Kalkınma yolları Ortadoğu'da terörü bitirecek! Suriye’de gelişmelere bir de bu açıdan bakmak lazım

Tüm dünyanın gözünü diktiği, emperyalist ülkelerin enerji kaynaklarını kontrol etmek için yüz yıldır ayrılıkçı güçleri desteklediği Ortadoğu’da sessiz devrim yavaş yavaş yükseliyor. İşte detaylar...

Liderliğini Türkiye’nin yaptığı bölgesel kalkınma projeleri Irak, İran, Suriye, Lübnan gibi ülkelerin zenginleşmesini sağlayacak. Emperyalist ülkeler kendi birliklerini oluştururken Ortadoğu ülkelerini ayrıştırmak için ellerinden geleni yaptı. Sınırlar cetvelle çizildi. Etnik kimlikler, bu halkların ulus olmaması için ‘demokrasi’ denilerek desteklendi. Bu da devletlerin zayıfladığı, terör örgütlerinin söz sahibi olduğu bir düzen yarattı. Türkiye, yıllarca sınırları içinde terör örgütü PKK ile mücadele etmek zorunda bırakıldı. Binlerce can kaybı ve yüz milyarlarca dolar para harcadı. Ekonomik kayıplar, terör nedeniyle yapılamayan yatırımlar da eklenirse trilyon dolarları buldu. Bu dönem yavaş yavaş sona eriyor. Suriye’de Halep’te yaşanan başarılar bunun sonucudur.

Şimdi teröre asıl darbe kalkınma yolu projeleriyle gelecek. Çin’in başlattığı Bir kuşak Bir Yol projesi bu akımın ilk adımıdır.

Bunun devamında Türkiye ve Irak’ın başlattığı Kalkınma Yolu projesi de hem ekonomik gelişme hem de terörün bitmesi açısından emperyal devletlerin korkulu rüyası oldu.
Kalkınma Yolu projesi, terör örgütlerine lojistik destek veren bölgesel aşiretlerin bunu bırakmasını sağlayacak. Çünkü bölgede üretilen ürünler Batı’ya ve tüm dünyaya bu yol üzerinden satılacak. Güzergâh üzerindeki ülkeler bu zenginlik kaynağının devam etmesi için terörü bitirecekler. O nedenle tarihinde ilk kez Irak hükümeti, PKK’yı terör örgütü olarak ilan etti. Suriye’de PKK’nın gücü azaldı. Tek dayanakları ABD kaldı. Halep’te, Serakin’de PKK’nın kaybetmesinin altında yatan nedenle budur. Tabii burada Türk devletinin bölgede verdiği eğitimler, stratejik destekler gerek şart olarak ortada duruyor.

BÖLGEDE YENİ SAYFA AÇILDI BİLE

Türkiye’nin Mısır’dan Libya’ya, Irak’tan Suriye’ye kadar attığı adımlar yeni bir dönemin işaret fişekleri oldu. Ülkeler birleşiyor. Bunun çimentosu da kalkınma yolları olacak.
Türkiye bu nedenle işleri hızlandırdı. Kalkınma Yolu'na demir ve kara yolları için 19,9 milyar dolarlık yatırım planı yapıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, geçtiğimiz günlerde Irak’a gitti. Ardından Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yanında müteahhitlerle Irak ziyaretinde bulundu. Irak artık yeniden Türkiye’nin en büyük ticaret ortaklarından biri oldu.

Bakan Uraloğlu’nun Kalkınma Yolu projesi ile ilgili yaptığı açıklamalar çok önemli.
Projede uluslararası işbirliği görüşmelerine devam ettiklerini vurgulayan Uraloğlu, çalışmaların takibi için Türkiye ile Irak arasında karşılıklı temaslarda bulunduklarını söyledi.

Uraloğlu, "Kalkınma Yolu kapsamında Türkiye'den 2 bin 94 kilometre demir yolu bağlantısı olacak. Bunun için mevcut yapılmış 439 kilometrelik hattın yanında 1655 kilometre demir yolu inşa edeceğiz ve 17,9 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Demir yollarının 928 kilometresinin yapımı devam ediyor. Devam eden projemiz için 7,1 milyar dolarlık bütçe ayırdık. Buna ek olarak 727 kilometresi için de planlamalar yapıldı. Planlama yapılan kısım Ovaköy'den başlayacak ve Nusaybin, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep arasında 501 kilometre olarak inşa edilecek. Yenice-Ulukışla kesiminde 106 kilometre, Gebze ile Çatalca arasında ise 120 kilometre yapılacak. Planlanan kısım için 10,8 milyar dolarlık bütçe harcanması öngörüldü." bilgisini verdi.

331 kilometre otoyol yapılacak

Proje kapsamında kara yolu yatırımlarının da olduğunu anımsatan Uraloğlu, 1924 kilometre kara yolu bölümü için Ovaköy-Cizre kesiminde 23 kilometre ve Cizre-Şanlıurfa hattında 308 kilometre olmak üzere toplam 331 kilometre otoyol yapılacağını, bunun için 2 milyar dolarlık harcama yapılmasının planlandığını dile getirdi.

Uraloğlu, bölgede örnek bir güzergah yönetim modeli oluşturmayı hedeflediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Kalkınma Yolu Projesi, bölgesel işbirliklerini artırıcı bir rol oynayacak. Proje kapsamında yapılacak demir ve kara yolu projeleri hayata geçirildiğinde toplam 19,9 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirilmiş olacak. Kalkınma Yolu, bölge coğrafyası ve küresel tedarik zincirleri açısından çok önemli bir proje. Bu çalışma, Basra Körfezi'ni Avrupa'ya bağlayacak en kısa ve pratik yatırım olarak ön plana çıkıyor."

Uraloğlu, yapılan ulaştırma projeleriyle Kalkınma Yolu'nda yıllık 7,5 milyon TEU yükün taşınmasının beklendiğini sözlerine ekledi. Bahçeşehir Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Abdullah Ağar da, sosyal medya hesabından Kalkınma Yolu projesi için önemli bir fikir ortaya attı. Ağar, “Irak'la Türkiye arasındaki Kalkınma yolu:

- Suriye'nin de dahil olduğu...

Şii Araplardan (Basra, Necef, Kerbela)-Bağdat-Sünni Araplara (Tikrit-Samarra-Musul)
Oradan Telafar (Türkmenlere), Sincar (Ezidilere), Haseke (Suriye Araplara), Kamışlı (Suriye Kürtlerine), Oradan bize (Türklere) uzanan bir KALKINMA ve KARDEŞLİK YOLU neden olmasın?” diye yazdı.

GÜNÜN VİDEOSU

Şam'daki Gizli İstihbarat merkezi gün yüzüne çıktı: Esad Rejimi halkını nasıl izlemiş?

Esed rejimini deviren muhalifler, Süveyda'daki istihbarat merkezini ele geçirdi. Belgeler, rejimin halkını izlediğini ve yurtdışındaki Suriyelileri de takip ettiğini gözler önüne serdi.