Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi hangi günlerde aranır?
11 ayın Sultanı Ramazan içerisinde Müslümanlar için oldukça büyük bir öneme sahip olan ve günahların affedildiği gece olarak bilinen Kadir Gecesi için heyecanlı bekleyiş başladı. Peki, 2021 Kadir Gecesi ne zaman, hangi günlerde aranır?
Ramazan ayında en çok merak edilen günlerden birisi olan Kadir Gecesi heyecanlı bekleyiş devam ediyor. Duaların ve tövbelerin kabul edildiği bu kutlu gecede Müslümanlar namazlarını kılarak ibadetlerini yerine getirip Allah-u Teala’ya el açarlar. Peki, Kadir gecesinin faziletleri nelerdir?
2021 KADİR GECESİ NE ZAMAN?
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan dini günler takvimine göre 2021 yılında Kadir Gecesi 8 Mayıs Cumartesi gecesinde idrak edilecek.
KADİR GECESİ HANGİ GÜNE DENK GELİR?
Kadir Gecesi her yıl Ramazan ayının 26. gününü 27. gününe bağlayan gece olarak kabul edilmektedir. Bu gece bin aydan daha hayırlı kabul edilmektedir. Ramazan Bayramı'na az bir zaman kala, Müslümanlar sema kapılarının açıldığı bu mübarek gecede tövbe edip ibadetlerini gerçekleştirir.
KADİR GECESİ FAZİLETİ NEDİR?
Kadir Gecesi, Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başladığı gecedir. Bu gecede sema kapıları açılır, tövbe ve dualar kabul olur. Bir hadiste inanarak ve mükâfatını Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesi'ni ihyâ edenlerin geçmiş günahlarının affedileceği müjdelenmiştir (Buhârî, "Fażlu leyleti'l-Ḳadr", 1; Müslim, "Ṣalâtü'l-müsâfirîn", 175-176).
Bin aydan hayırlı olan bu gece hakkında müstakil bir sure indirilmiştir: "Doğrusu biz Kur'an'ı Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen nereden bileceksin? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Cebrail O gece, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de inerler. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar süren bir esenliktir." (Kadîr suresi, 1-5) buyurduğu müstesna bir gecedir. Müfessirler hayırlı olanın bu gecede yapılan amel olduğunu, bin ayın ise içinde Kadir gecesinin bulunmadığı bir süreyi ifade ettiğini belirtirler (Taberî, XV, 339)
Kadir Gecesi yapılacak ibadetler arasında en başta bu günü oruçlu geçirmek ve namazları aksatmamak gelir. İftardan imsak vaktine dek edilen dualar ve tövbeler kabul olmaktadır. Peygamberimiz (s.a.v) "Kadir Gecesi'nde bir defa Kadir Suresi'ni okumak başka zamanda Kur'an-ı Kerim'i hatmetmekten daha sevaptır. Bu gece koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibadet etmek bir ay her geceyi ibadetle geçirmekten daha kıymetlidir" buyurmuştur.