Hayatın anlamını yitirdiğini mi düşünüyorsunuz? Languishing sendromuna yakalanmış olabilirsiniz!

Psikolog Cansın Coşkunyürek ve Feyza Öznur ile psikolojik çözümlemelerin yapıldığı program yeni bölümüyle yayında...

Psikolog Cansın Coşkunyürek ve Feyza Öznur ile psikolojik çözümlemelerin yapıldığı programda bu hafta, koronavirüs pandemi sürecinin insanlar üzerindeki psikolojik etkilerinden biri olarak sıklıkla görülen languishing sendromunu masaya yatırıldı.

Languishing sendromunu "Ruhun hayatın anlamını sorguladığı bir evre" olarak tanımlayan Coşkunyürek, kendini belirgin ettiği duygu durumlarının hayata karşı isteksizlik, anlam kaybı, motivasyon eksikliği, durgunluk, boşlukta olma hali ve uyku rutini değişimi olduğunu aktardı.

Öte yandan languishing ile depresyon arasındaki farklardan bahseden Cansın Coşkunyürek,   "depresyonun ön fragmanı" ifadelerini kullandı.

"Açığa çıkan duygular bir şeyler anlatmaya çalışıyor" ifadeleriyle Coşkunyürek, languishinginin duygu durumlarıyla bir mesaj verdiğine dikkat çekti. 

Cansın Coşkunyürek'in açıklamaları şu şekilde;

"LANGUISHING, RUHUN HAYATIN ANLAMINI SORGULADIĞI BİR EVREDİR"

Languishing, pandemi aracılığıyla tanıştığımız bir duygu durumudur. Languishing, aslında kavram olarak çok eskilere dayansa da popülaritesini son zamanlarda kazandı. Depresyon değildir, iyi olma haliyle depresyon arasında kalan bir duygu durumudur. Hayata karşı bir isteksizlik, anlam kaybı, motivasyon eksikliği, bir nevi durgunluk ve boşlukta olma hali olarak açıklanır. Ergenlerin 'İçim sıkılıyor' dediği huzursuzluk hali ve can sıkıntısıdır. Tanı kriterlerine alınmış psikolojik bir bozukluktur. Tam bir hastalık değildir. Ruhun hayatın anlamını sorguladığı bir evredir. Pandemiye kadar hayatlarımızda üstüne düşmediğimiz bir akış içindeydik. Pandemiyle birlikte tüm alışkanlıklarımız değişti. Yoğun bir belirsizliğe maruz kaldık. Artık yeni bir normale evrildik. Bu süreçte kayıplarla mücadele ettik, panik ataklar, artan takıntılar, obsesyonlar görmeye başladık. Depresyon ve bunun gibi psikolojik bozukluğun görülme sıklığı atmaya başladı. Bu kadar belirsizlik altında kalmak insanı afallatır ve sorgulamaya başlatır.

"ASLINDA SİSTEM SANA BİR UYARI, MESAJ VERİYOR"

