Kale'deki 5.9'luk depremde hiç bina yıkılmadı; Elazığ’da 20 ağır hasarlı, Malatya’da 18 az hasarlı bina tespit edildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 5,9 büyüklüğündeki Kale depremi sonrası hasar tespit çalışmaları sonrası bilançoyu açıkladı. Elazığ’da 20 ağır hasarlı, 517 az hasarlı, Malatya’da 18 az hasarlı bina tespit edildi. Yıkım olmamasının sebebi ise depremin şehir merkezine uzaklığı olarak gösterildi.

Malatya'nın Kale ilçesinde dün sabah meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem sonrası can kaybı olmaması sevindirdi. 6 Şubat Depremleri'nde büyük hasar gören bölgedeki binaların bu depremde nasıl bir sınav verdiği merak ediliyordu.

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kale depremi sonrası hasar tespit çalışmalarıyla ilgili son durumu açıkladı.

Bakan Kurum, "Elazığ’da 20 ağır hasarlı, 517 az hasarlı, Malatya’da 18 az hasarlı bina tespit edilmiştir. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Hasar tespit çalışmalarımızı bir an önce tamamlayarak gereken tüm adımları atacağız” ifadelerini kullandı.

 

Kale'deki 5.9'luk depremde hiç bina yıkılmadı; Elazığ’da 20 ağır hasarlı, Malatya’da 18 az hasarlı bina tespit edildi

ELAZIĞ'DA DEPREM BİLANÇOSU

Kale depreminin şiddetli hissedildiği illerden Elazığ'daki bilançoyu da Vali Numan Hatipoğlu açıkladı. Elazığ’da yaralı 104 vatandaşın 95’inin tedavi edilerek taburcu edildiği bildirildi. Öte yandan depremde 21 trafik kazasının meydana geldiği ve 12’sinin yaralanmalı olduğu öğrenildi.

Depremin etkisiyle yaşanan kaya düşmeleri sonucu kapanan 7 yol, Özel İdare ve Karayolları ekiplerinin çalışmaları sonucunda yeniden ulaşıma açıldı.

Kale'deki 5.9'luk depremde hiç bina yıkılmadı; Elazığ’da 20 ağır hasarlı, Malatya’da 18 az hasarlı bina tespit edildi - Resim : 3

BAKAN YERLİKAYA BÖLGEDE ESNAFI ZİYARET ETTİ

Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından bölgeye giden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya AFAD Koordinasyon toplantısına katıldı.

Toplantı sonrası deprem hakkında değerlendirmelerde bulunan Yerlikaya, ardından merkezde bulunan dükkanları tek tek ziyaret ederek esnafla bir araya geldi.

Bakan Yerlikaya, esnafa devletin her türlü afet durumunda seferber olduğunu söyleyerek her an yanlarında olduklarını ifade etti.

DEPREM KIRSALDA MEYDANA GELDİĞİ İÇİN CİDDİ HASARLAR YAŞANMADI

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Ziyadin Çakır, saat 10.46'da Malatya Kale merkezli meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depreme ilişkin konuştu.

Depremin meydana geldiği yerin nispeten kırsal kesim olduğunu belirten Çakır, bu nedenle ciddi zarara neden olmadığını söyledi. Depremin Malatya, Elazığ ve Kahramanmaraş gibi büyük yerleşim yerlerine yakın noktada meydana gelmesi halinde hasarlı binaların yıkımına neden olabileceğini belirtti.

Türkiye'de 6 büyüklüğündeki depremi üretecek yüzlerce fay hattı var diyen Öğretim Üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Ziyadin Çakır, “Malatya'da yaşanan deprem 2023 Kahramanmaraş depremlerinin bir artçı depremi olarak görülebilir. Ancak kendi içinde de büyüklüğü itibariyle 5 civarı artçı depremler meydana getirebilir. Türkiye'nin herhangi bir yerinde bu büyüklükte bir deprem meydana gelir. Çünkü Türkiye'de 6 büyüklüğündeki depremi üretecek yüzlerce fay hattı var. Depremin meydana geldiği yer nispeten kırsal kesim olduğu için herhangi bir ciddi zarara neden olmadı. Ancak Malatya, Elazığ ve Kahramanmaraş gibi büyük yerleşim yerlerine yakın yerde meydana gelirse maalesef halen tamamlamış olan hasarlı binaların yıkımına neden olabilir. Ama bölgedeki faylara ve tarihî depremlere baktığımızda böyle büyük bir deprem yani 7 büyüklüğündeki bir depreme yakın üretebilecek bir fay pek mevcut değil. Sadece Malatya'da bir fay var. O fay üzerinde de henüz çalışılıyor. Çok detaylı bilgiye sahibi değiliz. Ama bu deprem de oraya oldukça uzak. Dolayısıyla oradaki fayı da etkilememiş durumda” dedi.

Kale'deki 5.9'luk depremde hiç bina yıkılmadı; Elazığ’da 20 ağır hasarlı, Malatya’da 18 az hasarlı bina tespit edildi - Resim : 5

Kale'deki 5.9'luk depremde hiç bina yıkılmadı; Elazığ’da 20 ağır hasarlı, Malatya’da 18 az hasarlı bina tespit edildi ile ilgili etiketler Malatya Elazığ deprem Murat Kurum
GÜNÜN VİDEOSU

İzmir'de pes dedirten magandalık! Kendisini durdurmaya çalışan polisi kaputta sürükledi...

İzmir Ödemiş'te 'dur' ihtarına uymayan bir sürücü, kendisine engel olmak isteyen polis memurunu aracının kaputunda sürükledi. Polis memurunu 300 metre sürükleyen sürücü ancak önü kesilerek durdurulabildi.