Kabus geri döndü! 10 yıl geriye götürecek

Dünya tarihinin en çok can alacan bulaşıcı hastalığı, bir başka deyişle insanlığın kabusu geri döndü. Koronavirüs salgını nedeniyle kontrollerin azalması sonucunda on yıllardır başarıyla uygulanan Tüberkülaz ya da daha yaygın adıyla Verem yeniden büyük bir tehdit olarak ortaya çıktı. Ulusal Verem Savaşı Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan'a göre bu durum veremle mücadeleyi 10 yıl geriye götürebilir. Ve bu nedenle verem ölümlerinde yeniden ciddi bir artış olabilir.

Verem haftası her yıl olduğu gibi bu yıl da ocak ayının ilk pazar gününden itibaren kutlanıyor.
Amacı, toplumu bir akciğer hastalığı olan üstelik de tedavi edilmezse ölümcül sonuçları olan tüberküloz (verem) konusunda bilinçlendirmek olan Verem Haftası, bu yıl Covid-19 salgını nedeniyle ayrı bir önem kazandı.

Koronavirüs salgını korkusu nedeniyle hastaneye başvuruların ve teşhis sayısının azaldığını söyleyen uzmanlara göre, tüberküloz kaynaklı ölümlerin 2012 yılındaki rakamlara dönebilir.

Türkiye Ulusal Verem Savaşı Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

NTV'nin haberine gö,e veremle mücadelenin aksamadan sürdürülmesinin önemine işaret eden Kılıçaslan, "Veremle mücadelede bir iki yıllık aksamalar mücadelenin düzeyini 5-10 yıla varan geri düzeylere düşürebilir" ifadesini kullandı.

Kılıçaslan sözlerine, "Her ne olursa olsun veremle mücadeledeki temel faaliyetlerin aksamasına izin verilmemelidir. Toplam olarak sağlığa ayrılan maddi kaynak artırılmalı ileri eğitim gerektirmeyen yardımcı hizmetlerde çalışmak üzere geçici personel istihdam edilmelidir. Özellikle verem mücadelesi ile uğraşan verem savaşı dispanseri gibi yerlerdeki kilit elemanların (bunlar çoğunlukla deneyimli dispanser hemşireleridir) başka kurumlarda görevlendirilmemeleri gereklidir" diye devam etti.

"TEŞHİS AZALINCA YAYILIM ARTIYOR"

Hafif öksürük, halsizlik gibi hastalık şüphesi olan insanların Kovid-19 korkusu nedeniyle sağlık kurumlarına gitmekten çekindiğini vurgulayan Kılıçaslan, sözlerine şöyle devam etti:

"Tüberkülozlu hasta yakınlarının da sağlık kurumlarında taranması gereklidir. Salgın nedeniyle bu temaslı kişilerin taramaları da aksamaktadır. Bu nedenle teşhis konulan hasta sayısı azalmakta teşhis edilip tedavi başlanması gerekebilecek hastaların bir kısmı toplum içinde hastalığı yaymaya devam etmesi söz konusu olmaktadır. Diğer yandan hastaların merkezlere giderek olmaları gereken rutin kontrollerinde zorluklar yaşanmakta bu da tedavide sorunları gündeme getirmektedir."

"TEHDİT ALTINDAKİ ÜLKELER"

Kılıçaslan, özellikle kaynakları sınırlı olan ülkelerde tehdidin daha büyük olduğuna işaret etti.

"Tüberküloz sıklığı yüksek olan Hindistan, Güneydoğu Asya ülkeleri, Afrika gibi bölgelerde bu etki daha çok görülecek" diyen Kılıçaslan, büyük tehlikeye şu sözlerle dikkat çekti: 

"Hasta veya hastalık şüpheli kişilerden kaynaklanabilecek bu sorunlar dışında sağlık kurumları yönünden de önemli bir sorun gündemdedir. Özellikle maddi veya insan kaynakları sınırlı olan yerlerde bu imkanlar aciliyeti nedeniyle Covid ile mücadeleye kaydırılmak zorunda kalınmaktadır. Bu da veremle uğraşan kurumlarda insan gücü kaybına, laboratuvar gibi bazı hizmetlerin gerilemesine, genel olarak tanı ve takip hizmetlerin kalitesinin düşmesine yol açabilmektedir. Dünya'da henüz tüm 2020 yılının tüm sonuçlarını analiz eden raporlar yayınlanmadı fakat 2020'nin belli aylarını 2019 ile karşılaştıran ve buna dayanarak yapılan bulgular tahminler vardır.

KAPANMA TÜBERKÜLOZA ETKİSİ

Hindistan'da yapılan bir analizde 3 aylık kapanma önleminin bu ülkeye gelecek 5 yıl içinde 1.65 milyon ek tüberküloz hastasına ve 438 bin ek tüberküloz ölümüne yol açacağı tahmin edilmiştir. 2020 yılının ocak-mayıs ayları arası dönem önceki yıllarla karşılaştırıldığında hasta kayıt sayısında yüzde 36-52 oranlarında azalma görülmüştür. Hasta tedavi tamamlama oranları 2019 mayısında yüzde 61 iken 2020 mayısında yüzde 51 olmuştur. Yine dirençli tüberkülozlularda ölüm oranının nisan ve mayıs 2020'de yüzde 12.5 ve yüzde 25 gibi yüksek rakamlara ulaştığı gösterilmiştir. Hasta sayılarındaki azalma Nijerya'da yüzde 35, Kore'de ise yüzde 24 olarak bulunmuştur.

