
Marmara denizindeki depremselliği yorumlayan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, "1912'de Marmara’da Tekirdağ ve Silivri fayı kırıldığı için fay hattında stres yok. Tam tersi bu fay 1913’ten beri kırıldığı için stres biriktirmiyor. Bu tip birçok deprem burada oluştu. Diğer taraftan 1999 depremi, fayın devamı olan Yalova-Çınarcık fay hattı da 1894’te kırıldığı için orada da böyle bir risk yok. Kuzey Marmara çerçeve fayı, yani adalar fayı ve onun devamı olarak giden fay hattı, Yeşilköy-Büyükçekmece-Silivri fayından geçen fay da ölü." ifadelerini kullandı.
Silivri ve Kumburgaz çukurundaki fay hattını ise, "Marmara’da risk taşıyan fay, dün Silivri güneyindeki 4’lük depremle kırılan, geçen yıl 4.7 ve 5.7'lik depremle kırılan kuzey gidişli yanalıtımlı fay ve ona velev gelen Kumburgaz bindirme fayıdır. Silivri ile Büyükçekmece açıkları arasındaki mesafe 30 kmdir. Kumburgaz çukurundaki ters fayda etkin bir deprem aktivitesi görmüyoruz. Diğer tarafta ise Silivri çukurundaki kuzeye doğru giden dişli çatallarda 1912 fayının, kırılan fayın çatallığın başlangıç noktasını gördüğümüz bu kesimde Tekirdağ-Silivri fayında derinlere kadar inen, ancak sürekli 4’lük ve 5’lik yüzlerce depremin olduğu bir bölge söz konusu. Bunun da anlamı fayın depremden sonra kitlenmeyip hareket etmesi, krip olarak sürünerek hareket etmesi sonucu bu depremler olmaktadır. Ancak Kumburgaz çukurunda bu kribi ve depremselliği görmüyoruz. Burada oluşacak deprem, ters fay olarak Silivri Kumburgaz düzlüğünün Kumburgaz çukuruna doğru ilerlemesi sonucu olacaktır. Şu anda yakın bir zamanda olma ihtimalinin %3 olan 6,5’luk bir deprem söz konusudur." sözleriyle değerlendirdi.
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’un açıklamalarının tamamı SuperHaber YouTube kanalında yayında...