Kadın balıkçı önce taciz edildi sonra işinden oldu!
Aydın'ın Didim'de belediye meclis üyesinin yemek teklifini reddeden balık ekmek teknesi sahibi Rengin Kumbalı önceki gün karşısında zabıtaları gördü. Zabıtalar ruhsatını alıp gitti. Ruhsatını almak için mücadele eden Kumbalı bu kez de ruhsatın yok denilerek teknesinin bağlanması ile ikinci bir şok yaşadı. Didimli kadınların destek verdiği Rengin Kumbalı karşısında muhatap bulamayınca hukuk mücadelesi başlattı.
Didim Akbük’te, “Kumbalık” adlı balıkçı teknesinde balık ekmek yaparak geçimini sağlayan Rengin Kumbalı ruhsat için belediye gitti, uzun süre kurumlar arasında dolaştırıldı. Ruhsat almak için uğraşırken bir belediye meclisi üyesinin kendisini akşam yemeğe davet ettiğini, kendisinin ise daveti reddettiğini söyleyen Kumbalı’nın teknesi “Ruhsatsız faaliyette bulunduğu” gerekçesiyle mühürlendi. Kumbalı ise teknesinin mühürlenmesinin yaşanan taciz sonrası olduğunu iddia etti.
Kumbalı’nın yaşadığı tacize ve teknesinin mühürlenmesine tepki gösteren kadınlar ise bir açıklama yaptı. Sosyal medya üzerinden “Herkes, katile, hırsıza, arsıza, hatta taciz ve tecavüz edenlere sahip çıktı, çıkmaya da devam ediyor... Ama, bizler, alınteri sembolü olmuş, Rengin kardeşimize sahip çıkamıyoruz. Arkadaşımızın ekmek teknesinin mühürlenmesi, vicdanları kanatmıyorsa, acaba bizler ne kadar emeğe değer veriyoruz? Rengin kardeşim yalnız değildir diyorsanız, onun yanında olalım..” çağrısı yapan kadınlar, limandaki Kumbalı’nın teknesi önünde toplandı.
‘NASIL BİR OYUNUN İÇİNDEYİM BİLMİYORUM’
İşyerinin kapatılması ile ilgili gelişmeleri anlatan, yıllar önce eşini kaybettiğini belirten Kumbalı şöyle konuştu: “Yıllardır yapıyorum bu işi. Ruhsatım da vardı. Zabıta geldi cam çerçevedeki ruhsatı aldı gitti. Sonra da gelip ruhsatın yok diyerek teknemi mühürlediler. Ben teknemi hijyen şartlarda hizmet vermek için tadilat yaptırdım. Bu tadilatı işletebilmek için 25 gün boyunca Kuşadası ile Güllük Liman Başkanlığı arası kaç kez gittim geldim bilmiyorum. Anladım ki olmuyor, ben de tekneye ticari kayıt yaptırdım. Bunun üzerine, teknemin bağlı olduğu Güllük Liman Başkanlığı, Kuşadası Liman Başkanlığına ölçüm yapılması için yazı yazdı. Fakat Kuşadası Liman Başkanının bana cevabı sözlü olarak, ‘Bakanlığa yazı yazdım siz balık ekmek yapanlara sınıflandırma getirilecek, bekleyin’ oldu.” Didim Belediye Başkanı, Kuşadası Liman Başkanı ve Sahil Güvenlik arasında adeta pinpon topu gibi dolaştırıldığını söyleyen Kumbalı, bir belediye meclis üyesinin tacizine uğradığını da belirterek: “Diğer balık ekmek yapan teknelerin hiçbir belgesi yokken, onlar hiçbir engelle karşılaşmadan faaliyetlerini sürdürüyorlar. Nasıl bir oyunun içindeyim bilmiyorum” dedi.
‘AKBÜK HALKI RENGİN ARKADAŞIMIZIN YANINDADIR’
Akbük Kültür ve Çevre Derneği Başkanı Ferda Zarplı Kılıç, yaşanan süreci en başından beri takip ettiğini belirterek: “Rengin arkadaşımız çirkin bir teklif almış ancak dik duruşunu ödün vermeden devam ettirmiştir. Akbük halkı ekmek parasını çıkarmaya çalışan Rengin’in yanındadır. Kişisel olarak uğraşanların, bu hukuksuzlukları yapanların cezalandırılması için sonuna kadar Rengin arkadaşımıza destek verecektir” dedi. Kadınlar, Didim Belediye Başkanlığına verilmek üzere keyfi uygulamalardan vazgeçilmesini talep eden dilekçeyi imzaladılar.
‘TALİMAT GEREĞİ MÜHÜRLENDİ’
Konuyla ilgili görüştüğümüz Didim Belediyesi Basın bürosu sorumlusu Talha Duyar, işyerinin mühürlenmesinin Kuşadası Liman Başkanlığının yazılı talimatı gereği yapıldığını söyledi. Liman Başkanlığı yazısının fotoğrafını hemen göndereceğini söyleyen Duyar, hatırlatmamıza rağmen geri dönüş yapmadı.
Yaptığı yasal girişimlerden sonuç alamayan Rengin Kumbalı, Didim Cumhuriyet Savcılığına giderek görevlerini kötüye kullanan Didim Belediyesi, Kuşadası Liman Başkanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelleri hakkında suç duyurusunda bulundu.