Deprem felaketindeki büyük yıkımın sebepleri neler? İstanbul'da beklenen deprem ne zaman olabilir?

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki'nin beklenen büyük Marmara depremine ilişkin çok kritik uyarıları SuperHaber YouTube kanalında yayında...

Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan depremleri Kahramanmaraş'ın ilçeleri başta olmak üzere Adıyaman, Hatay, Gaziantep, Adana, Osmaniye ve Malatya’da ciddi yıkımlar yarattı. Bölgede enkaz kaldırma çalışmaları sürerken yıkılan binaların incelenmesi de devam ediyor.

Şiddetli yıkımın ardından gözler beklenen Marmara depremine çevrildi. İstanbul ve diğer şehirlerde büyük yıkım yaratacağı tahmin edilen depreme her geçen gün biraz daha yaklaşıyoruz. Akıllardaki tek soru ise, 'Depreme hazır mıyız?'...

‘’ÇÖKÜLEN BİNANIN İÇİNDEN BASİT VE ESKİ İNŞAAT DEMİRLERİ ÇIKTI’’

SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan’ın sorularını yanıtlayan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Kahramanmaraş depreminindeki büyük yıkımı değerlendirirken, ‘’Kahramanmaraş depremleri zemine yakın bir alanda olan çok büyük depremlerdi. TOKİ binalarında hiç hasar olmadı. Başka şehirlerde İnşaat Mühendisleri odası da sağlam kaldı. TOKİ binası ve İnşaat Mühendisleri Odası binası kaliteli malzemelerle yapıldığı için yıkılmadı. Camları dahi kırılmadı. Bazı binaların betonunun içinden deniz kabuğu ve kumu çıktı. Çökülen binanın içinden basit ve eski inşaat demirleri çıktı. Türkiye’deki 330 bin müteahhit sayısı çok büyük.

‘’BİNALARIN BULUNDUĞU ZEMİNLER KÖTÜ’’

Binaların bulunduğu zeminler kötü. Önce bunun tespiti için zemin etüdü yapılması gerek. 99 depreminde Yalova'da binalar bu yüzden komple çöktü.  Binanın tespiti yapıldıktan sonra güçlendirme çalışması yapılmalı. Binalarda zayıflık ve sıkıntılar varsa güçlendirme yapabilir. Birçok güçlendirme yöntemleri mevcut. Japonya bazı yöntemler kullanarak binaları güçlendiriyor.

‘’JAPONYA İLE TÜRKİYE’NİN BİNA YAPIM KANUNLARI AYNI, UYGULAMA FARKLI’’

Mezun olan mühendislerin mezun olduktan sonra pratikte de tecrübe edinmesi gerek. Japonya'da inşaat ve mühendisler staj yapmadan çalışamıyor. Çok zor geçilen sınavlar. 4 yıl okuma, 2 yıl staj. Japonya’da parası olan ev yapamıyor. Çok önemli ve tehlikeli bir iş. Japonya’da senede yüzde 7’lik bir kişi bu sınavları geçerek bina yapabiliyor. Japonya'da yapı denetim şirketleri inşaatları kontrol ediyor. Japonya ve Türkiye'de bina yapımında kanunları aynı, uygulama farklı. Japonya bina yapımı için ruhsat ve iskan şartları arıyor. Japonya’da ‘imar affı’ diye bir şey yok. Japonya’da sadece iyileştirilen binalar için af yapılıyor. Türkiye'de bina iyileştiriliyorsa Japonya'daki gibi af yapılabilir. İyileştirmeden 'imar affı' yapılmamalı.

‘’HATAY, BİNGÖL, BİTLİS VE VATAN DEPREM AÇISINDAN KRİTİK NOKTALAR’’

3 yıl önce hareketlenen Doğu Anadolu fayı kırmaya başladı. Hatay'da da kırılma olabilir, tehlike bulunuyor. KKTC'de Türkiye'de daha çok deprem riski var. Deprem daha Hatay'ı vurmadı, önümüzdeki günler için hazırlıklı olunmalı. Bingöl, Doğu Anadolu ile Kuzey Anadolu fayının çarpıştığı kritik bir nokta. Hatay, Bingöl, Bitlis ve Van deprem açısından kritik noktalar. Tek fay kırıldığında 6, 6.8 büyüklüğünde depremler olabilir. İki fay kırıldığında 7.5 büyüklüğüne kadar depremler üretebilir.‘’ sözlerini kullandı.

‘’DEPREM RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN HERKES HAZIRLIK YAPARSA YIKIMI YÜZDE 70 ORANINDA AZALTABİLİRİZ’’

Beklenen İstanbul depremine ilişkin kritik uyarılarda bulunan Moriwaki, ‘’Marmara’da 30 sene içinde ne zaman ollacağını söylemek mümkün değil. Türkiye ve Japonya için deprem bir gerçek. Binaların yıkılma riski azaltılması için önlemler alınmalı. Deprem riskini azaltmak için herkes hazırlık yaparsa yıkımı yüzde 70 oranında azaltabiliriz. Ayda bir kere deprem tatbikatı yapmalıyız. Binadan önce zemin çok önemli. Bina sert ise, eski binayı bile sallamıyor.'' dedi.

İSTANBUL’DA DEPREM RİSKİ OLAN BÖLGELER

Anadolu ve Avrupa yakasında riskli bölgeleri açıklayan Moriwaki, ''Avrupa yakasında Ataköy, Avcılar, Büyükçekmece, Küçükçekmece riskli bölgelerdir. Kentsel dönüşüm oradan başlamalı. Anadolu yakasında ise Pendik, Tuzla, Kartal gibi deniz kenarı bölgeler risk taşıyor. İstanbul'da 2000 öncesi yapılan binalar deprem riski taşıyor.'' sözlerini kullandı.

Yoshinori Moriwaki'nin açıklamalarını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN 

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Özel jet faciası! Korkunç görüntü an be an kaydedildi! İniş sırasında böyle alev aldı!

Brezilya'nın Sao Paulo kentinde inişe geçmek üzereyken alev alan özel jet kazası, bir can kaybına ve 4 kişinin yaralanmasına neden oldu. İki çocuğun da bulunduğu uçakta yaşananlar, büyük bir faciayı gözler önüne serdi.