"TÜRKİYE'DE DE DURUM FARKLI DEĞİL"

Dünyaya paralel olarak Türkiye'de de vaka tespit sayılarında düşüş var. 2020 verileri henüz yayımlanmadı ancak Türk Toraks Derneği'nin yaptığı bası açıklamasına göre, geçen yıla göre muayene sayısı ve koruyucu tedaviye alınan kişi sayısında yaklaşık yüzde 40 düzeyinde azalma oldu. Bu doğrultuda yeni kaydedilen tüberkülozlu hasta sayısının yıllık yüzde 3-5 civarında azalması bekleniyor. Bu sayı 2020 yılının ilk 8 ayı için ise yüzde 26 civarında oldu."

Kabus geri döndü! 10 yıl geriye götürecek

KOVİD İLE BELİRTİLERİ BENZER

Tüberküloz benzer belirtiler nedeniyle çoğu zaman Kovid-19'la da karıştırılabiliyor. Bu nedenle tüberküloz hastalarına da Koronavirüs tanısı ile yaklaşılabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, bununla ilgili de şu bilgileri verdi:

"Tüberkülozlu hastaların hem şikayetleri hem de bazen radyolojik görüntüleri deneyimli olmayan sağlık çalışanları tarafından Covid olarak yorumlanabilir. Bu durum hastaların tanı ve tedavisini geciktirmekte yattığı hastanede veya evinde bulaştırıcı olmaya devam etmesine yol açmaktadır.

"COVID İLE BİRLİKTE DAHA ÖLÜMCÜL"

Tüberkülozlu hastalar birçoğu karaciğer üzerine yan etki yapabilen ilaçlar kullanmak durumundadır. Bu kişiler aynı zamanda hastası olurlarsa bu hastalığın tedavisinde kullanılan ana ilaç olan Favipiravir’in de karaciğer üzerine yan etki yapabilmesinden dolayı ek zorluklar ortaya çıkabilmekte ve bu durum bazen tedavilerde gecikmeye neden olmaktadır. Yaygın, ağır tüberkülozu olan veya eski geçirilen yaygın tüberküloza bağlı akciğerinde ileri derecede sekel kalmış olan kişilerde Covid daha ağır seyredebilmekte ve ölüme neden olabilmektedir."

TÜBERKÜLOZ (VEREM) NEDİR?

Tüberküloz, "mycobacterium tuberculosis" bakterisinin neden olduğu çok bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık. Solunum yoluyla havaya saçılan mikroplarla bulaşıp akciğerlere yerleşiyor. En sık akciğeri tutan mikrop diğer organlarda da hastalığa yol açabiliyor. Tedavisi olan hastalıkta tanı konulan hastalar çok büyük oranda hastalığı yenip iyileşiyor.

Kabus geri döndü! 10 yıl geriye götürecek - Resim : 2

EN ÖLÜMCÜL BULAŞICI HASTALIK

Dünyada her yıl ortalama 1,2 milyon insan tüberküloz nedeniyle ölüyor. Her yıl 10 milyon yeni hasta ortaya çıkıyor ancak bunların yüzde 71’inin kayda geçtiği belirtiliyor. Her yıl dünyada yarım milyon "dirençli tüberküloz" hastası ortaya çıkıyor. Düzenli takip ve tedavisi yapılmayan hastalar ölüyor. Sonuçta dünyada en çok öldüren bulaşıcı hastalık olan verem, bütün ölümler içinde de onuncu sırada bulunuyor.

ASYA VE AFRİKA'DA HALA BÜYÜK BİR SALGIN

Verem günümüzde Güneydoğu Asya’da ve Afrika’nın Güney yarısında hala büyük bir salgın şeklinde varlığını devam ettiriyor. Dünyadaki bütün hastaların yüzde 26'sı ise Hindistan'da bulunuyor. Endonezya, Çin, Filipinler, Pakistan, Nijerya, Bangladeş ve Güney Afrika, sırasıyla en çok hastanın görüldüğü ülkeler.

TÜRKİYE'NİN KAHRAMANI VEREM SAVAŞ DİSPANSERLERİ

Türkiye ise veremle mücadeleyi başarıyla yürüten ülkeler arasında öne çıkıyor. Hasta sayısı her yıl düzenli olarak azalıyor. Türk TORAKS Derneği verilerine göre; 2005 yılında 20 bin 535 olan toplam vaka sayısı, 2019 yılında 11 bin 401'e geriledi. Artan nüfusa rağmen söz konusu yıllar arasında olgu hızı yüz binde 29,8’den 13,7’e gerilemiş oldu. Bu başarılı mücadelenin kahramanı ise erken tanı, tedavi, hasta temaslılarının muayenesi ve risk taşıyanlara koruyucu tedavi verilmesini kapsayan bütünlüklü bir programla çalışan verem savaş dispanserleri...

Kabus geri döndü! 10 yıl geriye götürecek ile ilgili etiketler tüberküloz verem Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan dispanser kovid-19
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.