Kadınlar cenaze namazı kılar mı? Farz-ı kifaye olan Cenaze namazına kadınlar katılabilir mi?

Kadınlar cenaze namazı kılar mı? Cenaze namazı abdestsiz kılınabilir mi sorularının yanıtı haberimizde. Farz-ı kifaye olan cenaze namazına ait kritik detaylar haberimizde.

Kadınlar cenaze namazı kılar mı? Cenaze namazı abdestsiz kılınabilir mi? Günlük hayatta sıkça karşılaştığımız sorulardan olan kadınların cenaze namazına katılıp katılamayacağıdır. İşte bu soruların yanıtları...

KADINLAR CENAZE NAMAZI KILAR MI?

Cenaze namazı İslam Dini'ne göre farz-ı kifaye olan vazifelerden kabul edilir.

Müslümanların bir kısmının cenaze namazını kılmasıyla diğerlerinin üzerinden farziyet düşer. Bu çerçevede hiç erkek olmasa, bir tek kadının namazı kılması kâfi gelmektedir. Yine erkeklerin bulunmadığı bir zamanda kadınlar cemaat halinde kılabilirler. İmam olan safın ortasında bulunur, diğer kadınlar ise cemaat olur.

Bu hükümler mevcut olduğu halde, "cenaze namazlarında kadınlar neden bulunmuyor?" Bu sualin açıklanması hususunda şunlar söylenebilir:

-Cenaze namazı farz-ı kifayedir. Herkesin kılması şart değildir. Genellikle vakit namazlarının arkasından kılındığından ve vakit namazlarına da camiye erkekler geldiğinden, cenaze namazı hep erkekler tarafından kılınır olmuştur.
-Kadınlar erkeklere nispetle duygusal olduklarından, acı ve gözyaşlarına hâkim olamadıklarından, bazıları da bağırıp çağırarak ağladıklarından, özellikle yakınları tarafından kadınlar cenazeden uzak tutulagelmiştir.
Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu "Cenaze namazına katılan kadınların saf düzeni nasıl olmalıdır?" şeklindeki soruya şu cevabı verdi:


"Cenaze namazına katılan kadınların bir zorunluluk olmadıkça erkeklerle aynı safta bulunmaları uygun görülmemiştir. Bu itibarla kadınlar, hangi namaz olursa olsun, erkeklerle birlikte namaz kıldıkları takdirde, erkeklerin arkasında durmaları gerekir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), namaz saflarını önce erkekler, sonra erkek çocuklar, en arkada da kadınlar olmak üzere düzenlemiştir (Müslim, Mesâcid, 266). Sünnete uygun olan bu usul olmakla birlikte kadınların erkeklerin arasında cenaze namazı kılmış olmaları bu namazın geçerliliğini etkilemez. Çünkü cenaze namazı rukusu ve secdesi olan tam bir namaz olarak değerlendirilmemiştir. Bununla birlikte kadınların böyle bir davranışta bulunması mekruhtur."
Diğer taraftan Hz. Ali'nin (r.a) Peygamberimiz Hazreti Muhammed (SAV) Efendimizden şu rivayeti aktardığı biliniyor:

“Resulullah (a.s.m.) dışarı çıktı, bir grup kadını oturur halde gördü ve sordu:
“Burada neden oturuyorsunuz?”
“Cenazeyi bekliyoruz.”
“Cenazeyi siz mi yıkayacaksınız?”
“Hayır.”
“Cenazeyi siz mı taşıyacaksınız?”
“Hayır.”
“Cenazeyi, mezara indirenlerle birlikte mi indireceksiniz?”
“Hayır.”
“Resulullah (a.s.m.) şöyle buyurdular:
‘Öyle ise günah işlemiş olarak ve sevapsız olarak geri dönünüz. (İbni Mâce, Cenâiz: 51.)"
Öte yandan Hanefi mezhebi âlimleri, kadınların cenazeyi takibinin tahrimen mekruh olduğu hükmüne varmışlardır.

 

Kadınlar cenaze namazı kılar mı? Farz-ı kifaye olan Cenaze namazına kadınlar katılabilir mi? ile ilgili etiketler İslam kadınlar cenaze namazı kılar mı
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.