Kadın Sahabe isimleri! Kadın Sahabe isimleri ve anlamları!
Kadın Sahabe isimleri! Kadın Sahabe isimleri ve anlamları vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peygamber Efendimizin sevdiği kadın isimleri haberimizde...
Kadın Sahabe isimleri! Peygamber Efendimizin sevdiği kadın sahabe isimleri ve anlamları araştırılıyor. İşte detaylar...
KADIN SAHABE İSİMLERİ! KADIN SAHABE İSİMLERİ VE ANLAMLARI!
Peygamber Efendimiz ile birlikte Arap toplumunda kadınlar birçok hakka kavuştu. Durum böyle olunca kadın sahabeler de İslam tarihi içerisinde önemli bir konuma geldi. İşte hanım sahabe isimleri ve anlamları.
Ayşe: Aynı zamanda Hz. Muhammed’in (s.a.v.) eşinin ismi de olan bu sözcük, bolluk ve zenginlik içinde hayatını sürdüren, yaşam gibi anlamlara gelir. Bu isim günümüzde de çok fazla tercih ediliyor.
Esma: Esma Arapçada isimler, adlar anlamlarına gelir. Benzer şekilde Esma’ül Hüsna, yani Allah’ın güzel isimlerinde de kullanıldığını görüyoruz.
Fatıma: Hz. Muhammed’in (s.a.v.) kızının ismidir. Anlamı ise ayrılmış, kesilmiş olan şey. Peygamberimizin hadisine göre Allah, kıyamet zamanı Fatıma’yı ve onun soyundan gelenleri cehennem azabından ayırır.
Halime: Peygamber Efendimizin sütannesinin de ismi olan Halime, yumuşak huylu kadın anlamına geliyor. Sahabe arasında bu isim de yaygındır.
Hatice: Hz. Muhammed’in (s.a.v.) eşi ve aynı zamanda ilk Müslüman kadın olan Hz. Hatice’nin adıdır. Hatice ismi erken doğan kız çocuğu anlamına gelir.
Leyla: Leyla ismi gece gibi güzel kadın anlamına gelir. Ayrıca Arabi ayların son gecesine de denilir.
Safiye: Bu isim saf sözcüğünden türemiş olup katkısız, duru, saf olan anlamlarına gelir. Birçok sahabenin bu ismi kullandığı biliniyor.
Sümeyye: Hanım sahabe isimleri arasında fazlaca kullanılır. İsim Arapçada küçük gökyüzü anlamına gelir. Ayrıca İslam tarihinde şehit olan ilk kadın sahabenin de adı.
Zeynep: Hz. Muhammed’in (s.a.v.) torunun adı da olan Zeynep isminin anlamı; değerli taşlar, mücevher. İsmin bir başka anlamı da babasının süsü.
Sahabe Nedir, Kimler Sahabe Olarak Tanımlanır?
TDK'ya göre sahabe, Hz. Muhammed’i gören ve onun sohbetinde bizzat bulunan Müslümanları ifade etmek için kullanılan bir sözcük. Bu sözcük aynı zamanda "bir şeye sahip çıkan kişiler" anlamına da gelir.
Dini terminolojide ise sahabe sözcüğü ile ilgili çok sayıda tanım var. Fakat yapılan bu tanımların önemli bir kısmı sahabe sözcüğünün sınırlarını net olarak çizmiyor. Bundan dolayı belki de Kur’an-ı Kerim’de geçen "İnsanlık için ortaya çıkarılmış en hayırlı ümmet" (Âl-i İmrân 3/110) ayeti esas kabul edilmeli. Öte yandan Hz. Muhammed (s.a.v.) de hadislerinde sahabenin İslam için önemini vurguluyor. Hangi tanımlama yapılırsa yapılsın sahabeler için şunu söyleyebiliriz ki onlar İslam’ı kabul ettikleri andan itibaren sarsılmaz bir imanla bağlanmış ve Hz. Muhammed'in (s.a.v.) ümmeti olmakla şereflenmiş kimseler olarak karşımıza çıkıyor.
Bir başka tartışmalı mesele ise sahabelerin sayısının kaç olduğu konusu. Dönemin yaşam şartlarını göz önüne aldığımızda bu sayının tam tespitinin güç olduğunu tahmin edebilirsiniz. Çünkü o zamanlarda nüfusun kimlerden oluştuğu, bunların nerelerde ve ne şekilde yaşadığı konusunda sağlam bilgiler yok. Öte yandan yapılan çalışmaları esas aldığımızda sahabe sayısının 10.000 civarında olduğu görülüyor. Bu durumda sahabelerin isimlerinin tespiti de oldukça güç bir durum. Fakat yine de birçok sahabenin ismi kayıtlarda fazlaca geçiyor ve günümüzde çocuklara bu isimler de veriliyor.