İstanbul'da sağanak yağış saat kaçta başlayacak? Ne zaman bitecek?

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul'da etkili olması beklenen sağanak yağış için dikkat çeken bir tahminde bulundu. Vatandaşlar yağmurun İstanbul'da ne zaman etkili olacağını merak ediyor. Peki İstanbul'da sağanak yağış saat kaçta başlayacak? Ne zaman bitecek? Detaylar haberimizde...

İstanbul'da sağanak yağış saat kaçta başlayacak? AKOM'dan yapılan açıklamada İstanbul'da yağış olacağı belirtildi. Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul'da etkili olması beklenen sağanak yağış için tahminde bulundu. İstanbullular yağmurun ne zaman kadar devam edeceğini merak ediyor. Peki İstanbul'da sağanak yağış saat kaçta başlayacak? Ne zaman bitecek? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

İstanbul'da sağanak yağış saat kaçta başlayacak? Ne zaman bitecek?


İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul'da etkili olması beklenen sağanak yağış için dikkat çeken bir tahminde bulundu.

İstanbul'da sağanak yağış saat kaçta başlayacak? Ne zaman bitecek? - Resim : 2

"SU BASKINLARINA DİKKAT"

Hava Forum hesabından yapılan açıklamada ise, "Meteorolojik son verilere göre 15:00-16:30 saatleri arasında İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli ve çevresinde kısa süreli kuvvetli sağanak, ani fırtına, yıldırım, şimşek geçişleri bekleniyor! Olası ani su baskınlarına karşı dikkatli olunmalı..." denildi.

AKOM'DAN DA UYARI GELDİ

AKOM'dan yapılan açıklamada İstanbul'un 1 saat içerisinde başlayacak ve 21.00'e kadar sürecek yağışın etkisi altına gireceği bildirildi.

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"İstanbul, Marmara denizi üzerinden gelen yeni sağanak yağışın etkisi altına girecek. Meteorolojik tahminlere göre bir saat içerisinde Güney bölgelerinden başlayacak olan yağış, Kartal, Maltepe, Kadıköy, Fatih, Beşiktaş ilçelerinde etkili olacak. Saat 21.00’a kadar aralıklarla kuvvetli gök gürültülü sağanak yağmur şeklinde devam etmesi bekleniyor."

YAĞIŞ

Yağış, hava kütlelerinin soğuk bir hava tabakası ile karşılaşarak, soğuk bir yerden geçerek ya da yükselerek soğuması sonucunda içerisindeki su buharının yoğuşarak sıvı veya katı halde yeryüzüne inmesi olayıdır. Plüvyometre adı verilen bir âletle ölçülür. Yıllık yağış miktarı mm, cm ve m olarak, günlük yağış miktarı ise kg/m² ile ifade edilir. Yıllık toplam yağış miktarının bir alanda oluşturduğu yükseklik baz alındığı için uzunluk birimleriyle ifade edilir. Birçok farklı formda meydana gelebilir, bunlar yağmur, kar, graupel, dolu ve sulusepkendir.

YAĞIŞIN OLUŞUMU

Yağışın oluşabilmesinin temel şartı ortamda su buharı (nem) bulunmasıdır. Nemin yanında şu olaylarında gerçekleşmesi gereklidir.

Soğuma: Yoğunlaşmanın gerçekleşmesi için soğumanın gerçekleşmesi gerekir. Soğuma, sıcak havanın soğuk zemine temasıyla (konveksiyon) oluşabilir. Gökyüzünün açık olduğu bulutsuz gecelerde yerin ısı kaybıyla (radyasyon) olabilir. Soğuk ve sıcak hava kütlelerinin karışımı ile oluşur. Isınan havanın yükselmesi ile (adyabatik) yöntemle soğuma gerçekleşir.
Yoğunlaşma: Nemin bulunduğu havada yoğunlaşmanın başlayabilmesi için yoğunlaşma çekirdeklerinin bulunması gerekir. Yoğunlaşma çekirdeği; havadaki asılı haldeki çölden kalkan tozlar, okyanuslardan uçuşan tuz parçaçıkları, volkandan püsküren kül zerrecikleri, meteorların parçalanma artıkları gibi katı zerreciklerdir. 10 mikrondan küçük bu parçacıklar üzerinde su tutunabilir. İnce film tabakası halindeki higroskopik su giderek kalınlaşır. Yer çekimine karşı koyamayacak ağırlığa ulaşınca düşmeye başlar.
Alana yeni bulut gelmesi: Bulutlarda bulunan 2-3gr/m³ su kısa sürede tükenir, alana yeni bulutlar gelmedikçe uzun ve güçlü bir yağış oluşmaz.

METEOROLOJİ

Meteoroloji, atmosferde meydana gelen hava olaylarının oluşumunu, gelişimini ve değişimini nedenleri ile inceleyen ve bu hava olaylarının canlılar ve dünya açısından doğuracağı sonuçları araştıran bir bilim dalı. Türkçeye, Fransızca météorologie sözcüğünden geçmiştir.

Alexander von Humboldt'un çalışmasına dayanılarak William Channing Woodbridge tarafından çizilmiş olan dünya izotermal tablosu (1823)
Atmosferin özellikle alt katmanlarında meydana gelen hava olaylarının oluşumunu ve değişimini nedenleriyle inceler ve kısa dönemli tahminler yapmayı amaçlar. Matematik, coğrafya, istatistik ve fizikten yararlanır.

Günümüzde meteorolojik hizmetler, tamamen bilimsel yöntemlerle ve uluslararası iş birliği içerisinde yürütülmektedir. Bugün dünyada, 24 saat sürekli çalışan onbin civarında kara istasyonu, açık denizlerde görev yapan altıbinden fazla gözlem gemisi ve yüksek hava sondajları yapan binden fazla meteoroloji istasyonu vardır.

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.