Kabil'deki havalimanının çevresinde can kayıpları artıyor: NATO yetkilisi acı gerçeği açıkladı
Taliban'ın Kabil'e girmesi sonrası binlerce Afgan ve farklı ülkelerden gelenlerin tahliyesi sürüyor. Afganların ülkeden çıkışın tek noktası olan havalimanında oluşturduğu yoğunluk kaynaklı izdiham ve Taliban'ın müdahaleleri sonrası can kaybı artıyor. Bir NATO yetkilisi havalimanı çevresinde bir haftada 20 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Bir NATO yetkilisi Reuters'a yaptığı açıklamada geçen 7 gün içinde Kabil Havalimanı'nda yaşamını yitirenlerin sayısının en az 20 olduğunu söyledi.
Afganistan'da Taliban'ın kontrolü ele geçirmesinin ardından ABD ve NATO güçleri vatandaşlarını ve kendilerine yardım eden Afganları ülkeden tahliyeye Kabil Havalimanı'nda devam ederken, havalimanı çevresinde toplanan Afgan yurttaşları limana alınmıyor.
Reuters'a konuşan NATO yetkilisi Kabil Havalimanı dışında yaşanan krizi "talihsiz" diye niteledi ve "Biz tüm yabancıları olabildiğince çabuk tahliyeye odaklanıyoruz" ifadesini kullandı.
Aynı yetkili "Güçlerimiz Taliban ile çatışmaları önlemek için Kabil havalimanının dış bölgelerinden kesin bir uzaklıkta olmaya devam ediyor" diye belirtti.
HAVALİMANINA GİRİŞLER ENGELLENİYOR
Tahliyelerin güvenli bir şekilde yapılabilmesi adına havalimanın güvenliği 4 bin 500 ABD ve 900 İngiliz askeri tarafından sağlanıyor.
Taliban güçleri ise, havalimanı çevresinde kontrolü sağlamış durumda. Seyahat belgesi olmayan Afganların Taliban militanları tarafından havalimanına girişleri engelleniyor.
DÜN YAŞANAN İZDİHAMDA 7 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamid Karzai Havalimanı dışındaki kalabalıkta 7 kişi hayatını kaybetti.
İngiltere Savunma Bakanlığı'nın konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Sahadaki koşullar son derece zorlu ancak durumu olabildiğince güvenli ve sıkı bir şekilde tutmaya gayret ediyoruz" ifadeleri yer aldı.
Taliban'ın ülkenin kontrolünü sağlamasının ardından yabancı devletler, hem kendi vatandaşlarını hem de birlikte çalıştıkları Afgan vatandaşlarını ülkeden tahliye etmeye çalışıyor. Öte yandan ülkeyi terk etmek isteyen binlerce Afgan da havalimanı dışında büyük bir kalabalık oluşturuyor.
Tahliyelerin güvenli bir şekilde yapılabilmesi adına havalimanın güvenliği 4 bin 500 Amerikan ve 900 İngiliz askeri tarafından sağlanıyor.
DEAŞ SALDIRI DÜZENLEYEBİLİR ENDİŞESİ VAR
Öte yandan ABD'li savunma yetkilileri ise bölgedeki DEAŞ'lı teröristler tarafından havalimanına yönelik saldırı tehdidi konusunda uyarıda bulundu. Ancak şu ana kadar terör örügütünden doğrudan böyle bir tehdit gelmedi.
ABD de kendi vatandaşlarına yönelik, talimat verilmediği müddetçe havalimanına gitmemeleri konusundaki uyarılarını yineledi.
Ayrıca ABD'nin kesin geri çekilme tarihi olan 31 Ağustos'a kadar tüm tahliyelerin gerçekleşmemesi yönünde artan bir endişe söz konusu.
AB'nin dış politika şefi de seyahat izinleri olan tüm Afganları o zamana kadar tahliye etmenin "imkansız" olacağı konusunda uyarıda bulundu.
Yerel basına göre, pasaport ofisleri de dahil olmak üzere devlet daireleri ve bankalar Kabil'de kapalı.