İtalyan basını: Bayraktar TB2 modern çatışmaları yeniden şekillendirdi

Italya merkezli Osservatorio sulla Sicurezza Internazionale (Uluslararası Güvenlik Gözlemevi), 'Türk devi Baykar' tarafından üretilen Bayraktar TB2 SİHA'nın 'yenilikçiliğinin modern çatışmalara bakış açısını yeniden şekillendirdiğini' yazdı. Bunun, Türkiye’yi ABD, İsrail ve Çin ile birlikte dünyanın en büyük dört drone üreticisinden biri haline getirdiğini belirtti. İşte Uluslararası Güvenlik Gözlemevi'nin raporunun İtalyanca'dan kelime kelime çevirisi:

Türk devi Baykar tarafından üretilen Bayraktar TB2 SİHA o kadar yenilikçi kabul ediliyor ki, modern çatışmalara bakış açısını yeniden şekillendirdi. Bu, Türkiye’yi ABD, İsrail ve Çin ile birlikte dünyanın en büyük dört drone üreticisinden biri haline getirdi.

17-18 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleşen üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi göz önüne alındığında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir süredir özellikle Afrika üzerine yoğunlaşmış halde ve çeşitli Afrika ülkeleriyle güvenlik ve savunma ilişkilerini derinleştiriyor.

TÜRKİYE HER YERDE

Ankara’nın halihazırda Somali’nin başkenti Mogadişu’da, Ekim 2017’de açılışı yapılan; Türkiye’nin Somalili askerleri eğittiği ve ülkede güvenliği sağlamak, yerel terörist gruplarla mücadele etmek için yardım ettiği, yurtdışındaki en büyük askeri eğitim tesisi mevcut.

Fas ve Tunus ise geçtiğimiz Eylül ayında Türk SİHA’larının ilk teslimatını aldı bile. Angola, Erdoğan’ın 18 Ekim’de Güney Afrika ülkelerine yaptığı ilk ziyarette SİHA’lara ilgi gösteren şimdilik son Afrika ülkesi oldu.

Ağustos ayında Türkiye, Tigraylı ayrılıkçı isyancılarla savaşa giren Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile de askeri işbirliği anlaşması imzaladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından yayımlanan verilere göre, Türkiye’nin Etiyopya’ya yaptığı savunma ve havacılık ihracatı, bir önceki yılın aynı döneminde yaklaşık 235.000 dolardan Ocak-Kasım 2021 arasında 94,6 milyon dolara yükseldi.

Angola, Çad ve Fas’taki satışlar da benzer artışlar kaydetti.

RUSLAR AFRİKA’DAKİ İLGİYİ TÜRKLERE KAYBETTİ

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne (SIPRI) göre, 2015 ve 2019 yılları arasında Rusya, Afrika silah pazarını domine eden baskın oyuncuydu.

Rusya’dan yapılan silah ithalatları 2015-2019 yılları arasında Afrika’nın ithalatının %49’unu oluşturuyordu. Ancak şimdilerde Türk silahlarına ve SİHA’larına ilgi tavan yapmış durumda.

TÜRKİYE -ABD, İSRAİL VE ÇİN İLE- DÜNYANIN 4 ÜLKESİ ARASINDA

Türk devi Baykar tarafından üretilen Bayraktar TB2 SİHA, Suriye, Irak, Libya ve Azerbaycan gibi birçok çatışmada kilit rol oynadı. Bugüne kadar, Türk şirketinin Ukrayna ile ortak bir üretim anlaşması da dahil olmak üzere 13 ülke ile sözleşmesi var ve ürünleri o kadar yenilikçi kabul ediliyor ki, modern çatışmalara bakış açısını yeniden şekillendirdiler. Bu, Türkiye’yi ABD, İsrail ve Çin ile birlikte dünyanın en büyük dört drone üreticisinden biri haline getirdi.

TÜRSK SİHALARI, MODERN ÇATIŞMALARA BAKIŞ AÇISINI YENİDEN ŞEKİLLENDİRDİ

Türkiye’nin bugüne kadar, Erdoğan’ın Afrika kıtasıyla olan yıllık ticaret hacmini önümüzdeki yıllarda üçe katlayarak 75 milyar dolara çıkarma hedefi doğrultusunda Afrika genelinde 37 askeri ofis ağı bulunuyor.

AFRİKA DAHA UCUZA, DAHA AZ KISITLAMAYLA, DAHA MODERN SİHALARIN PEŞİNDE

39 ülke ve 13 Afrika cumhurbaşkanının katıldığı iki günlük Türkiye-Afrika ortaklığı zirvesi, Ekim ayında düzenlenen yatırım ve ticaret odaklı üst düzey bir iş forumunun ardından düzenlendi. Türkiye ve Afrika arasındaki bu ilişkideki bir sonraki aşama, birçok Afrikalı liderin daha ucuz fiyatlarla ve daha az kısıtlamayla askeri donanım satın almak istemesi gerçeğiyle körüklenen güvenlik iş birliği olacak.

AKTİF DİPLOMASİ VE İNSANİ DESTEK

Aktif diplomasi ve insani desteğe dayalı olarak kıtaya giriş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceliklerinden biridir. Bugün Afrika, Erdoğan’ın hamlelerinin neo-Osmanlıcılık olarak görüldüğü Orta Doğu’nun aksine, Türk nüfuzunu dünya çapında genişletmek için yeni bir zemin oluşturuyor

13 YILDA KITADAKİ BÜYÜKELÇİLİK SAYISI 12’DEN 42’YE ÇIKMIŞ DURUMDA

2009’dan bu yana Afrika’daki Türk büyükelçiliklerinin sayısı 12’den 42’ye, ticaret işbirliği konseylerinin sayısı 6’dan 46’ya yükselirken, Türk Hava Yolları’nın Afrika rotaları 4’ten 60’a yükseldi.

Erdoğan, kıta ziyaretleri sırasında sadece Türk savunma sanayisinin reklamını yapmakla kalmadı, aynı zamanda bir dizi askeri ortaklık başlatmaya çalıştı ve başarılı da oldu.

 

 

Kaynak: M5

Çeviri: Cengiz Büyükuncu

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.