Jeotermal enerji nedir? Ne işe yarar? Kullanım alanları nedir?
Jeotermal enerji nedir? sorusu merak edilen sorular arasında bulunuyor. Yerkabuğunun derinliklerinde biriken ısının oluşturduğu kimyasallar içeren sıcak su, buhar ve gazları jeotermal enerjiyi oluşturuyor. Türkiye ise jeotermal enerji konusunda şanslı ülkeler arasında bulunuyor.Türkerler Holding, Manisa Alaşehir’e 36 milyon USD hacminde jeotermal enerji santrali yatırımı yaparak bölgede turizmin gelişimine de katkı sağlıyor. Peki jeotermal enerji nedir? Ne işe yarar? Nerede bulunur? Detaylar ha
Jeotermal enerji nedir? Yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez bir enerji kaynağı olan jeotermal enerji pek çok alanda kullanılıyor. Aynı zamanda jeotermal enerji temiz ve çevre dostu bir enerji kaynağıdır. Çok amaçlı bir ısınma şartları sunuyor. Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren Türkerler Holding, jeotermal enerji yatırımları ile de kültür, sanat ve turizmde de gelişmesine destek oluyorlar. Peki jeotermal enerji nedir? Nerede bulunur? Ne işe yarar? Detaylar haberimizde...
Manisa Alaşehir’e hali hazırda 336 milyon USD hacminde jeotermal enerji santrali yatırımı yapan Türkerler Holding, bölgede turizmin gelişimine de katkı sağlıyor. Bu yıl ilki düzenlenen Alaşehir Üzüm Festivali’ne verdiği destekten dolayı festivalin son gününde yer alan törende plaketini alan Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, 664 milyon USD’lik yeni yatırımın da yolda olduğunu müjdeledi.
Enerjiden sağlığa; inşaattan doğalgaza kadar birçok farklı sektörde faaliyet gösteren Türkiye’nin önde gelen köklü kuruluşlarından Türkerler Holding, Ege Bölgesi’ne yaptığı yatırımlara her geçen gün yenilerini ekliyor. Bölgeye ekonomik katkılarının yanı sıra kültür-sanat ve spor alanlarında da destek vermeyi sürdüren Türkerler, Manisa’da ilk defa düzenlenen Alaşehir Üzüm Festivali’nin ana sponsorluğunu üstlendi. 30 Ağustos’ta başlayıp ve 5 Eylül tarihinde sona eren Festival’in ödül töreninde, Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, bölgeye katkılarından dolayı Alaşehir Kaymakamı Abdullah Uçgun’un elinden plaketini alırken yaptığı teşekkür konuşmasında Alaşehir’e katkılarının devam edeceğini vurguladı.
664 milyon USD’lik yatırım yolda
Şimdiye kadar Manisa Alaşehir’de, JES 1 ve JES 2 Jeotermal Santralleri ile toplamda 200 milyon USD değerinde yatırım yaparak 48 MW kurulu güç elde ettiklerini hatırlatan Kazım Türker, 30 MW kapasiteli JES 3 santralinin de inşaatının devam ettiğini sözlerine ekledi. Kazım Türker konuşmasını söyle sürdürdü: “Alaşehir’e yaptığımız enerji yatırımlarının yanı sıra bölgenin kültür, sanat ve turizmde de gelişmesini amaçlıyoruz. Bu bağlamda bu yıl ilki düzenlenen Alaşehir Üzüm Festivali’nin sponsoru olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. İlerleyen dönemlerde enerji yatırımlarımızın yanı sıra bölgenin gelişmesi açısından son derece önem verdiğimiz bu gibi festivallere desteklerimiz de artarak sürecek.
Alaşehir JES-1
Alaşehir JES-1 24 MW kurulu gücündeki binary tipi jeotermal elektrik santralinde 4 Adet Üretim Kuyusu ve 5 Adet Enjeksiyon Kuyusu bulunmaktadır. Yıllık üretim miktarı 177.840.000kW’dir.
Alaşehir JES-2
Alaşehir JES-2 24 MW kurulu gücündeki binary tipi jeotermal elektrik santralinde 4 Adet Üretim Kuyusu ve 6 Adet Enjeksiyon Kuyusu bulunmaktadır. Yıllık üretim miktarı 177.840.000kW’dir.
JEOTERMAL NEDİR?
