İşte sosyal medya yasasının detayları

Bakan Berat Albayrak ve eşi Esra Albayrak'ın 4. çocuklarının dünyaya gelmesinin ardından sosyal medyada yapılan çirkin paylaşımlar üzerine bir kez daha gündeme gelen sosyal medya düzenlemesine ilişkin akşam saatlerinde Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir'den yasanın içeriği iddiası ile bazı bilgiler paylaşıldı. İşte bu iddiaya göre sosyal medyadaki zorbalığı sona erdirecek cezalar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün gündeme getirdiği sosyal medyaya çeki düzen verecek yasa çalışmasına ilişkin akşam saatlerinde sıcak bir gelişme yaşandı.

Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir'in Sosyal medya düzenlemesinin detayları olarak sunduğu deyatlara göre düzenlemede sosyal ağ sağlayıcısının tanımı yapılıyor.

İddiaya göre düzenlemede sosyal medya kurumlarına özel tebliğ ve bildirim usulü getiriliyor. Buna göre sosyal ağlara Türkiye'de temsilci zorunluluğu, 48 saat içinde cevap yükümlülüğü şart koşulurken, zararlı içeriğin kaldırılmaması halinde 5 milyon TL ceza, zararlı içeriği paylaşan kişi Türkiye'de barınmıyorsa 50 milyon TL ceza, uyarıları dikkate almayan ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen internet servis sağlayıcısının bant genişliği önce yüzde yüzde 50 daha sonra da yüzde 95'e kadar daraltılması öngörülüyor.

DÜZENLEMENİN DETAYLARI

Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Ademir'in sosyal medya düzenlemesine ait olduğunu iddia ettiği içeriğin detayları ise şöyle:

- Öncelikle “sosyal ağ sağlayıcı”nın tanımını yapılıyor ve sosyal ağ sağlayıcılarına yönelik düzenlemeler getirilerek bu şirketlerin disiplin altına alınması amaçlanıyor.

- Yurt dışında bulunan internet aktörlerine tebligatta yaşanan sorunların önüne geçilebilmesi amacıyla hem günümüz global dünya yapısına hem de internet ortamının ruhuna uygun olarak özel tebliğ ve bildirim usulü getirilirken, elektronik ortamda yapılan bildirimlerin tebligat olarak kabul edilmesi de düzenlemede yer alıyor.

- İnternet ortamında sunulan içeriklere yer sağlayan şirketlerin yani yer sağlayıcıların yükümlülükleri yerine getirip getirmediklerinin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından denetlenmesinin önü açılıyor.

- Sosyal medyada yer alan hukuka aykırı içeriğin kaldırılması veya içeriğe erişimin engellenmesi hususunda ilgili şirketlere ulaşılabilmesini teminen Türkiye’de temsilci bulundurmalarının sağlanması hedefler arasında.

- Sosyal ağ sağlayıcılara, kişilik haklarının ihlali ve özel hayatın gizliliğinin ihlali durumunda, ilgili kişiler tarafından yapılacak başvuruların cevaplandırılması için 48 saatlik süre içinde yanıt verme yükümlülüğü getirilirken, içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararlarının uygulanmasına ve başvurulara yönelik yapılan işlemlere ilişkin raporlama yükümlülüğü de düzenlemede yer alıyor.

- Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılara (Twitter, Facebook, Youtube, TikTok, Instagram, gibi) Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırma yükümlülüğü de şart koşuluyor.

SOSYAL AĞLARLA İLGİLİ CEZALAR

- İçeriğin kaldırılmasına ilişkin başvurulara 48 saat içerisinde cevap verilmediği takdirde ilgili platforma 5 milyon TL,
- BTK'Ya raporlama ve istatistiki bilgi verilmediğinde 10 milyon TL,
- Verileri Türkiye’de barındırmadığının tespit edilmesi halinde ise 50 milyon TL idari para cezası öngörülüyor.
- Hakim kararının gereğini 24 saat içinde yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılar, doğan zararların tazmininden sorumlu tutuluyor.
- Yapılan ihtara rağmen 30 gün içerisinde Türkiye’de temsilci bulundurmayan ve temsilcinin kimlik ve iletişim bilgilerini BTK'ya bildirmeyen sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin %50 oranında daraltılması için sulh ceza hâkimliğine, BTK tarafından başvuruda bulunulabileceği belirtiliyor.

Buna rağmen ikinci ihtarla 30 günlük süre içerisinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin %95 oranında daraltılması için sulh ceza hâkimliğine başvurulacağı ifadesi de düzenlemede yer alıyor. 

Bu sayede ilgili platforma erişim tamamen engellenmeyecek ve kısmi yayın devam edebilecek.

DÜZENLEMENİN GEREKÇELERİ

Aydemir'in haberine göre düzenlemenin gerekçeleri ise şöyle:

Türkiye'de; Twitter, Facebook, Instagram ve YouTube gibi sosyal ağ platformlarının yaygın olarak kullanıldığı belirtilerek, bu platformların hemen hemen bütün vatandaşlar tarafından kullanılmakla birlikte, ilgili mevzuat çerçevesinde sosyal ağ sağlayıcılarına yönelik tedbirler ve müeyyidelerin etkin bir şekilde uygulanamadığı ve müeyyidelerin yetersiz kaldığı ifade ediliyor.

Twitter gibi bazı sosyal ağ sağlayıcılarına Hâkim kararına rağmen terör örgütlerinin yayınlarını kaldırmamaları sebebi ile idari para cezası uygulandığı ancak bu cezaların tahsil edilemediği örnek olarak veriliyor.

Bu nedenle de sosyal ağ sağlayıcıların net şekilde düzenlenmesi gerektiği gerekçeler arasında ifade ediliyor.

İşte sosyal medya yasasının detayları ile ilgili etiketler Twitter Facebook TikTok İnternet Habertürk sosyal medya düzenlemesi bülent aydemir
GÜNÜN VİDEOSU

Kerkük'te PKK'dan taşıma nüfus oyunu! Binlerce kaçak Kürt getirdiler...

Irak’ta 27 yıl aranın ardından ilk kez nüfus sayımı yapıldı. Genel nüfus sayımında usulsüzlük iddiaları gündeme bomba gibi düştü. PKK'nın Kerkük'ün demografik yapısını değiştirmek için Kerkük'e getirdiği binlerce kaçak Kürt'ün şehri terk ettiği görüntüler ortaya çıktı.