Yapılan araştırmalara göre erken teşhisin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Erken teşhiste vücudumuzun verdiği uyarıların doğru kontrol edilmesi doğrultusunda yaşam olasılığı artış gösterdiğini belirtti. Bu erken uyarı işaretlerinden biri; kaşıntı olarak öne çıkıyor.
Kanserde erken teşhis için cildimize bakalım! %75'inde görülen o belirti...
Günümüzde çok sık rastlanan kanser hastalığının birçok türü var. Bunlardan en tehlikelisi olan pankreas kanseri teşhis edilmesi zor olduğu için ölümcül kanserlerden birine dönüşebiliyor. Fakat erken teşhis için düzenli taramaların yanı sıra bazı belirtilere dikkat etmek hayat kurtarabilir. İşte bu belirtilerden biri ise; ciltte ortaya çıkan değişim.
BELİRTİLER İÇİN TÜMÖRÜN NEREDE OLDUĞUDA ÖNEMLİ!
Dr. Deborah Lee, kaşıntının pankreas kanserinin erken veya geç bir belirtisi olup olmadığı, tümörün nerede geliştiğine bağlıdır. Pankreas kuyruğunda ürkütücü bir durum başlarsa hastalıkta ilerleyen dönemlerde kaşıntı oluşabilir. Bununla birlikte, pankreas kanseri vakalarının yüzde 65'inde durum pankreasınızın başında başlar, bu nedenle kaşıntı nispeten "erken" ortaya çıkabilir.
SARILIĞA DİKKATT!
Doktor, "Pankreas kanseri pankreasın başında başladığında, safra kanallarını erkenden sıkıştırması, safranın bağırsaklara geçişini engellemesi ve kaşıntılı sarılık ile sonuçlanması daha olasıdır" dedi.
Devam etti, kanser kaşıntısını tanımlamaya gelince, bu hissin kalıcı olacağını ve tüm cildinizi ele geçireceğini paylaştı. Dahası, kaşıntı sarılık olan hastaların yüzde 80 ila 100'ünde görülen pankreas kanserinin "yaygın" bir belirtisi olarak Lee tarafından uyarılıyor.
SARILIK NASIL BAŞLAR?
Sarılık, NHS'ye göre cildinizin ve gözlerin beyazının sararması ile ortaya çıkabilir. Dr Lee'nin yaptığı açıklamaya göre; cilt rengindeki değişiklik, safra pigmenti bilirubinin birikmesinden kaynaklanmaktadır. Bilirubinin normalde bağırsaklardan atıldığını söyleyen Lee, kanserin geçiş yolunu tıkadığı için, bilirubin kan dolaşımında birikir ve deride kendini gösterdiğini dile getirdi.