Türkiye'nin ortalama yıllık tüketimi 60 milyar metreküp baz alındığında, Karadeniz doğalgazı günlük 10 milyon metreküp üretim ile yıllık ihtiyacın yüzde 6'sını karşılayabilecek. Üretim günlük 40 milyon metreküpe çıktığında ise yıllık ihtiyacın yaklaşık yüzde 25'ine cevap verebilecek.
Karadeniz doğalgazında üretim yüzde 150 artacak
Tam kapasiteye geçtiğinde Türkiye’deki tüm konuların 35 yıllık doğalgaz ihtiyacını tek başına karşılayacak olan Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası’ndan üretilen ve şebekeye aktarılan doğalgaz akışı günlük 4 milyon metrekübe ulaştı. Bundan sonraki hedef ise üretimi kısa sürede günlük 10 milyon metreküpe çıkarıp yüzde 150 artış elde etmek. İşte detaylar...
Doğalgazın yüzde 99’unu, petrolün ise yüzde 92’sini dış kaynaklardan tedarik eden Türkiye, enerji ithalatı için geçen yıl 96 milyar 548 milyon dolar harcadı. 2023 yılının ocak-eylül döneminde yani 9 ayda enerji ithalatı için harcanan miktar ise yaklaşık 52 milyar dolar seviyesinde. Yılsonunda rakamın 70 milyar doları aşabileceği kaydediliyor. Enerji fiyatları, bu yıl Avrupa'da gaz stoklarının artması ve Çin’de beklentinin altında kalan zayıf talebin etkisiyle geçen yılki seviyelerine göre önemli ölçüde geriledi. Dolayısıyla bu durum Türkiye’nin enerji ithalat faturasına da yansıdı.
ENERJİDEKİ DAĞILIM
Türkiye’nin elektrik üretimindeki dağılıma bakıldığında ise 2022 yılında yüzde 34.6’sı kömürden, yüzde 22.2’si doğalgazdan, yüzde 20.6’sı hidrolik enerjiden, yüzde 10.8’i rüzgardan, yüzde 4.7’si güneşten, yüzde 3.3’ü jeotermal enerjiden ve yüzde 3.7’si diğer kaynaklardan elde edildi. Enerji, aynı zamanda tüm sektörlerin üretim süreçlerini doğrudan etkileyen bir sektör konumunda.
Enerjide yerlilik oranının artırılması hem cari açık hem sektörlerin üretim maliyeti ve rekabet gücü bakımından büyük önem taşıyor. Diğer taraftan, yerli üretimin artırılması ve yenilenebilir enerjiye dönüşüm konusunda hızlı bir süreç de yaşanıyor.