İstanbul Teknik Üniversitesi ve KADEM'den ortak panel: Mühendislikte kadının rolü ele alındı
İstanbul Teknik Üniversitesi - KADEM ortaklığıyla düzenlenen “Mühendislikte Kadınların Dünü, Bugünü ve Geleceği” konulu panelde, konuşmacılar, Türkiye’nin kadın mühendislerinin tecrübelerini tarihi ve sosyal bir perspektifle ele aldı.
İTÜ Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde kadın mühendisler, mühendislik hayatlarında yaşadıkları deneyimlerden yola çıkarak geleceğe ışık tutan sunumlar yaptı.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, KADEM Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve İTÜ Fizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emre Onur Kahya’nın açılış konuşmalarıyla başlayan panel, gün içinde iki oturum halinde gerçekleşti.
Panelde açılış konuşmasını yapan İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu “Kadına ve kadın çalışanlara verilen önemin sözde kalmadığı iki kurum olan KADEM ve İTÜ’nün bir araya gelerek hazırladığı bu programa katılım sağlayan herkese teşekkür ederim” diyerek katılımcıları selamladı.
KADEM Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ise açılış konuşmasında kadınların iş hayatındaki oransal dağılımına yer vererek, geleceğin dünyasında kadınların rolüne dikkat çekti. “Yeni Dünya kurulurken bu dünyada KADEM olarak kadınların da yer almasının önemine dikkat çekmek istiyoruz. İnovasyonda Kadın projemiz bu anlamda 2014’ten bu yana - bir projem var- diyen bilim kadınlarına destek olan bir projemiz” dedi. Bugünün Türkiye’sinde mühendis kadınların, ortaya çıkartacakları yeni bilimsel araştırmaların yanı sıra ekonomik değerler ve fırsatlarla, büyümenin ve kalkınmanın önemli aktörleri konumunda olduğunu belirten Bayraktar, "Kadınlar şiddete, ayrımcılığa, aşağılanmaya maruz kalmasın istiyoruz. Bunun için kadınların bu başarılarının, yetkinliklerinin, ürettiği zaman tüm topluma nasıl katkı sağladığının görülmesi, anlaşılması şart. Topluma katkısı, toplumsal konularda söz söyleme yetkinliği, aklı, başarısı sorgulanan, saygı duyulmayan insanlar şiddete ve aşağılanmaya daha çok maruz kalırlar. Kadınların bu cendereden çıkmaları için, hak ettikleri saygıyı görmeleri için, iş hayatında ve toplumsal yaşamda karşılaştıkları ayrımcılıklarla mücadele edeceğiz. Hayallerine erişmede karşılarına çıkan engelleri bertaraf ederek adaletli bir toplum düzeni için çalışacağız. O yüzden, hayal etmeye devam, fikir üretmeye devam, iş üretmeye devam!" mesajıyla konuşmasını sonlandırdı.