İstanbul'un kurtuluşunun önemi nedir? 6 Ekim 1923'de ne oldu?

İstanbul'un kurtuluşunun önemi nedir? 6 Ekim 1923'de ne oldu? İstanbul'un kurtuluşunun önemi nedir 6 Ekim 1923 İstanbul'un düşman işgalinden kurtuluşunun tarihteki önemi oldukça büyüktür. Türk ordusu bu mutlu günü sevinç çığlıkları, mutluluk gözyaşları dökerek bekledi.

Tarihte büyük bir önemi bulunan 6 Ekim İstanbul'un kurtuluşunu vatandaşlar büyük bir dikkatle araştırıyor. Geçmişten günümüze kadar önemini koruyan İstanbul'un kurtuluşunun 97. yıl dönümü bugün kutlanıyor.

Gazi Mustafa Kemal Paşa, Adana treninden inip Haydarpaşa rıhtımına ayak bastığında düşman gemilerinin zafer bayrakları açmış şekilde toplarını sağa sola çevirerek İstanbul limanına girdiklerini, gayri Türk azınlıkların da sevinç çığlıklarıyla karşı sahilleri çınlattığını görünce, "Geldikleri gibi giderler" demişti.

İSTANBUL’UN KURTULUŞUNUN ÖNEMİ NEDİR?

İstanbul, tarih boyunca ve bugünlerde de Anadolu ve Avrupa arasında bir köprü görevine sahiptir. Kurtuluş Savaşı'nın zaferle bitmesinden sonra Refet (Bele) Bey komutasındaki bir Türk birliği İstanbul'a girdiyse de, işgali resmi olarak kaldıramamıştı. 18 Eylül 1923'de Batı Anadolu tamamen düşmanlardan temizlenip, Mudanya Ateşkes Antlaşması'yla İstanbul, Boğazlar Bölgesi ve Doğu Trakya kurtarılmıştır.

İstanbul'un kurtuluşunun önemi nedir? 6 Ekim 1923'de ne oldu?

İmzalanan Lozan Barış Antlaşması gereğince de düşman askerleri 4 Ekim 1923 günü düzenlenen bir törenle Türk Bayrağı'nı selamlayarak şehirden ayrıldılar. 5 Ekim 1923'te şehrin Anadolu yakasına gelen Türk Ordusu, 6 Ekim 1923 günü coşkun bir bayram havası içinde, sevinç gözyaşları arasında ve çiçek yağmuru altında İstanbul'a girdi.

Böylece 5 yıl kan ağlayan güzel İstanbul kurtulmuş oldu.

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.