İstek Vakfı Okulları kimin?
İstek Vakfı okulları kimin? 1985 yılında Bedrettin Dalan tarafından kurulan okul, 12 Anaokulu, 12 İlkokul, 12 Ortaokul, 7 Fen Lisesi ile eğitim hayatına devam ediyor. Okul ise yaşanan taciz iddiaları ile gündeme geldi. Peki, İstek Vakfı Okulları (Koleji) kimin? Bedrettin Dalan kimdir? Detaylar haberimizde...
İstek Vakfı Okulları yaşanan taciz iddiası ile gündeme geldi. İstek Vakfı Okullarını Bedrettin Dalan kurdu. Dalan, kendi Belediye Başkanlığı döneminden önce Belediye Başkan Yardımcılığı yapmış olan emekli Tuğgeneral İhsan Salcıoğlu'nu görevlendirir. İhsan Salcıoğlu Vakıf Resmi Senedini hazırlar. Peki, İstek Vakfı Okulları (Koleji) kimin? Bedrettin Dalan kimdir? Detaylar haberimizde...
İSTEK VAKFI OKULLARI KİMİN?
1985 yılında Bedrettin Dalan tarafından kurulan İstek Vakfı'nı kurmuştur. Bugün Anaokulundan Üniversiteye uzanan bir eğitim zincirine sahip kurum 12 Anaokulu, 12 İlkokul, 12 Ortaokul, 10 Lise, 7 Fen Lisesi ve Yeditepe Üniversitesi ile eğitim veriyor.
İstek Vakfı'nın okullarının ilki Göztepe-Çiftehavuzlarda kurulan Semiha Şakir Lisesi’dir.
BEDRETTİN DALAN KİMDİR?
Bedrettin Dalan Türk mühendis, siyasetçi ve 1984-1989 arasında İstanbul'un ilk Büyükşehir Belediye Başkanı.
İstek Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi'nin kurucusu.
HAYATI
Bedrettin Dalan, 1941 yılında Bayburtlu bir ailenin çocuğu olarak Bayburt'ta doğdu. Şeyhbızın aşiretine mensup olan Dalan, Türk olduklarını şu cümlelerle ifade etmiştir Kürt’ün de altına girdiğim zaman Türkmen çıkıyorum. Bizim aşiretin kontrolünü yaptık, Türkmenistan’da köylerimiz çıktı. İlk öğrenimini Germencik'te, orta ve lise öğrenimini Aydın Lisesi' nde tamamladı. İTÜ Maçka Fakültesi'nden elektrik mühendisi olarak mezun oldu. İş yaşamına TCDD'de başlayan Dalan, daha sonra özel sektörde çalıştı.
Anavatan Partisi Kurucu Üyesi oldu ve 1984 yılında bu partiden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 1989'a kadar sürdürdüğü belediye başkanlığı döneminde Üsküdar sahili imara açıldı ve bugünkü haline getirildi. 1986-88 arasında Tarlabaşı yıkımlarıyla bugünkü Tarlabaşı Bulvarı ortaya çıktı, Avrupa Yakası'ndaki meyve-sebze hali Unkapanı'ndan Bayrampaşa'ya, Anadolu Yakası'ndaki ise Kadıköy Rıhtım Meydanı'ndan İçerenköy'e taşındı.
1986 yılında ANAP içerisinde yaşanan iç gerilimler sebebiyle Anavatan Partisi Genel Başkanı Turgut Özal ile çatıştı. Özal ile olan çatışmasına rağmen yine Anavatan Partisi Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak katıldığı 1989 yerel seçimlerinde başarısız oldu. Seçimlerden sonra ANAP'tan koparak, 17 Mayıs 1990'da Demokrat Merkez Partisi Kurucu Genel Başkanı oldu. Bu parti 14 Eylül 1991'de Doğru Yol Partisi'ne katıldı, aynı yıl yapılan genel seçimlerde DYP İstanbul Milletvekili seçildi.
Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra boşalan DYP Genel Başkanlığı için 1993 haziranında yapılan olağanüstü kongre öncesinde adaylığını koyduysa da kongreye kısa süre kalan İsmet Sezgin lehine adaylıktan çekildi. 1994 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldu, fakat seçilemedi. 1995 yılında DYP'den istifa ederek ANAP'a döndü.
Çeşitli kuruluşlarda yöneticilik ve yönetim kurulu üyeliği yaptı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi oldu. 1985 yılında İstek Vakfı'nı kurarak, vakfın genel başkanı oldu. Vakıf çok sayıda anaokulu, ilköğretim okulu ve lise kurarak eğitime açtı. Vakfın kurduğu Yeditepe Üniversitesi 1996 yılında eğitime başladı.
12 Ocak 2011 tarihinde İrticayla Mücadele Eylem Planı davası kapsamında İçişleri Bakanlığı hakkında kırmızı bültenle yakalanma emri çıkarılmaya çalışılmış fakat çıkarılamamıştır. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi 30 Aralık 2011 tarihinde İstek Vakfı malları hariç, Bedrettin Dalan'ın Türkiye'deki bütün mal varlığına, hak ve alacaklarına el konulmasına karar verdi.
Bedrettin Dalan hakkında Ergenekon davası kapsamında 12 Nisan 2010'da yakalama kararı çıkarıldı. 18 Şubat 2015 tarihinde yakalama kararı kaldırılan Dalan, 10 Mart 2015'te Türkiye' ye döndü.