Dünya'dan Mehmet Kaya'nın haberine göre, araştırmayı ve KGÜE endeksini ODTÜ Öğretim Üyesi Kürşat Çınar ve TED Üniversitesinden Tekin Köse yaptı. “Türkiye’de Kadın Güçlenmesini Belirleyici Unsurlar: Çok Düzeyli Bir Analiz” başlığıyla yayımlanacak olan çalışmayla kadınların; sosyo-ekonomik, siyasal ve demografik alanlarda sağladıkları gelişimi ölçebilmek için ‘Kadın Güçlenmesi Endeksi (KGÜE)’ oluşturdu ve bu endeksi 81 ile uyguladı.
Türk kadınları o şehirlerde kendilerini güçlü hissediyor!
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla 3 akademisyen Türkiye’de hangi ilde kadınların kendisini daha güçlü hissettiğini araştırarak “Kadın Güçlenmesi Endeksi-KGÜF” oluşturdu. Bakın listedeki ilk şehir hangisi...
Endeksi hesaplanan “kadının güçlenmesi” kavramı; kadınların eğitimsel, iktisadi, siyasi, sosyal kaynaklara ulaşımlarının sağlanarak, hayatlarında pozitif değişimlere neden olan sonuçları hissetmeleri şeklinde tanımlandı.
Araştırma ve endeks, TÜİK’in 100 binden fazla kadınla yapılan görüşmeyi içeren Yaşam Memnuniyeti Anketindeki veriler kullanılarak gerçekleştirildi.
Yapılan çalışmada ilginç sonuçlara da ulaşıldı. Bunlar arasında “çalışmayan kadınların, çalışan kadınlara göre kendini daha güçlü hissetmesi” dikkat çekti. Bu sonuç çalışmada, “Bu, Türkiye’de çalışan kadınların geleneksel aile yapısı ve modern ekonominin gereklerinin bindirdiği çifte yük (hem evde, hem işteki yükümlülükler) altında ezildiklerini teyit etmektedir” şeklinde yorumlandı.
Çalışmada, evli, eğitimli ve yüksek hane halkı gelirine sahip kadınlar kendilerini daha güçlü hissettiği sonucuna varıldı. İşsizliğin yoğun yaşandığı illerde ve bölgesel eşitsizliğin yoğun olarak hissedildiği bölgelerimizde kadınların kendilerini daha az güçlü hissettikleri belirlendi. Ayrıca, yapılan istatistiksel analizler hem kişisel, hem yerel belirleyici unsurların kadın güçlenmesinde oldukça fazla önem arz ettiği sonucuna vardı.