Kapora geri alınır mı? Kapora Nasıl verilir? Hukuki midir?

Kapora geri alınır mı? Kapora yandı ne demek sorularının yanıtı haberimizde. Kapora sözleşmesinde ayrıntılı olarak yer alan konulardan olan geri iade, kapora geri alma koşulları merak ediliyor.

Kapora geri alınır mı? Hangi durumlarda bu mümkündür? Kapora sözleşmesinde nasıl geri alınır hükmü düzenlenmezse ne olur? İşte detaylar..

KAPORA GERİ ALINIR MI?

3. Kapora nasıl verilmelidir?

Kaporanın verme amacı konusunda karışıklık çıkmaması için, öncelikle kapora ödemesini banka aracılığıyla yapmalı, açıklama kısmında kapora bedeli yazmalısınız. Bu, sizin verdiğiniz paranın kapora olması niyetiyle verildiğinin ve konut alma konusunda niyetinizin ciddi olduğunun bir ispatı niteliğindedir. Yoksa kapora bedelinin nasıl ve ne şekilde alındığının belirtilmemesi halinde ödenen bedelin kapora bedeli olduğu ispatlanamıyor. Bu durum da alıcılar için mağduriyete sebebiyet veriyor.

Emlakçının ücrete hak kazanabilmesi için kurulmasına aracılık ettiği ev satışı sözleşmesinin akdedilmesi gereklidir. Ev satış işlemleriyle ilgilenen emlakçıya kapora verirken, kaporanın yalnızca ev sahibine verildiğini, emlakçının ev sahibi tarafından kendisine bir vekalet verilmediği sürece kapora alma yetkisi olmadığını unutmayın!

Emlak piyasasında meslek icra eden birtakım emlakçılar, ev sahibinin kendisine vekalet vermemiş olmasına rağmen, ev sahibinin bilgisi dışında alıcıdan kapora alıyor ve sözleşmenin kurulamaması halinde bu kaporaları alıcıya geri vermiyor. Bunu yaparken genelde izledikleri yol: Alıcıya, verdiği paranın kapora niteliğinde olduğunu söylemelerine rağmen, alıcı ile yaptığı sözleşmeye, alıcının tek taraflı olarak sözleşme kurmaktan vazgeçmesi halinde tazminat ödeyeceğine dair maddeler koymak ve bundan dolayı da alıcının kapora olması niyetiyle ödemiş olduğu bedelleri cayma parası olarak kararlaştırıldığı gerekçesiyle geri vermemek.

Kapora olarak senet vermemeye özen gösterin. Yoksa kapora niyetiyle verilmiş olan senedin başka bir borç kapsamında verildiği iddiasıyla karşılaşabilirsiniz. Senet verecekseniz, senetin görünür bir yerine “nama yazılıdır, ciro edilemez” şerhini düşmeniz faydanıza olur, bu şekilde üçüncü kişilere karşı ödeme tehlikesi altında kalmayacaksınız. Ayrıca, senedin üzerine “teminat senedi” veya “kapora” niteliğinde olduğuna dair kayıt düşmek faydanıza olacak, senetin başka bir borç için verilmediğini ispat edici nitelikte olacaktır. Mağduriyet yaşamak istemiyorsanız, boş senet vermemeye, düzenleme tarihi, vadesi ve tutarı belli olan senet vermeye dikkat edin.

4. Verilen kapora nasıl geri alınır?

Öncelikle satıcı ile aranızda yapacağınız kapora sözleşmesinde kaporanın iade edileceği ve edilmeyeceği halleri düzenlemenizin mümkün olduğunu bilmelisiniz. Aranızda kaporanın iadesiyle ilgili bu tarz bir düzenleme yoksa, uygulamada verilen kapora genellikle, kapora veren sebebiyle ilgili gayrimenkulün diğer alıcılarını kaybetmesi nedeniyle satıcıda kalıyor. Ancak, satıcıdan kaynaklı bir sebeple sözleşme ifa edilemediyse kapora iade edilmelidir, hatta satıcı kaporanın iadesi yanında alıcının sözleşmenin hiç ya da gereği gibi yerine getirilmemesi sebebiyle uğradığı zararları tazminle yükümlü tutulabilir.

Kapora sözleşmesinde, kaporanın iadesiyle ilgili bir düzenleme bulunmadığı takdirde, kapora veren, sözleşme, butlan, iptal gibi nedenlerle geçersiz olursa ve satıcı kaporayı iade etmeye yanaşmıyorsa sebepsiz zenginleşme hükümlerine dayanarak parayı geri alabilir.

Kusurlu taraf alıcı yani kapora verense, Yargıtay satıcı yani kapora alan tarafın sözleşmenin ifa edilmemesi sebebiyle uğradığı zarar sonucu tazminat hakkı doğacağı ve tazminat hakkı kadar olan kaporayı alıkoyabileceği görüşündedir.

Kapora konusunda mağduriyete uğramamak için veya mağduriyetinizin çözümü için mutlaka bir avukattan destek alın. İçinde bulunduğunuz durumun hukuka uygun olarak çözümü ancak avukat yardımı ile mümkün olacaktır.

kaynak:emlakkulisi

 

Kapora geri alınır mı? Kapora Nasıl verilir? Hukuki midir? ile ilgili etiketler e-ticaret dış ticaret kapora nasıol verilir
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.