JPMorgan analistleri çip krizinin 2022 ortasında bitebileceği görüşünde
Dünya çapında son aylarda gözlenen çip krizi otomobil sektörü önde gelmek üzere bütün teknolojik üretimleri etkisine alırken, JPMorgan analistleri krizin 2022 yılının ortalarında doğru sona erebileceği değerlendirmesini yaptı.
Merkezi ABD’de bulunan çok uluslu yatırım bankası JPMorgan’ın analistleri, dünya çapında gözlenen çip darboğazının 2022’de de süreceği kanaatini paylaşırken, bu durumun 2022 ortalarında iyiye gitmeye başlamasını öngördüklerini ifade etti.
Ekonomi kanalı CNBC’ye değerlendirme yapan JPMorgan analisti Gokul Hariharan, yaptığı değerlendirmede çip krizinin 2023’e sarkmasını beklemediklerini belirtti.
2022’nin çip temini için biraz daha zor başlayacağını düşünen Hariharan, daha fazla malzeme ulaşılabilir hale geldikçe yılın ikinci yarısında durumun düzelebileceğini ancak yılın ilk altı ayında darboğaz nedeniyle sıkıntıların devam edeceği görüşünü paylaştı.
ÇİP KRİZİ NEDEN SON AYLARDA KENDİNİ GÖSTERDİ?
Çiplerin tanımı yarı iletken maddeler ile tasarlanmış metal bir levha üzerine yerleştirilen elektronik devreler olarak yapılabilirken, bilgisayarlardan otomobile pek çok elektronik ürün imalatında çiplere ihtiyaç duyuluyor.
2020 yılının başından beri devam eden pandemi nedeniyle tedarik zincirinde aksamalar yaşanması sonucu arzın talebi karşılayamaması; akıllı telefonlardan bilgisayarlara, askeri ekipmanlardan otomobillere kadar pek çok ürünün imalatında kullanılan çiplerin temini konusunda dünya çapında bir darboğaz yarattı.