İstanbul'da deprem mi oldu 11 Ocak? Kaç büyüklüğünde?
Türkiye'nin ana gündem konularından biri de deprem olmaya devam ediyor. En ufak sarsıntılar ardından akıllarına deprem sorusu gelen vatandaşlar internet üzerinden araştırma yapıyor. İstanbulullar deprem mi oldu sorunun cevabını araştırıyor. Peki, İstanbul'da deprem mi oldu 11 Ocak? Kaç büyüklüğünde? Detaylar haberimizde...
Marmara Denizi'nde Şarköy açıklarında peş peşe depremler meydana gelmesinin ardından sarsıntı İstanbul'da sarsıntı hisseden çoğu vatandaş deprem mi oldu sorusunun cevabını arıyor. Peki, İstanbul'da deprem mi oldu 11 Ocak? Kaç büyüklüğünde? Detaylar haberimizde...
İSTANBUL'DA DEPREM Mİ OLDU?
Marmara Denizi'nde Silivri açıklarında saat 16.37 sıralarında 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
UZMANLARDAN İLK DEĞERLENDİRME
İTÜ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. OKAN TÜYSÜZ
Bu Marmara Denizi içinde hepimizin bildiği ana fayın, Kuzey Anadolu fayının üzerinde meydana gelen bir deprem. Geçenlerde de yine böyle bir deprem olmuş ve oldukça fazla bizi telaşlandırmıştı. Bu tür depremler önemli, dikkatle takip etmek gerekiyor. Biraz daha bilgilerin netleşmesi gerekiyor.
Büyük deprem beklediğimiz bir kolda, bu fayın deprem üretme potansiyeli olduğunu gösteriyor. Bu bakımdan önemli. Ama bugün yarın deprem olacak gibi bir anlam da çıkarılmamalı. Şu anda olan depremin biraz daha zaman geçtikten sonra ne anlama geldikten sonra yeni bazı şeyler söylemek mümkün olacak.
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ PROF. HALUK EYİDOĞAN:
Bugün biliyorsunuz bir deprem fırtınası başladı. Hemen Kuzey Marmara fayının, Şarköy'e doğru uzandığı, kıyıya yakın ana marmara fayından uzakta ama sabah baktığımda 50'ye yakın ufak deprem vardı. Seri halde arka arkaya ufacık, çoğu hissedilmeyen depremler oluyor.
Onunla ilgili bakayım dedim, nasıl bir gelişme var... Hatta sosyal medyaya da yazdım. "AFAD ve Kandil dikkatle izlesin" diye. Oraya da deprem fırtınasının resmini koydum. Biraz önce onunla uğraşırken, masa başında sallandık. Ben ilk aklıma gelen deprem fırtınasının içinde daha büyük bir deprem mi oldu şeklindeydi... Baktım ki bu 26 Eylül 2019'da 5.7'lik depremin hemen olduğu yerde. Şu anda 4.5 ile 4.7 büyüklükler veriliyor.
Bu deprem, 26 Eylül'deki depremin olduğu yerde. Ve orada hala bir hareket eğilimi var. Orası aynı zamanda geçen seneki yayınlarda da belirtildiği gibi, Orta Marmara fayının adalarla silivri arasında kalan yerin tam ucunda oluyor.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ PROF. DR. ŞERİF BARIŞ:
Aslında çok fazla bilgi yok. Daha önce 5,7'nin olduğu yere yakın bir deprem. Sanki 5.7'nin artçı depremi gibi duruyor.
Vatandaşların panik olmadan önlem almasını unutmaması gerekiyor. İstanbul ve Marmara Bölgesi, deprem kuşaklarının en önemlisinde yaşıyor.
Deprem olduğunda değil de, depremden önce ne yapmamız gerektiğini unutmamamız gerekiyor. Büyük bir depremin haberi olup olmayacağı muhtemel sorudur. Bu konuda bir şey söylemek mümkün değil.
Kuzey Anadolu fayındaki depremler, orta büyüklükte deprem olmadan doğrudan olan depremler. Bu depremin olağan bir deprem olduğunu söyleyebiliriz.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ YRD. DOÇ. DR. YILDIRIM GÜNGÖR:
Bundan yola çıkarak, büyük deprem geliyor habercisidir diyemeyiz. Marmara ve İstanbul halkı da buna inanmasın. Ben de daha yeni haber aldım. Ne yapmamız gerekiyor? Sakin olmamız gerekiyor. Arkasından büyük bir deprem gelir mi? Hiç bilemeyiz. Bu deprem büyük bir depremin haberidir diyemeyiz, insanlar hemen paniğe kapılıp sokağa dökülmesinler. 4,7 büyük bir deprem değil. Hep şunu söylüyoruz. Eviniz sağlamsa hiçbir depremden korkmayın.
DEPREMDE NE YAPILIR?
Deprem anında bina içerisindeyseniz;
Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir.
Kesinlikle panik yapılmamalıdır.
Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır.
Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.
Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK, Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN, Düşmemek için sabit bir yere TUTUN
Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalıdır.
Balkona çıkılmamalıdır.
Deprem sırasında yapılan küçük hareketler, bazen hayat kurtarıcı olabilir. Bu yüzden depreme maruz kalmadan önce bu uygulamaları iyice öğrenmek, hayatta kalma oranını ciddi derecede yüksek tutacaktır.
– Öncelikle sakin olmalı paniğe kapılmamalısınız. Depremin farkında olduğunuz anda hemen yakınınızda bulunanları da uyarmalısınız.
– Mümkün olduğunca kapı, pencere, balkon ve merdivenlerden uzak durmalısınız. Bu alanlar kolayca çökebilir ve size ciddi zararlar verebilir.
– Kendinize güvenli bir yer bulun ve başınızı koruyarak diz üstü bir şekilde çökün. Sarsıntı bitene kadar bulunduğunuz güvenli noktayı terk etmeyin.
– Beklemek üzere çökeceğiniz yer sağlam bir masa altı veya koltuk ve sağlam eşyaların hemen yanı olabilir. Bu sayede bir hayat üçgeni oluşturabilirsiniz.
– Sarsıntı geçtiğinde yerleşim yerinize en yakın toplanma alanına gitmelisiniz. Eğer binanız hasar aldıysa, geçici olarak barınma alanınızı değiştirmeyi deneyebilirsiniz.
– Eğer dışarıda bulunuyorsanız veya dışarıya çıktıysanız kesinlikle hasarlı binaların yakınında olmamalısınız. Ayrıca elektrik direklerinden, köprülerden, ağaçlardan ve yıkılma tehlikesi olan nesnelerden uzak durun.