İşte ağız kokusundan kurtulmanın yolu!

Diş Hekimi Yener Bardakçı, ağız ve diş sağlığını korumak için doğru diş fırçalama işlemi, ağız kokusu, diş taşı ve diş ipi konularını ve insanların sıkça karşılaştığı diş çürüğü, diş eti iltihabı gibi sorunları SuperHaber muhabiri Gizem Er'e anlattı.

Diş etindeki iltihapların nasıl oluştuğunu anlatan Dr. Yener Bardakçı, yediğimiz gıda atıklarının dışarıya atılması gerektiğine vurgu yaptı. Bardakçı, “Yemek yediğimiz zaman dişlerin boyun kısımlarında yani kronun diş etiyle birleştiği yerde gıda artıkları birikiyor. Gıda artıkları, ağızda yaşayan binlerce mikroorganizmaya besin kaynağı oluyor ve mikroplar orada üremeye başlıyor.” dedi.

DİŞ ETİ KANAMASI, İLTİHAP BELİRTİSİ

Diş eti kanamasının sağlıklı bir durum olmadığını belirten Bardakçı, vücudun mikroplara karşı kendisini savunduğunu ifade ederek, “Diş artıklarının birikmesi sonucu vücut, mikroplara karşı savunmaya çalışıyor. Artıkların biriktiği yer kan doluyor ve diş eti iltihabı yapıyor.” dedi.

DOĞRU DİŞ FIRÇALAMA İŞLEMİ

"Dişlerimizi doğru bir şekilde nasıl fırçalamalıyız?" sorusunun cevabını da veren Dr. Yener Bardakçı, sadece dişin değil diş etinin de fırçalanması gerektiğine vurgu yaptı. Bardakçı, “Sadece diş fırçalamak yanlış bir tanımlama. Bu tanımlama diş ve diş eti fırçalamak olmalı. Günde 2-3 defa diş ve diş etini fırçalamalıyız. Ağız açık bir şekilde ve diş etinden dişe doğru tek yönlü bir fırçalama işlemi uygulanmalı. Süpürme hareketiyle diş etine baskı uygulayarak her hareketi 5 kere tekrarlayarak bütün ağızın sistemli bir şekilde fırçalanması gerekiyor.” dedi.

Dr. Yener Bardakçı, diş fırçalarken fırçanın ve dişin ıslatılmaması gerektiğine dikkat çekti. Bardakçı, "Fırça ıslandığında dişin üstünde kaygan bir tabaka oluşuyor. Islandığında fırçanın kılları diş yüzeye temas etmediği için iyi bir şekilde temizlemiyor bu yüzden diş ve diş fırçası ıslatılmamalı." dedi.

AĞIZ KOKUSUNDAN KURTULMANIN YOLU

Genel olarak ağız kokusunu oluşturan sebeplere bakıldığında, yetersiz ağız bakımı, tedavi edilmeyen diş çürükleri, diş eti hastalıkları gibi konular karşımıza çıkıyor. Ağız kokusunun nasıl giderilebileceğini anlatan Dr. Yener Bardakçı, "Ağız kokusunun diş çürüğü ve diş eti iltihaplanmasından bağımsız olarak medical sebepleri oluyor. Hastanın ağzında eğer herhangi bir çürük ya da diş eti iltihabı yoksa bir dahiliye uzmanına görünmesi gerekiyor. Onun dışında temel neden diş çürüğü ve diş eti iltihabıdır. İlk olarak bunun tedavi edilmesi gerekiyor. Daha sonra doğru ağız bakımı ve doğru diş fırçalama işlemi gerçekleştirilmesi gerekiyor. Hastanın dilini de doğru bir şekilde fırçalaması gerekiyor. Dilin üstünde tad almaya yarayan ‘papil’ denilen pütürler üzerinde gıda artıkları birikiyor ve böylece ağız kokusu oluşuyor. Dişimizi ve dilimiz düzenli olarak fırçalayarak, diş çürüğü ve diş eti iltihabı tedavilerinin yapılması ve diş ipi kullanımı sayesinde kötü kokuların önüne geçebiliriz.” dedi.

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

GÜNÜN VİDEOSU

Aksaray’da eski eş dehşeti: 13 yerden bıçakladı! Saldırı anı kamerada!

Aksaray’da eski eşini pusu kurarak 13 yerinden bıçaklayan Gürsel G.’nin saldırı anı, çevredekiler tarafından cep telefonu kamerasına kaydedildi.