İstanbul’un en güzel yapılarından biri olan Çırağan Sarayı’nın tarihi 3. Ahmed dönemine kadar dayanıyor. Bu gün yangın haberiyle gündeme gelen Çırağan Sarayı’nın tarihçesi vatandaşlarımız tarafından büyük bir merakla araştırılmaya başladı. Peki Çırağan Sarayı ne zaman kim tarafından yapıldı? İşte detaylar…
İstanbul’un nadide yapısı: Çırağan Sarayı
Bugün yangın haberleriyle gündeme gelen, İstanbul’un en güzel semtlerinden biri Beşiktaş’ta yer alan Çırağan Sarayı İstanbul’un en nadide yapıları arasında yer almaktadır. Geçmişi 17. yüzyıla kadar uzanan Çırağan Sarayı’nın tarihçesine haberimizde yer verdik. İşte detaylar...
ÇIRAĞAN SARAYI NEREDEDİR?
Çırağan Sarayı, Türkiye'nin İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesinde, Çırağan Caddesi üzerinde bulunan tarihi saraydır.
Çırağan'ın bugün Beşiktaş ve Ortaköy arasında bulunan yeri 17. yüzyılda "Kazancıoğlu Bahçeleri" diye bilinirdi. 18. yüzyılda Beşiktaş kıyılarını süsleyen denize nazır saraylar ve bahçeler Lale Devri diye bilinen 'Çiçek ve Müzik Aşkı' döneminin en önemli simgelerinden sayılmıştır.
ÇIRAĞAN SARAYI’NIN İSMİNİN ANLAMI
Bu dönem, bir eğlence olduğu kadar bir kültür parlaklığı devriydi. Dönemin hükümdarı olan III. Ahmed buradaki mülkünü gözde Vezir-i Azam'ı İbrahim Paşa'ya hediye etmiş ve ilk yalı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından eşi Fatma Sultan (III. Ahmed'in kızı) için inşa ettirilmiştir.
Kendisi burada Çırağan Şenlikleri denilen meş'ale şenliklerini düzenletmiştir. İşte bu olaylar dolayısıyla bu alan Farsçada ışık anlamına gelen 'Çırağan' ismiyle anılmaya başlanmıştır.