İşte Şehir Üniversitesi gerçekleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile yayımlanan kararla İstanbul Şehir Ünüversitesi'nin faaliyet izni kaldırıldı. Peki daha önce de bir çok kez kamuoyunun gündemine gelen üniversiteyle ilgili neden böyle bir karar alındı. İçerisinde bulunduğu mali durumla üniversite eğitime devam edebilir miydi? İşte bilinmeyen tüm detaylar...

İstanbul Şehir Üniversitesi ile ilgili alınan karar, üniversitenin bu duruma nasıl geldiği sorusunu da akıllara getirdi.

Üniversitenin yönetimi tarafından adım, adım yapılan büyük yanlışlarla bu konuma geldiği ortaya çıktı.

İşte adım,adım yaşananların özeti;

TEMİNAT ORTADAN KALKTI, BANKA KREDİ TAHSİLİ İÇİN İŞLEM BAŞLATTI

Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından 2014 yılında üniversiteye bedelsiz bazı taşınmazlar devredildi. Üniversite yönetimi bu taşınmazları teminat göstererek kredi kullanmaya başladı. Ancak açılan bir dava ve verilen karar ile taşınmazın devri hakkınıda iptal kararı çıktı. Bunun ardından ise banka kendilerine verilen teminatın ortadan kalkması nedeniyle alacaklarının tahsili için işlem başlattı.

YÖK DEVREYE GİRDİ

Yaşanan bu gelişmenin ardından YÖK üniversite ile temasa geçerek eğitim-öğretimin aksamamasını istedi. Üniversite ise böyle bir durumun söz konusu olmadığı bilgisini verdi.

ÜNİVERSİTE HESAPLARINA HACİZ

İlerleyen süreçte İstanbul 18. Asliye Ticaret Mahkemesinin 2019/1384 Sayılı Kararıyla Üniversitenin banka hesaplarına haciz konuldu.

YÖK YAZILI BİLGİ İSTEDİ

Yaşanan gelişmelerin ardından YÖK, ünivsersite yönetiminden, eğitim-öğretimin yaşanan mali sıkıntı dolayısıyla aksatılmaması için yapılan planlamalara ilişkin bilgi istedi.

ÜNİVERSİTE: FATURALAR, MAAŞLAR, BURSLAR ÖDENEMİYOR

Konuya ilişkin olarak İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörlüğünün 12.12.2019 tarihli cevap içeren yazısında; Üniversitelerinde çalışmakta olan akademik ve idari personelin Ekim ve Kasım ayı maaşlarının ödenemediği, en düşük ücret alan personellerden başlanarak ancak cüzi bir ödeme yapılabildiği; burslu öğrencilerin Kasım ayı burslarının yatırılamadığı, Aralık ayında da burs ödemesi yapılamayacağı; Üniversitenin eğitim - öğretim faaliyetleri açısından gerekli olan alt yapı imkânlarına ilişkin ödemelerde aksamalar oluştuğu, bu bağlamda elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarının ödenemediği; ayrıca ödeme tarihleri gecen borçlar nedeniyle fiili haciz işlemlerinin başlatıldığı; mevcut durumun devamı halinde eğitim - öğretimin aksamasının kaçınılmaz olduğu bildirildi.

GARANTÖR ÜNİVERSİTEYE DEVREDİLDİ

Yaşananbu gelişmeler üzerine üniversite garantör üniversite olan Marmara Üniversitesine devredildi.

UÇAN KUŞA BORCU VAR

Üniversitenin mali durumuna yönelik yapılan çalışmada ise şu bilgilere ulaşıldı

-Üniversitenin 2014/2015-2018/2019 döneminde yürüttüğü esas faaliyetinden dolayı toplam 211.114.487,00 TL (ortalama yıllık 42.222.897,40.- TL) zarar ettiği,

-Üniversitenin Hazine’den devredilen Dragos’daki Halk Bankasından kullandığı kredinin teminatını oluşturan taşınmazın Danıştay kararı gereği büyük bir kısmının Üniversitenin mülkiyetinden çıkması nedeni ile Halk Bankası tarafından Üniversitenin var olan tüm taşınmazlarına ipotek, Banka hesaplarına haciz konulduğu,

-Üniversitenin 15.06.2020 tarihi itibariyle vadesi geçmiş dönem borç toplamının 512.798.000,00- TL olarak gerçekleştiği, söz konusu borcun 477.200.000.- TL’nin Banka borcu, 3.785.000,00- TL’nin Nisan-Mayıs aylarına ait ödenemeyen maaş ödemesi olduğu, geri kalan kısmın büyük ölçüde firma ve SGK prim borçlarından
oluştuğu,

-Haziran-Ağustos 2020 dönemine ilişkin olarak, Üniversitenin gelir-gider dengesinin 29.315.000,00.- TL açık verdiği, söz konusu dönemde aylık ortalama gelirin 95.000,00 TL olarak gerçekleşmesi öngörülürken, aylık ortalama gider öngörüsünün 9.771.666,67 TL olduğu, dolayısıyla aylık ortalama gelir açığının 9.676.666,67 TL olarak gerçekleşeceği, önceki yıllardaki ortalama yıllık zararının 42.222.897,40.- TL olduğu değerlendirildiğinde, Üniversitenin söz konusu durumunun dönemsel olmadığı ve süreklilik arz ettiği,

-Üniversitenin, 31.05.2020 tarihi itibariyle hazır değerleri de dikkate alındığında bile geçmiş dönemlere ilişkin yükümlülüklerini ve izleyen aylarda/yıllarda ortaya çıkacak gelir açığını karşılama kabiliyetinin bulunmadığı,

-Haziran-Ağustos 2020 dönemi için Üniversitenin 29.315.000,00.-TL acil nakit ihtiyacının olacağı,
tespit edilerek Yükseköğretim Kuruluna bildirilmiş ve yine Garantör Üniversite Marmara Üniversitesince Yükseköğretim Kuruluna iletilen resmi mali verilerin, bilgilerin ve değerlendirmelerin başta öğrenciler olmak üzere akademik ve idari personelin, alacaklı kamu ve özel diğer hizmet sağlayıcılarının mağduriyetine daha fazla yol açmaması için Yükseköğretim Kurulu tarafından yürütülecek işleme esas alınması gerektiği,” ifade edilmiştir.

FAALİYET İZNİNİN KALDIRILMASI TAVSİYE EDİLDİ

Yapılan araştırmalar neticesinde garantör üniversitenin de ilettiği bilgi ve belgeler ışığında üniversitenin faaliyet iznin kaldırılması tavsiye edildi.

CUMHURBAŞKANI KARARI İLE FAALİYET İZNİ KALDIRILDI

YÖK tarafından Cumhurbaşkanlığı makamına söz konusu bilgi ve belgeler ile tavsiye kararı iletildi. Bunu üzerine Cumurbaşkanlığı kararı ile üniversitenin faaliuet izni kaldırıldı.

İşte Şehir Üniversitesi gerçekleri ile ilgili etiketler üniversite YÖK şehir üniversitesi