İstanbul Şişli Belediyesi'nce düzenlenen 'Uluslararası İnsan Hakları Savunucuları Konferansı' için İstanbul'a gelen Danimarka'nın feminist imamı Sherin Khankan Milliyet'ten Mert İnan'a konuştu. Suriyeli bir baba ile Finlandiyalı anneden dünyaya gelen Khankan, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki Meryem Camii'nde kadınlara imamlık yapıyor.
Kadın imam: Radikalleşmeyi kadın engeller!
Danimarka'daki Meryem Cami'nde kadınlara imamlık yapan Sherin Khankan İstanbul'da bir konferansta konuştu. 'Dinin özünü anlar, kadın-erkek eşitliğini sağlarsak, barış dolu bir dünya yaratabiliriz' dedi. İslamfobiyi yenmenin ise kadınlarla mümkün olacağını söyledi.
Kadın imam: İslamafobiyi kadınlar bitirebilir Felsefe ve din sosyolojisi eğitimi alan ve 4 çocuk sahibi olan Khankan, günümüzde Müslümanların erkek egemen İslam yapısını savunmalarından yakınıyor. Khankan, "Hz. Muhammed ölünce, 2. halife olarak başa geçen Hz. Ömer, bu ibadethaneyi kurumsal hale getirip yapısını değiştirdi. Hz. Ömer'in yaklaşımı kadınların ibadethaneye gelip dua etmesinin zorunluluk olmadığı yönündeydi. Bu yaklaşım nedeniyle kadınların ibadethaneye gelip dua etmesi engellendi. Günümüz Müslümanlar'ı, Hz. Muhammed'in izlediği yol yerine, Hz. Ömer'in açtığı erkek egemen yolu takip ediyorlar" diyor.
'Dinsizlik değildir' Kadın imam: İslamafobiyi kadınlar bitirebilir Laikliğin önemine dikkat çeken Khankan, başörtü konusunda dayatmada bulunmaya kimsenin hakkı olmadığına da dikkat çekerek, "Babam Müslüman annem Hıristiyan. Müslüman olarak doğdum. Müslümanlığın gereklerini yerine getirmeye çalışıyorum. İnsan hakları savunucusu olarak insanların tercihlerine saygı duyulması gerektiğine inanıyorum. İsteyen başını kapar, isteyen açar. Kadınların giyim, kuşak ve inançları üzerinde baskı kurmak insan hakları ihlaline girer. Laikliğin farklı pratikleri olabilir. Laiklik dinsizlik değildir. Laikliği siyaset ve din arasındaki ayrıştırıcı olarak görmemiz gerekir. Bir ülke laikliği sadece devlet ve inancı ayırmak anlamında kullanmalı. Fransa'daki gibi yasakçı laiklik anlayışının köktendincilikten farkı yok" ifadelerini kullandı.
'Radikalleşmeyi kadın engeller' Kadın imam: İslamafobiyi kadınlar bitirebilir Camide görevli 5 kadın imamdan biri olduğunu ve 40 gönüllü kadınla birlikte STK oluşturduklarını anlatan Khankan, 10 kişilik gruplar halinde şiddet mağduru kadınlara destek olmaya çalıştıklarını kaydetti. İslam dünyasındaki değişimde kadınlara önemli görevler düştüğünü ifade eden Khankan sözlerini şöyle sürdürdü: