İstanbul'daki Fırtına Deprem Habercisi Mi? Fırtınalar Depremi Tetikler Mi?
Meteoroloji’den 2 Temmuz 2021 Perşembe gecesinden itibaren İstanbul için şiddetli fırtına ve gök gürültü sağanak yağış uyarısı gelince bazı vatandaşlar “Fırtına deprem habercisi mi” şeklinde aramalara başladı.
Sıcak yaz günlerinde İstanbul, 2 Temmuz gecesinde şiddetli fırtına ile boğuşuyor. Bununla beraber bazı vatandaşlar İstanbul’da yaşanan şiddetli fırtına depremi tetikler mi sorusuna yanıt arıyor. Daha önceki araştırmalarda ise bazı bilim adamları, doğa olayları arasında yer alan fırtınalar ve kasırgaların depremle birlikte yaşandığına işaret ediyor.
KORKUTAN İDDİA: FIRTINALAR DEPREMİ TETİKLER Mİ?
Geophysical Research Letters tarafından yapılan araştırmada kasırga ya da nor’easters ABD’nin Kuzey Atlantik kıyılarında gerçekleşen fırtınalar) sırasında deniz tabanının 3.5 büyüklüğündeki bir deprem gibi sallandığını ve günlerce sürebileceğini işaret etti.
Bu sarsıntıların aslında sıradan olaylar olduğu sadece arka plandaki sismik bir gürültü yaşandığını sanılmıştı. Florida State Üniversitesi’nden bu çalışmaya devam eden deprem bilimci Wenyuan Fan; kasırga esnasında kimsenin deniz tabanında yer almamasından dolayı bu depremlerin insanlara zarar vermeyeceğini söyledi.
Wenyuan Fan, fırtınaların denizlerde dalgaları tetiklediğini, bu dalgaların da farklı türde dalgalar oluşturduğunu işaret ederek, Meksika Körfezi, Florida, New England, Nova Scotia, Newfoundland, Labrador ve British Columbia’da Eylül 2006 ile Şubat 2015 tarihleri arasında 14 bin 077 adet kasırga depreminin gerçekleştiğini ortaya çıkardı.
Kimi insanlar aşırı sıcak veya aşırı soğuk havaların ya da fırtınalar gibi doğa olaylarının depremleri tetikleyebileceğine inanmaktadır. 17 Ağustos 1999 depreminin sıcak bir yaz günü yaşanmış olması, aşırı sıcakların depremleri tetikleyebileceğinin düşünülmesine sebebiyet vermiştir.
Milattan Önce 4. yüzyılda yaşamış olan Aristoteles’te deprem denen olgunun yer altı mağaralarında hapsolan rüzgarlardan kaynaklandığını düşünmekteydi.