İşte normalleşmek için tek şart

Koronavirüs salgınının başladığı günden bugüne zor günler geçiren restoran ve kafe işletmecileri, normalleşmeye dönüş çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bu konu ile ilgili Kabine toplantısını işaret etti. Bilim Kurulu üyeleri ve uzmanlar da kademeli normalleşmede şartları açıkladı. Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan 2 binli vaka sayılarını işaret etti.

Koronavirüs önlemleri nedeniyle yaklaşık bir yıldır kapalı olan restoran ve kafelerden yardım çığlıkları yükseldi. Yaz aylarında kısa bir dönem açılan, sonrasında yeniden kepenk indirmek zorunda kalan işletmeciler, batma tehlikesi ile karşı karşıya.

Yeniden açılmak için taleplerini madde madde sıralayan işletmecilere yanıt veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Kabine toplantısını işaret etti. Daha önce bu yönde taleplerin uygulandığına ancak verilen sözlerin tutulmadığına dikkat çekti. Böyle bir riski almanın zor olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, virüsle mücadelede gelinen noktaya zarar verilebileceğine işaret etti.

Peki vaka sayıları hangi seviyede olursa kafe ve restoranlar yeniden açılabilir? Kademeli normalleşme hangi şartlar altında başlar? Okullar ile ilgili ne düşünülüyor?

Hürriyet'ten Meltem Özgenç, merak edilen bu soruları Bilim Kurulu üyeleri ve uzmanlara sordu. İşte verilen yanıtlar:

"2 BİNLİ VAKA SAYILARINI GÖRMEMİZ DAHA DOĞRU OLACAKTIR"

Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Sokak kısıtlamalarının hem vaka sayısında hem de hasta sayısının azalmasında etkisine vurgu yaparak "O yüzden kısıtlamaların kalkması için acele etmemek gerekiyor ama peyderpey vaka sayısı, hasta sayısı daha aşağıya yöneldiğinde elbette bunların kalkması gündeme gelebilir." dedi.

Belki binli rakamları görürsek Türkiye genelinde kısıtlamaların biraz daha gevşetilmesinin söz konusu olacağını ifade eden İlhan, "Restoranların ve kafelerin ne zaman açılacağının kararını İçişleri Bakanlığı veriyor. Şu an net bir şey söyleyemesek de binli, 2 binli vaka sayılarını görmemiz daha doğru olacaktır. Vatandaşlarımız vakaların aşağı düşmesi için tedbiri elden bırakmasın. Ancak bu şekilde bir an önce normal hayata dönebiliriz." diye konuştu.

"POZİTİF YÜZDE 1 OLURSA"

Prof. Dr. Levent Akın: Lokanta ve kafelerin açılmasıyla ilgili dünyada olmadığı gibi ülkemizde de özel bir kriter yok. Sadece okullar için bazı kriterler var. En önem verdiğimiz şey, yüksek miktarda aşının kullanılması ve toplumun güvenliği. Bulunduğumuz durum ağustos ayındaki gibi bile değil. O dönemde hasta sayısı 200’lerde giderken, kurallar hafiflediğinde vaka sayısı 10 binlere geldi. Lokanta ve kafelerin açılması ancak testte pozitiflik oranları yüzde birin altına düştüğünde gözden geçirilmeli. Tabii toplumun 15 milyonunun aşılanmasının da büyük önemi var. Bunlara kesinlikle uyulması gerekiyor.

"ONLARI ANLIYORUZ AMA..."

Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz: Vaka sayısı düşmüş olsa da hasta ya da ölüm oranları yüksek olabiliyor. Çünkü insanlar birkaç hafta yoğun bakımda oluyor ve tedavi devam ediyor. Biliyoruz bazı meslek gruplarındaki insanlar ekonomik olarak zor durumdalar. Lokanta ve kafe çalışanlarını anlayabiliyoruz. Ancak dünyada etkisini arttıran mutant virüslerin geldiği durum, bu kısıtlamaların gevşetilmesi konusunda etkili olacaktır. Mutantlar gelecekte önlem alınmazsa, vaka sayısını yükselteceği gibi ölümleri de arttırabilir. O nedenle ülkemizde şu ana kadar başarılı şekilde yürütülen kısıtlamaların bir süre daha devam edeceği görülüyor. Mart ayına kadar vaka sayılarında yaşanacak ciddi düşüşler, yetkili makamlarca mutlaka değerlendirilecektir.

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.