Kanlı Ay tutulması ne zaman? Saat kaçta? Türkiye'den izlenebilecek mi?

Bu yıl Temmuz ayı hem Güneş hem de Ay tutulmasına sahne olacak. 13 Temmuz'da gerçekleşecek Parçalı Güneş tutulmasından sonra Kanlı Ay tutulması da yaşanacak. Peki Kanlı Ay tutulması ne zaman? Saat Kaçta? Türkiye'den izlenebilecek mi? Ayrıntılar bu haberde...

Bu ay 13 Temmuz’da yaşanacak Parçalı Güneş tutulmasından sonra bir de Kanlı Ay tutulması gerçekleşecek. Gökyüzünün muhteşem doğa olayını merak edenler aramalarını bu konuda yoğunlaştırdı. Kanlı Ay tutulması ne zaman? Saat kaçta? Türkiye'den izlenebilecek mi? Konuyla ilgili bilgileri haberimizde bir araya getirdik.

Kanlı Ay tutulması ne zaman? Saat kaçta? Türkiye'den izlenebilecek mi?

Ay'ın kıpkızıl bir görüntüye büründüğü tam Ay tutulması ile gerçekleşen Kanlı Ay tutulması, seyir keyfi en yüksek gökyüzü olayları arasında yer alıyor. 27 Temmuz'da gerçekleşecek tutulmanın 1 saat 43 dakika sürmesi bekleniyor. Kanlı Ay; Güney Amerika, Afrika, Orta Doğu ve Asya’nın bir kısmında gözlemlenebilecek ancak Türkiye'den izlenemeyecek. Üstelik 27 Temmuz'da Dünya’dan ortalamanın üzerinde bir uzaklıkta olacağı için Ay, daha uzun süre gölgede kalacak.

KANLI AY TUTULMASI NEDİR?
Dünya'nın gölgesinin Ay'ı tamamen kapladığı Tam Ay Tutulması döneminde gerçekleşen Kanlı Ay Tutulması sırasında Ay kırmızı görünür.

Ay, Dünya etrafındaki bir tam turunu yaklaşık 27 günde tamamlar ve 29.5 günde döngüsünü gerçekleştirir. Ay'ın iki döngüsü arasındaki farkları, Ay'ın, Dünya'nın ve Güneş'in Ay yörüngesi sırasında değişen göreli konumu sebebiyle ortaya çıkar. Kanlı Ay Tutulması yalnızca Ay'ın Dolunay evresinde ve Ay Tutulması sırasında yaşanır. Bu esnada Dünya'da Güneş'in yeni doğduğu ve battığı yerlerdeki Güneş ışıkları Ay'ın yüzeyine ulaşır.


AY TUTULMASI NEDİR?
Ay, kendi yörüngesinde dolanırken, kimi zaman Dünya'nın gölgesine girer. Buna Ay tutulması denir. Ay tutulması, dolunay zamanında ve Ay'ın düğüm noktalarına yakın olması durumunda meydana gelir.

Ay'ın, Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesi neticesinde görülür. Güneş, karşı düğüm noktasında veya ona yakın olmalıdır. Bu şartlar altında Dünya'nın gölgesi Ay'a düşer. Bu 42.000.000.000 km uzanan gölge konisi Ay'ın uzaklığından yaklaşık 8800 km geniştir.

Ay, saatte 3456 km hareket ettiği için ortalama Ay tutulmasının zamanı yaklaşık 40 dakika ile bir saat arasında değişir. Ay tutulması, yeryüzünün Ay'ın ufuk çizgisinin üzerinde olduğu herhangi bir bölgesinden gözlenebilir.

Ay'a karşı olan Dünya yüzeyine çarpan Güneş ışınları Dünya'nın atmosferi tarafından kırıldığı için, Ay tutulmasında Ay, tamamen kaybolmaz. Dünya etrafında kırılan ışıklarda mavi renk yutulduğu ve kırmızı renk yansıtıldığı için, Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülür. Bu güçsüz ışık kalıntıları görünürlüğü mahallî atmosferik şartlara bağlı olarak Ay'ı tuhaf bir bakır renginde ortaya çıkarır.Bunun sonucunda Ay tutulması olur.

Dünya, Ay ve Güneş'in bazı değişik durumları kısmi Ay tutulmasını sağlar. Bu durumlarda Ay'ın üzerine Dünya'nın tam gölgesi değil, kısmi gölgesi düşer.

Ay tutulması genellikle yılda iki kere ortaya çıkar. Bazı özel durumlarda Ay tutulmasının hiç ortaya çıkmadığı veya üç defa ortaya çıktığı da olabilir.

GÜNÜN VİDEOSU

Aksaray’da eski eş dehşeti: 13 yerden bıçakladı! Saldırı anı kamerada!

Aksaray’da eski eşini pusu kurarak 13 yerinden bıçaklayan Gürsel G.’nin saldırı anı, çevredekiler tarafından cep telefonu kamerasına kaydedildi.