İşte İstanbul'un bina yaşı haritası: Hangi ilçeler riskli?

Düzce'de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem sonrası İstanbul'daki binaların durumu yeniden akıllara geldi. Açıklanan verilere göre, İstanbul'un bazı ilçelerinde sıfır binaların oranı yüzde 3'e kadar düşmüş durumda. Kentte en yaşlı binalar, Fatih, Adalar, Beyoğlu, Şişli gibi nüfusun yoğun olduğu ilçelerde bulunuyor.

Düzce, 23 yıl sonra yeniden büyük bir depremle sarsıldı. Ancak bu kez korkulan olmadı. 1999 yılındaki deprem sonrasında alınan önlemler ve yapı stokunun yenilenmesi can kayıplarının önüne geçti.

Son sarsıntı büyük Marmara depremine karşı da tedbirlerin hızlandırılması gerektiğini hatırlattı. Uzmanlar 7 ve üzerinde bir deprem ile ilgili bir tarih veremiyor, ancak yüksek olasılıkla büyük Marmara depremi yakın bir gelecekte bölgeyi etkileyecek. Dolayısıyla kentsel dönüşümün hızlandırılması gerekiyor. Bu çalışma kentin tarihi bölgeleri ve eski semtlerinde daha zor. Çünkü yapılar iç içe, binalar daha eski.

İŞTE İSTANBUL'UN BİNA YAŞI HARİTASI

Yapılan bir araştırmaya göre Sultanbeyli'de sıfır binaların oranı yüzde 45. 30 yaş üzeri binaların oranı ise yüzde 1'i bile bulmuyor. Arnavutköy'deki yerleşimin de yarıya yakınını yeni yapılar oluşturuyor. Arnavutköy'de sıfır bina oranı yüzde 43. 30 yaş üstü bina oranı ise yüzde 0,1.

Beylikdüzü ve Çekmeköy'de de benzer rakamlar dikkat çekiyor.

Beylikdüzü: Sıfır Bina Oranı: Yüzde 35 / 30 Yaş Üstü Bina Oranı: Yüzde 0,1

Çekmeköy: Sıfır Bina Oranı: Yüzde 32 / 30 Yaş Üstü Bina Oranı: Yüzde 0,1.

EN YAŞLI BİNALAR O İLÇELERDE

Kentsel Risk Yönetimi Uzmanı Mimar Şevki Çatladı, İstanbul'un bina yaşı haritasını ve olası depremde hangi semtlerin risk altında olduğunu NTV'ye değerlendirdi. Çatladı, haritada koyu olan yerlerin en yaşlı binaların bulunduğu yerler olduğunu belirterek, en yaşlı binaların Fatih, Adalar, Beyoğlu, Şişli ve sahil şeridindeki nüfusun en yoğun olduğu bölgeler olduğunu söyledi.

Çatladı, bu bölgelerin bina yaşlarının ve nüfus yoğunluğunun da en yüksek olduğu ilçeler olduğunu kaydederek, "Metrekare başına en fazla nüfusun düştüğü bölgeler Bahçelievler, Güngören ve Bayrampaşa" dedi.

Çatladı, bu alanların aynı zamanda zemininin kötü olduğu ve konut satış adetlerinin de yüksek bölgeler olduğunu belirterek, öncelikli müdahale edilmesi gereken yerlerin de bu ilçeler olduğunu söyledi.

"YENİ YERLEŞİM PLANLARI VE REZERV ALANLARI OLUŞTURULMALI"

Depreme karşı kentsel dönüşüm kapsamında yeni yerleşim planlarının ve rezerv alanların oluşturulması gerektiğini vurgulayan Çatladı, şehir merkezinde riskli bölgelerdeki nüfusu rezerv alanlara taşıyıp buradaki gayrimenkullerin dönüşümünün hızlı bir şekilde tamamlanmasının hayati derecede önemli olduğunun altını çizdi.

Kentsel dönüşüm konusunda da önerilerini sıralayan Çatladı, "Finansal anlamda teşvikler, destekler hatta buradaki gayrimenkulleri bir fon altında toplayarak ve kentsel dönüşüm fonu oluşturarak TOKİ'nin rezerv alanlarda konut yaparken şehir içindeki gayrimenkullerin takasını da mümkün kılabileceği pek çok model oluşturabiliriz" diye konuştu.

İşte İstanbul'un bina yaşı haritası: Hangi ilçeler riskli? ile ilgili etiketler İstanbul konut bina deprem
GÜNÜN VİDEOSU

Suudi Arabistan'da düzenlenen bir müzik festivalinde Kabe'ye büyük saygısızlık!

Suudi Arabistan'da düzenlenen Riyad Festivali'nde Kabe maketinin dekor olarak kullanılması büyük tepki çekti. Eski Diyanet İşleri Başkanı Görmez olayın fecaat olduğunu vurgulayarak, Suud ulemasının sessizliğini eleştirdi.