Kadınlar koronadan neden az etkileniyor?
ABD'de yapılan bir araştırmada kadınların koronavirüse karşı neden daha dayanıklı oldukları tespit edildi. Bilim insanları kadınların vücudunda virüsleri tanıyabilen, onları ortadan kaldırabilen bir tür beyaz kan hücresi olan "T lenfositleri" içeren bir bağışıklık sistemi olduğunu belirledi.
"Nature Medicine" dergisinde yayımlanan araştırma kadınların koronavirüs salgınından erkeklere oranlara neden daha az etkilendiklerini ortaya koydu.
ABD'de Yale Üniversitesinden Prof. Dr. Akiko Iwasaki tarafından yazılan makalede, koronavirüsün kadınlara nazaran erkekleri daha çok etkilediği belirtiliyor ve bunun nedeninin kadınların virüsleri yok eden kan hücresi olan "T lenfositleri" içeren bir bağışıklık sistemine sahip olmaları gösteriliyor.
Yaklaşık 9 ay önce başlayan salgında koronavirüs nedeniyle yaşanan ölümlerin yüzde 60'nın erkeklerden oluştuğu biliniyor.
"ERKEKLER İÇİN FARKLI TEDAVİ GEREKİYOR"
Yapılan araştırmanın sonucunda kadın ve erkek için ayrı tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulması gerektiği de ortaya çıktı. Prof. Dr. Akiko Iwasaki, koronaya yakalanan erkek hastaların T lenfosit tepkilerininin aşılarla güçlendirilmesini tavsiye ediyor.
T LENFOSİT HÜCRESİ NEDİR?
Bağışıklık sisteminin önemli parçası olan T hücreleri vücudu istila eden hastalık yapıcı patojenleri veya virüsün bulaştığı enfekte hücreleri tespit edip ortadan kaldırma görevini yapıyorlar...