Jeotermal (jeo-yerküre, termal-ısı anlamına gelir) yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu, kimyasallar içeren sıcak su, buhar ve gazlardır. Jeotermal enerji de bu jeotermal kaynaklardan ve bunların oluşturduğu enerjiden doğrudan veya dolaylı yollardan faydalanmayı kapsamaktadır. Jeotermal enerji yeni, yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez, ucuz, güvenilir, çevre dostu, yerli ve yeşil bir birincil enerji kaynağıdır. İçinde su bulunmayan sıcak kuru kayalar da jeotermal enerji kaynağıdır.
JEOTERMAL KAYNAKLAR İLE;
Elektrik enerjisi üretimi,
Merkezi ısıtma, merkezi soğutma, sera ısıtması vb. ısıtma/soğutma uygulamaları,
Proses ısısı temini, kurutma işlemleri gibi endüstriyel amaçlı kullanımlar,
Karbondioksit, gübre, lityum, ağır su, hidrojen gibi kimyasal maddelerin ve minerallerin üretimi,
Termal turizm'de kaplıca amaçlı kullanım,
Düşük sıcaklıklarda (30 °C'ye kadar) kültür balıkçılığı,
Mineraller içeren içme suyu üretimi,
gibi uygulama ve değerlendirme alanlarında kullanımlar gerçekleştirilmektedir.
Yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez bir enerji kaynağı olması; Türkiye gibi jeotermal enerji açısından şanslı ülkeler için bir özkaynak teşkil etmesi; temiz ve çevre dostu olması; yanma teknolojisi kullanılmadığı için sıfıra yakın emisyona sebebiyet vermesi; konutlarda, tarımda, endüstride, sera ısıtmasında ve benzeri alanlarda çok amaçlı ısıtma uygulamaları için ideal şartlar sunması; rüzgar, yağmur, güneş gibi meteoroloji şartlarından bağımsız olması; kullanıma hazır niteliği; fosil enerji veya diğer enerji kaynaklarına göre çok daha ucuz olması; arama kuyularının doğrudan üretim tesislerine ve bazen de reenjeksiyon alanlarına dönüştürülebilmesi; yangın, patlama, zehirleme gibi risk faktörleri taşımadığından güvenilir olması; % 95'in üzerinde verimlilik sağlaması; diğer enerji türleri üretiminin (hidroelektrik, güneş, rüzgar, fosil enerji) aksine tesis alanı ihtiyacının asgari düzeylerde kalması; yerel niteliği nedeniyle ithalinin ve ihracının uluslararası konjonktür, krizler, savaşlar gibi faktörlerden etkilenmemesi; konutlara fuel-oil, mazot, kömür, odun taşınması gibi problematikler içermediği için yerleşim alanlarında kullanımının rahatlığı; gibi nedenlerle büyük avantajlar sağlamaktadır.
Yağmur, kar, deniz ve magma sularının yeraltındaki gözenekli ve çatlaklı kayaç kütlelerini besleyerek oluşturdukları jeotermal rezervleri, yeraltı ve reenjeksiyon koşulları devam ettiği müddetçe yenilenebilir ve sürdürülebilir özelliklerini korurlar. Kısa süreli atmosfer koşullarından etkilenmezler. Reenjeksiyon, jeotermal rezervuarlardan yapılan sondajlı üretimlerde jeotermal akışkanın çevreye atılmaması ve rezervuarı beslemesi bakımından, işlevi tamamlandıktan sonra tekrar yeraltına gönderilmesi işlemidir. Reenjeksiyon birçok ülkede yasalarla zorunlu hale getirilmiştir.
İtalya'da Larderello sahasında 1904 yılından beri, Kaliforniya'da Geyser sahasından 48 yıldır jeotermal elektrik üretilmektedir. 1890’dan beri Boise, Idaho’da (ABD) ve 1934’den bu yana Reykjavik'de (İzlanda başkenti) jeotermal kaynaklı merkezi ısıtma sistemi bulunmaktadır. Ayrıca, Paris banliyölerinde 85.000 konut jeotermal enerji ile ısıtılmaktadır.
Kaplıca ve jeotermal ısı kullanımında dünyada ilk beş ülke şunlardır: Amerika Birleşik Devletleri, İsveç, Çin, İzlanda, Türkiye.