İsteğe bağlı sigorta primi ne kadar? İsteğe bağlı sigorta primi ödeme, hesaplama
Sigorta olarak bilinen bu durum önceden ödenen prim karşılığında, bir kimsenin veya herhangi bir şeyin ilerde karşılaşabileceği zararı gidermek için, bir kuruluşla yapılan bağlantı sözleşmeye sigorta adı verilmektedir. Sigorta primi olarak bilinen bu durum isteğe sigortanın satışını yapan yetkili tarafından verilen teminatı satın almak için sigortalının ödediği sigorta ücretine denilmektedir. Sigorta primi hakkında vatandaşlar bilgi sahibi olmak istiyorlar.
Herhangi bir iş yerine, bir kuruma, bir çalışma hayatına bağlı olmadan kişini kendi imkanları yardımı ile yaptırmış olduğu sigorta türüne isteğe bağlı sigorta adı verilmektedir. İsteğe bağlı sigorta priminden yararlanmak için bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. Bu şartlar genellikle; Başvuru yapacak kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekiyor,sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmıyor olmak, ayrıca
malullük ve yaşlılık aylığı hiçbir şekilde almaması gerekmektedir. Bu şartları yerine getiren herkes isteğe bağlı sigorta priminden yaralanabilmektedir.
İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ NEDİR?
İsteğe bağlı sigorta primi olarak bilinen bu durum genellikle, hiçbir kurumda, işyerinde, çalışma hayatında sigortalı olarak çalışmayıp prim ödemelerini kişinin kendisi bizzat yaparak, kişilerin uzun vadeli sigorta koşullarına ve diğer sigorta çeşitlerine katılmasını sağlayan sigorta türüne isteğe bağlı sigorta primi denilmektedir.
İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ NE KADAR?
2019 yılında isteğe bağlı sigorta primi en düşük 818 lira, en yüksek ise 6139 liraydı. 2020 Yılında ise isteğe bağlı sigorta primi en düşük aylık 941,76 lira, en yüksek sigorta primi de aylık 7.062,2 lira olarak bilinir. Ayrıca isteğe bağlı bağ kurlu aylık en düşük brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en yüksek ise bunun 7,5 katı oranında prim ödemesi yapılmaktadır.
İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ NASIL ÖDENİR?
İsteğe bağlı sigorta primi olarak bilinen bu durum kişinin kendisi tarafından yapılan sigorta türü olmaktadır. Bu primin ödenmesi ise esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında, sigortalı tarafından belirlenen prime esas aylık kazancın %32 olarak bilinir. Bunun % 20'si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, % 12'si genel sağlık sigortası primi ödemesi yapılır. Bu ödemeyi gerekli bankalardan ödemenizi alabilirsiniz. Ayrıca internet şubelerinden de ödenip ödenmediğini öğrenebilirsiniz.
İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ HESAPLAMA
İsteğe bağlı sigorta olarak bilinen sigorta türünün hesaplama işlemi belirlenen prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında, sigortalı tarafından belirlenen prime esas aylık kazancın %32 olarak alınmaktadır. Bu %32’lik dilimin % 20’si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi diğer % 12’si genel sağlık sigortası primi olarak hesaplanır.
İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ ERTELEME
Son zamanlarda gündemde olunan konulardan birisi olan sigorta primi erteleme işlemleri günümüzde meydana gelen salgın hastalıktan dolayı nisan, mayıs ve haziran ayı prim ödemeleri 6’şar olarak ertelenmiştir. Erteleme hakkından yararlanan sektörler şunlardır;
- Perakende Ticaret ve Alışveriş Merkezleri Market, büfe, bakkal, şarküteri, manav, dondurmacı,
- Tuhafiye, kasap, inşaat malzemeleri satışı, küçük ev eşyaları ile beyaz eşya satışı, mobilya satışı, ev tekstili,
- Kitap ve kırtasiye, gazete ve dergi, ayakkabı ve giyim eşyası perakende satışı,
- Oyuncakçı, tıbbi ve ortopedik ürünler, eczane, kuyumcu, çiçekçi, pazarcılar, balıkçılar, pastane ve fırınlar
- Kişisel bakım ve kozmetik ürünlerinin satışını yapan iş yerleri,
- Demir Çelik ve Metal Sanayii Demir, alüminyum, bakır, kurşun, çinko, kalay imalatçıları,
- Sinema ve Tiyatro Faaliyetleri Tiyatro, opera, bale, sinema, konser gibi her türlü sanatsal faaliyetleri yapan sektörler,
- Lojistik-Ulaşım Hava, kara, demiryolu, deniz her türlü şehir içi ve şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapan ulaşım hizmetleri,
- Konaklama Otel, motel, pansiyon, tatil köyü gibi konaklama faaliyetlerinde bulunan sektörler,
- Tekstil ve Konfeksiyon Faaliyetleri Kumaş ve iplik imalatı yapan tekstil sektörleri,
- Tüm motorlu kara taşıtlarının imalatı ile toptan ve perakende satışı yapan sektörler erteme hakkından yararlanabileceklerdir.