İzmir'de İnciraltı Sahili, deniz maruluyla kaplandı. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Deniz marulların ortaya çıkış nedeni körfezin kirliliğe doygun olması. Hava sıcaklığı cuma, cumartesi günü birkaç derece ortalamanın üzerine çıktı ve bir anda deniz marulları patladı" dedi.
İzmir Körfezi alarm veriyor: Deniz marulları kirliliğin yeni yüzü
İzmir İnciraltı Sahili, kirlilik nedeniyle deniz marullarıyla kaplandı. Uzmanlar, bu durumun körfezin ekosistemi için büyük bir tehlike olduğunu vurguluyor. İşte deniz marulu sorununun nedenleri ve çözüm önerileri...
İnciraltı kıyılarındaki yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Çakalburnu Dalyanı deniz maruluyla kaplandı. Mevsimsel değişimle birlikte kirliliğe bağlı ortaya çıkan yosunlar, körfezde kirliliğin arttığı noktalarda yayılım gösterdi. TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Deniz marulların ortaya çıkış nedeni körfezin kirliliğe doygun olması. Hava sıcaklığı cuma, cumartesi günü birkaç derece ortalamanın üzerine çıktı ve bir anda deniz marulları patladı" diye konuştu.
'ARTIK YAZ KIŞ GÖRÜLÜYOR'
Deniz marullarının körfezde ilk defa 2012 yılından sonra görülmeye başlandığını ifade eden Prof. Dr. Yaşar, “2002 yılında arıtmalar çalışınca körfez masmavi olmuştu. 2005'ten sonra maalesef arıtmalar kapatıldı. Bütün uyarılarımıza karşın maalesef bugüne kadar herhangi bir şey yapılmadı. Arıtmalar kapatıldığı için körfez günden güne kirlendi.
2012'den sonra deniz marullarını görmeye başladık. Artık marullar hiç gitmiyor. Son 3-4 yıldan beri yaz, kış var. Kışın değil hiçbir zaman deniz marul olmaması gerekir. Deniz marulu varsa bilin ki körfez kirlenmiş demektir. Ne yapılması gerekiyor? Arıtmalar çalışacak. Arıtmaları çalıştırın, körfez 1 yıl sonra yeniden masmavi olur" ifadelerini kullandı.