İşte İstanbul depremi gerçeği!

Art arda yaşanan depremlerin ardından beklenen büyük İstanbul depremi bir kez daha gündeme geldi. Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 7.3'lük deprem iddiasından sonra SuperHaber muhabiri Zeynep Gizem Er'e çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz günlerde akşam saatlerinde Muğla’nın Marmaris ilçesinde 5,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Şiddetli şekilde hissedilen deprem 61,41 kilometre derinliğinde oluşurken can veya mal kaybı yaşanmadı. Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, bölgedeki fay hattının hareketliliğini SuperHaber YouTube kanalı için değerlendirdi.

"BÖLGEDE 7'LİK BİR DEPREM YAŞANABİLİR"

Prof. Üşümezsoy, "Bölgedeki deprem tarzı, Akdeniz okyanus kabuğu ile Ege kıtasal kabuğu arasındaki dalma batma zonu sebebiyle büyük deprem potansiyeline sahiptir. Bu zon üzerinde seçilmiş bölgede 20 yıl içinde 15 kadar 5’in üzerinde depremler, 10’dan fazla 5.5, 6’ya yakın depremler olmuştur. Bu depremler, kıtasal kabuk ile marmaris bodrum kabuğu ile okyanus kabuğunun arasındaki dalma zonundaki sürtünmeden kaynaklanan depremlerdir. Buradaki iki zon kırıldığı zaman 1000 kmlik yüzeyi kırarsa 7’lik bir deprem yaratır. Buradaki 6’lık depremler, 100 kmlik yüzeyin yırtılmasıdır. Ana stres, iki kabuk arasındaki kitlenmiş bölgededir. Bu da bölgedeki depremler, kıta kabuğu içindeki karadaki depremler sığ depremlerdir ve daha küçük depremlerdir. Burada oluşacak deprem ise daha büyük bir potansiyele sahiptir. Bu stres kırıldığı zaman 7’lik bir deprem yapacaktır" ifadelerini kullandı.

"MARMARA DENİZİ'NDE DEPREM SÖZ KONUSU DEĞİLDİR!"

Art arda depremlerin yaşanmasının ardından beklenen İstanbul depremi tekrar gündeme geldi. Marmara Denizi'ndeki deprem riskini değerlendiren Prof. Üşümezsoy, beklenen büyük İstanbul depremiyle ilgili kritik uyarılarda bulunarak "Doğuda Çınarcık çukuru, ortada Silivri çukuru ve batı Marmara sırtı görülmektedir. 1999 depreminin kırıldığı fay Yalova-Çınarcık’tan güneye İmralı’ya doğru gitmektedir. Diğer tarafta ise Kumburgaz çukurundaki riskli fay batıya doğru uzanmaktadır ve orta Marmara sırtını kesen bir fay söz konusu değildir. Adalar fayı dediğimiz Yalova’dan Yeşilköy’e kadar uzanan, Yeşilköy’den de Büyükçekmece’ye kadar uzanan bir fay söz konusu değildir. Bütün yanılgı bu fayı Kuzey Anadolu fayı olarak kabul edip fayı buraya uzatmaktadır. Oysa bu fay, Kuzey Anadolu fayı değil, Marmara Deniz'i açılırken çalışmış bugün ölü bir faydır. Bu nedenle de kumburgaz çukurundaki 30-40 kmlik fayın doğuya doğru Yeşilköy’e kadar uzatılan 30 kmlik kesiminde bir fay söz konusu değildir. Yeşilköy’den Yalova’ya kadar giden kesimde de bir fay hattı söz konusu değildir. Bu durumda ne 70 kmlik 7.2’lik deprem, ne de Silivri’den başlayıp Yalova’ya kadar giden 120-130 kmlik 7.5’lik deprem söz konusu değildir" ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’un açıklamalarının tamamı SuperHaber YouTube kanalında yayında...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

İşte İstanbul depremi gerçeği! ile ilgili etiketler deprem Marmaris İstanbul prof. dr. şener üşümezsoy fay hattı

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Peş peşe 'Dikkat edin' çağrısı! İstanbul'da hem kara hem hava trafiği felç oldu!

İstanbul'da peş peşe verilen uyarılar sonrası lodos, sağanak ve fırtına başladı. Hava birdenbire kararırken AFAD, MGM ve AKOM'dan peş peşe 'dikkat edin' çağrısı geldi. Fatih'te sağanak yağış başladı, Bayrampaşa'da rögar taştı.