Gazze’de hastanenin bombalanmasının ardından sorunların diplomasi ile aşılabileceğine ilişkin umutların azalması kaçınılmaz olarak risk iştahını da negatif etkiliyor. Bu kapsamda Ürdün, Mısır ve Filistin liderlerinin ABD Başkanı Biden ile olan görüşmesinin iptal edilmesi kısa vadede çözüm ihtimalinin çok kuvvetli olmadığını da gösteriyor. Biden’ın İsrail Başbakanı Netanyahu ile yaptığı görüşmeden ise bölgede tansiyonu düşürecek somut bir sonucun çıktığını söylemek güç. Dolayısıyla haftanın son iki işlem gününe girilirken piyasaların karşı karşıya olduğu riskler hafiflemiş değil. Bu nedenle haber akışına hassasiyet yüksek kalmaya devam edecek ve bu da varlık fiyatlarına volatilite olarak yansıyabilecek.
Jeopolitik riskler borsada anormal dalgalanmalar yaşatıyor
İsrail’in Gazze’deki tüm dünyanın tepkisini çeken saldırıları piyasalarda risk iştahını azalttı. Bu da borsada anormal hareketlere neden oluyor. Borsanın yönünü gelecek haberler belirleyecek gibi görünüyor. Rus lider Putin’in ABD gemilerinin Rus füzelerinin menzilinde olduğunu ‘hatırlatması’ ve bölgeden kısa sürede anlaşma ihtimalinin olmaması yatırımcıların risk alma iştahını kesiyor. Bu da dalgalanmalara neden oluyor. İşte detaylar...
Borsa İstanbul: Borsa İstanbul’da son derece yüksek bir volatilite görünüyor. Öyle ki hafta başındaki %2,2’lik kaybın hemen ardından aynı ölçekte yükseliş yaşanmış ve kayıplar telafi edilmişti. Ancak Gazze’de hastanenin bombalanmasının ardından risk iştahı yeniden daralırken endeks dün güne %2 civarında geri çekilme başladı. Günün devamında kayıpları azaltma çabası sonuç vermezken kapanış ise %3,36 oranında eksi ile yapıldı. Kısa vadede jeopolitik riskler varlığını sürdürdükçe bunun fiyatlarda dalgalanma yaratmaya devam edebileceğini düşünüyoruz. Teknik açıdan ise 7900 puanın önemini yüksek bulmaya devam ediyoruz. Bu seviyenin altında kalındıkça kısa vadeli görünümün bulanıklaşabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir. Endekste dolar bazında 280 dolar sınırına inilmesi de teknik açıdan riskleri artıran bir detay olarak öne çıkıyor.
TL: Eylül ayı başından bu yana sınırlı değer kayıpları gördüğümüz TL’de bu eğilim İsrail-Hamas savaşı ile etkisini sürdürüyor. Bu kapsamda USD/TL kuru 28 seviyesinin de üzerini test etmeye başladı. Ancak kurdaki hafif yukarı yönlü eğilimin hem makro hem de piyasa dinamikleri ile uyumlu. Dolayısıyla TL’deki sınırlı kayıpların fiyatlamalar üzerinde anlamlı bir negatif etkiye yol açtığı düşünülmüyor.