Jupiter gezegeninde 'badem' kokusu!

Gökcisimleri, eskiden gece gökyüzündeki birer noktadan ibaret iken, bilimin gelişmesi ile astronomi bu 'parlak noktalar' algısını düzelterek onları keşfedilmeyi bekleyen gerçek coğrafi yerler olarak görmemizi sağladı. Güneş sistemimizdeki gezegenlerin nasıl göründüklerini üstelik çoğu gezegenin sesini dahi biliyoruz. Peki gezegenler nasıl kokuyor? Bilim insanları bu sorunun cevabını verdi.

Gezegenlerin nasıl göründüğünü biliyoruz. Gönderilen sondalar aracılığıyla seslerini de duyabiliyoruz. Peki gezegenler nasıl kokuyor? İşte bilim insanlarının yanıtı...

URANÜS KÖTÜ KOKUYOR

Astronomlar, içinde yaşadığımız yıldız sistemi olan Güneş Sistemi'nin yedinci gezegeni olan gaz devi Uranüs'ün atmosferinin yüksek düzeyde 'çürük yumurta' gibi kokan bir bileşik olan hidrojen sülfür içerdiğini keşfettiler.

UYDUMUZ AY, BARUT GİBİ KOKUYOR

Başka bir gökcisminin kokusunun ilk elden alınan tek verisi ise, Ay tozunun kullanılmış barut gibi koktuğunu iddia eden Apollo astronotlarından gelmişti.

MERKÜR KOKAMIYOR: ATMOSFERİ YOK

Merkür çok seyrek bir atmosfere sahip ve bu nedenle çok fazla bir kokusunun olması mümkün değil.

MARS VE VENÜS DE URANÜS GİBİ ÇÜRÜK YUMURTA KOKUYOR

Kokuları Uranüs'e çok benzeyen Venüs ve Mars ise, önemli miktarlarda hidrojen sülfür içeriyor ve 'çürük yumurta' gibi kokuyor.

JUPİTER'DE BADEM KOKUSU VAR

Jüpiter'in ise birçok farklı katmandan oluşan atmosfer yüzünden, nasıl koktuğu, atmosferde nerede olduğunuza bağlı. Bazı bölgelerde yüksek konsantrasyonlarda amonyak bulunması bu katmanların temizlik deterjanı gibi kokmasına sebep olurken, bazı katmanlarda hidrojen sülfür bir tür çürük yumurta kokusu oluşturuyor ve bazı katmanlarında bulunan hidrojen siyanür ise badem gibi kokuyor.

SATÜRN VE NEPTÜN KOKMUYOR

Satürn ve Neptün muhtemelen çok fazla kokuya sahip değiller çünkü doğal olarak kokusuz olan hidrojen ve helyum gazlarından oluşuyorlar.

Jupiter gezegeninde 'badem' kokusu! ile ilgili etiketler gezegen Jüpiter badem koku nasıl kokar