Hayata karşı isteksizlik varsa, motivasyon eksikliği varsa, sorumluluklarını erteliyorsan ya da ilgi kaybı yaşıyorsan, eskiden keyif veren şeyler şu an keyif vermiyorsa, dikkat dağınıklığı ve konsantre kaybı varsa, hayatın anlamını yitirdiğini düşünüyorsan ve bir amacın yoksa ve uyku rutininde değişiklik varsa languishinge yakalanmış olabilirsiniz. Languishingin evrensel bir duygu durumudur. Pandemi ve izolasyon sürecine maruz kalan herkes bir noktada buna muzdarip oldu. Languishingte sistemin sana uyarı veriyor. Sen bir ölüm tehdidiyle karşı karşıya kaldın. Evrimsel açıdan bakıldığında hayatta kalmaya çalışıyoruz. Böyle bir tehditle karşı karşıya kaldığımızda bütün sistemimiz alt üst oluyor. Açığa çıkan bu duygular bir şeyler anlatmaya çalışıyor. Languishingin duygu durumu aslında çok güzel bir mesaj veriyor. 'Hayatında bunları yaptın ama ben bunları elinden aldım. Bakalım şimdi bir amaç edinebilecek misin? Şimdiye kadar yaptıkların senin için anlamlı mıydı, anlamlıysa bunu sorgulayacak duruma gelmezdin belki de.' diyor. Sistem bir şeyler anlatmaya çalışıyor. İnsanların çekilmesiyle doğa nasıl bir yenilenmeye girdiyse insanlık için de zihnimizi ve ruh halimizi yenilemek için fırsat oldu. Hayatı anlamlandırmak çok kolay değildir. Hepimizin var oluşununun bir anlamı ve amacı vardır. Bunu 15-25 ya da 50 yaşında keşfedebilirsin. Hayattaki bu anlamı yaratabilmek için deneyime ihtiyaç vardır. Bir şeyleri fazla düşünüp sorguladıkça düşünülen şey anlamını yitirir. O yüzünden hareket etmeye ihtiyacımız var, yani düşünceyi eyleme dökmeliyiz. Motivasyon oturduğun yerden gelmez. Hep hazır olmayı bekleriz ama yanlıştır. Önceden nelerin iyi hissettirdiğini nelerin iyi gelmediğini anlamak ve hangilerinin sürdürülebileceğini saptamak gerek. Onlar anlam ifade etmiyorsa yeni bir şeyler deneyimleme alanı açmak gerek. Kişi hayatın anlamıyla yaptığı iş birbiriyle uyumlu olduğunda gerçekten mutlu oluyor. İşini aşkla yapıyorsan mutlu olursun. Akışta olmayı öğrenmeliyiz. Geçmişe çok saplanıyoruz ya da geleceğe çok gidiyoruz. Garanti altına almaya çalışıyoruz kendimizi. Kaygı pandemide daha da yoğunlaştı. Mutlu olmaktan ziyade nasıl günü kurtarabildiğimize odaklanıyoruz. İşini sevmiyorsanız çözüm yollarına başvurmalısınız. Bunu yapıyorken bundan keyif almanın yolları var mı? Rutinlerini nasıl değiştir ki, işin işkence haline dönüşmesin. Hobi edinebiliriz. Mesele kendimizi besleyecek doğru kaynakları bulmak. Bu kaynakları bulduğumuzda da akışta olma kısmı da anda olmaktır. Kişi, anda dikkatini konsantre etme becerisini geliştirdiğinde olabiliyor. Bu başta zor ve bunaltıcıdır ama asıl mesele yaptığı her ne ise sadece onunla olmak. Zaman ve mekan kavramını yitirmek. Kişiyi iyi hissettiren şey o oluyor.

LANGUISHINGIN İLE DEPRESYON ARASINDAKİ FARKLAR

Languishingin depresyonla farkı; languishingin yaşıyor ve bir önlem almadıysan (değişiklik yapmadıysan, rutinlerini değiştirmediysen yeni kararlar almadıysan) bir nevi o duygu durumunun içine saplı bir şekilde kaldıysan ve uzun sürdüyse depresyona yakalanma riskin artıyor. Languishinge bir nevi depresyonun ön gösterimi diyebiliriz. O zaman depresyon riskli hale gelir. Çünkü depresyonun en temelinde yoğun pişmanlık, suçluluk ve çaresizlik ve hayata karşı güvenli tutunamama ve korku vardır. Kaygı bozukluğu da buna eşlik eder. Languishingle baş etmenin önemli yollarından biri de, isimlendirme ve yaşadığımız şeyi etiketlemektir. Örneğin, evde anlamını bilemediğiniz huzursuzluk ve sıkıntı olur içinizde. Mutlu değilsindir, mutsuz da değilsindir. Tavsiyem; sadece oturun, gözlerini kapatın, eylemsizlikte kalın. Nefes alın, verin. Bu nefesle birlikte duygunuzun bedeninizde nerede olduğunu hissedin. Zihninizden ne geçtiğine odaklanın. Oradaki düşüncenin içeriğini tespit ederek not alın. O düşünceyle birlikte bedeninizdeki duyguyu, duyumu not alın. Bunları sadece fark edin, değiştirmeyin. Gözlemleyin, yargılamayın. Onu değiştirmeye çalışırsanız daha da devam eder.

Cansın Coşkunyürek'in açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalından izleyebilirsiniz...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN 

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Aksaray’da eski eş dehşeti: 13 yerden bıçakladı! Saldırı anı kamerada!

Aksaray’da eski eşini pusu kurarak 13 yerinden bıçaklayan Gürsel G.’nin saldırı anı, çevredekiler tarafından cep telefonu kamerasına kaydedildi.