İşte hayvana saygı; sabırla su içirip kedinin susuzluğunu giderdi

İstanbul'un Kocamustafapaşa semtinde, ”işte hayvana saygı böyle olur" dedirten bir görüntü yaşandı. İlçe belediyesinin temizlik görevlisi, parkta bulduğu susuzluktan yürüyemeyen bir kediye dakikalarca su verdi. Kediye sabırla su içiren ve seven temizlik görevlisinin bu davranışı, parkta bulunanlar tarafından takdirle karşılandı.

MEVLÜT YÜKSEL / ÖZEL HABER

İnsanların yaşamına giren kediler, yüzyıllar boyu en yakınında bulunarak adeta arkadaş olmuşlar. Dünyanın önde gelen üniversitelerinde yapılan araştırmalarda kedilerin ilk olarak insanlar tarafından yaklaşık 5 bün yıl önce evcilleştirildiği ve çiftçilerin mahsullerini farelerden, yine diğer kemirgenlerden korumaya yardımcı olmak için kullanıldığı düşünülüyor.

KEDİYE KEZZAPLI SALDIRIYA 8 YIL 3 AY HAPİS CEZASI VERİLDİ

İnsanların çok sevdikleri kedilere zaman zaman kötü davranışlar ile saldırıların yapıldığı, hatta bazı satanist ayinlere de kurban olduğunu edildikleri biliniyor. Nitekim İstanbul Eyüpsultan’da geçtiğimiz yıl sokak kedilerinin üzerine asit dökerek zarar veren sanık Murat Ö.’nün yargılandığı dava karara bağlandı.

İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme, sanık Murat Ö.'ye birden fazla hayvana karşı ‘bir ev veya evcil hayvanı kasten öldürme’ suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezasıyla cezalandırdı. Mahkeme ayrıca, sanık Murat Ö.'nün yine birden fazla hayvana karşı, ‘bir ev hayvanına veya evcil hayvana işkence etmek veya acımazsız veya zalimce muamelede bulunmak’ suçundan 3 yıl 9 ay olmak üzere toplamda 8 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.

TÜRKİYE SOKAK HAYVANLARI YASASINI YÜRÜRLÜĞE KOYDU

Türkiye, Yeni Sokak Hayvanları Yasası (Köpek Yasası) 30 Temmuz 2024 tarihinde meclisten geçirdi. Bu Kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak.

BELEDİYE TEMİZLİK GÖREVLİSİ SUSUZ KALAN KEDİYE SU İÇİREREK SEVDİ

Öte yandan, insanların dostu kedilere yapılan saldırıların dışında, İstanbul’un Fatih İlçesi Kocamustafapaşa semtinde, "işte hayvana saygı böyle olur." dedirten bir görüntü yaşandı.

İlçe belediyesinin temizlik görevlisi,parkta bulduğu susuzluktan yürüyemeyen bir kediye dakikalarca su verdi. Kediye sabırla su içiren ve seven temizlik görevlisinin bu davranışı,parkta bulunanlar tarafından takdirle karşılandı.

KEDİLER İNSANLARIN HAYATINA NASIL GİRDİ?

Bugün dünyada milyarlarca kedi yaşadığı düşünülüyor. Bu kedilerin yalnızca evde yaşayanları 500 milyon olarak kayıtlara geçiyor. Aslında vahşi bir tür olan kedilerin insanlıkla olan dostluğu tahmin ettiğinizden bile eskilere dayanıyor. Kediler Antik Mısır zamanı kentlerden gizlice kaçırılmaya başlanıyor. Önce Asya ve Hindistan’a taşınan kediler, M.S 500’lü yıllarda Avrupa’ya kadar gidiyor. 1700’lü yıllarda ise kediler, Amerika’ya ulaşıyor.

Böylece bu sevimli dostlarımız, dünyanın her yerine yayılıyor. Bugün dünyada tam kırk kedi türü yaşıyor. Bunların 500 milyonu evcil ve değişen çiftleşme zamanları sebebiyle sokak kedilerinin popülasyonunu tahmin etmek neredeyse imkansız. 90’lı yıllara kadar en popüler evcil hayvan olan köpekler, bu konumlarını hızlıca kedilere kaptırıyor. Bu durum günümüzde de aynı şekilde devam ediyor.

KEDİ “MUEZZA” VEEBU HUREYRE (R.A.)

Evcil hayvanlardan olan kediler, birçok dinin yanı sıra Müslümanlar için de önemli hayvanlar. Bunun sebebi ise kedilerin müslümanlarla içe içe yaşamasından kaynaklandığı biliniyor.Bu kediler arasında bir kedi var ki tüm İslam alemi tarafından isim olarak çok iyi tanıyor.

Bahsedilen kedi Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)’in,” Muezza” ismini verdiği bir kedisi bulunuyordu.Rivayetlere göre,Muezza’nın tekir cinsli bir kedi olduğu düşünülüyor. Yine rivayetlere göre, Hz. Muhammed kedileri ve özellikle Muezza’yı o kadar çok severmiş ki hırkasının üzerinde uyuya kalan kediyi uyandırmamak için hırkasının ucunu kestiği ifade ediliyor.

Yine çeşitli hadislerde ise,sadece Hz. Muhammed (S.A.V.)’in değil, aynı zamanda sahabelerden birine kedi sevgisi sebebiyle “Kedilerin Babası”anlamına gelen Ebu Hüreyre ismi verildiği belirtiliyor.

İşte hayvana saygı; sabırla su içirip kedinin susuzluğunu giderdi ile ilgili etiketler kedi

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Milli sporumuz Heimlich manevrası! Malatya'da öğretmen öğrencisinin hayatını kurtardı

Son yıllarda sıkça rastlanan Heimlich manevrasıyla hayat kurtarma olaylarına bir yenisi Malatya'da eklendi. Öğretmen Yusuf Doğan, boğazına şeker kaçan öğrencisini Heimlich manevrası ile kurtardı. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı.