Kanser hastalarında görülen ortak belirti: Erken teşhis için önem taşıyor...

MC Palliative Care dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, ileri evre kanser hastalarında en sık görülen ilk belirtilerin ağrı, iştahsızlık ve kabızlık olduğunu ortaya koydu. İleri evre kanser hastalarının yaşadıkları o belirti hayat kurtarıyor. İşte kanser hastalarında görülen o belirtiler...

Tayvan'da bir palyatif bakım ünitesinde 824 ileri evre kanser hastası üzerinde yapılan bu kapsamlı çalışma, kanser teşhisinde erken uyarı sinyalleri konusunda önemli bilgiler sunuyor.

Araştırmacılar, hastaların belirti yoğunluklarını takip ederek, bu üç belirtiyi kanser hastalığının ilerleyen evrelerinde değil, erken dönemlerinde de sıklıkla gözlemlediler. Bu bulgu, kanser teşhisinde erken müdahalenin önemini bir kez daha vurguluyor.

DİĞER FAKTÖRLERDE DİKKAT ÇEKİYOR

Yaş ve Cinsiyet Farklılıkları: 65 yaş üstü hastalarda ağrı, uyku bozukluğu, depresyon ve anksiyete gibi belirtiler daha az şiddetli olurken, kadın hastalarda kusma, iştahsızlık, ödem (şişme), depresyon ve anksiyete daha sık görüldü.

Çalışma Süresi: Araştırma, 2004-2009 yılları arasında beş yıl boyunca gerçekleştirildi.

Belirti Ölçümü: Hastaların belirti yoğunlukları, "Belirti Bildirim Formu" ile sıfırdan dörde kadar bir ölçekte değerlendirildi.

Yapılan bu araştırmada 824 ileri kanser hastası arasında en sık görülen semptomlar arasında ağrı, iştahsızlık ve kabızlık yer aldı. Bu 3 belirti kanser hastalığının en erken evrelerinde ortaya çıkabiliyor.

65 yaş ve üstü hastalar, ağrı, uyku bozukluğu, depresyon ve anksiyete ölçeklerinde 65'in altındakilere göre anlamlı derecede daha düşük puanlara sahiptiler.

Kanser hastalığı riskini azalmak için sağlıklı yaşam alışkanlıkları geliştirmelisiniz.

1- SAĞLIKLI BESLENME

Meyve, sebze, tam tahıllar ve sağlıklı yağlar içeren dengeli bir diyet, kanser riskini azaltabilir. İşlenmiş gıdalardan ve aşırı şekerli yiyeceklerden kaçınmak kanser riskini azaltmak için önemlidir.

Düzenli egzersiz yapmak genel sağlığınız için önemlidir. Haftada en az 150 dakika orta şiddette aerobik aktivite yapmak, sağlıklı bir kiloyu korumaya yardımcı olur ve kanser riskini azaltabilir.

Sigara içmek, birçok kanser türüyle ilişkilidir. Alkol tüketimini sınırlamak da önemli bir koruyucu faktördür.

Aşırı stres hastalıkları tetikler. Stres yönetimi teknikleri (meditasyon, yoga gibi) sağlıklı bir yaşam tarzının parçasıdır ve genel sağlığı iyileştirebilir.

2019 yılında 54.000'den fazla kadın üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, trafik kazası veya saldırıya uğrama gibi travmatik bir olay yaşayan ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) gösteren kadınların, travmatize olmayan kadınlara göre yumurtalık kanseri geliştirme riskleri iki kat daha fazlaydı.

2022 yılında 278 hasta üzerinde yapılan başka bir araştırma ise, baş, boyun ve pankreas kanseri teşhisi konulan hastaların çoğunun, kanser olduktan sonraki beş yıl içinde farklı, büyük ve stresli bir olayla başa çıkmak zorunda kaldığını ortaya koydu.

Meme, rahim ağzı ve kolon kanseri gibi bazı kanser türleri için düzenli tarama testleri yaptırmak erken teşhis ve tedavi için önemlidir.

Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir.Sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışın.

Kanser hastalarında görülen ortak belirti: Erken teşhis için önem taşıyor... ile ilgili etiketler kanser tedavi araştırma
GÜNÜN VİDEOSU

Peş peşe 'Dikkat edin' çağrısı! İstanbul'da hem kara hem hava trafiği felç oldu!

İstanbul'da peş peşe verilen uyarılar sonrası lodos, sağanak ve fırtına başladı. Hava birdenbire kararırken AFAD, MGM ve AKOM'dan peş peşe 'dikkat edin' çağrısı geldi. Fatih'te sağanak yağış başladı, Bayrampaşa'da rögar taştı.