Karadeniz’de doğalgaz üretimi 2028’de 12 kat artacak

Enerji ihtiyacının yüzde 100’e yakınını ithal etmek zorunda olan Türkiye, yerli kaynaklardan üretime yatırımları artırıyor. Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’ndan üretilen ve şebekeye aktarılan doğalgaz akışı günlük 5 milyon metreküp seviyesine yükseldi. 2028 hedefi ise üretimde 12 kat artışla günlük 60 milyon metreküp seviyesine ulaşmak. İşte detaylar...

Doğalgazın yüzde 98.4’ünü, petrolün ise yüzde 92’sini dış kaynaklardan tedarik eden Türkiye, enerji ithalatı için geçen yıl 69 milyar 115 milyon dolar ödedi. Türkiye’nin elektrik üretimindeki dağılıma bakıldığında ise 2023 yılında yüzde 36.3’ü kömürden, yüzde 21.4’ü doğalgazdan, yüzde 19.6’sı hidrolik enerjiden, yüzde 10.4’ü rüzgardan, yüzde 5.7’si güneşten, yüzde 3.4’ü jeotermal enerjiden ve yüzde 3.2’si diğer kaynaklardan elde edildi. Enerji, tüm sektörlerin üretim süreçlerini doğrudan etkilerken, yerlilik oranının artırılması da hem cari açık hem sektörlerin üretim maliyeti ve rekabet gücü bakımından büyük önem taşıyor.

Karadeniz’de doğalgaz üretimi 2028’de 12 kat artacak
 
GÜNLÜK ÜRETİM
 
Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda 2020 yılında keşfedilen rezervin 2023 yılında işletmeye alınması da enerjide yerlilik oranının artırılması için yeni bir süreç başlattı. Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda yapılan çalışmalardaki son durum hakkında açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, üretimin günlük 5 milyon metreküp seviyesine ulaştığını, böylece 2 milyon haneye yetecek gazın buradan üretildiğini söyledi. Bakan Bayraktar, 2025’in ilk çeyreğinde 10 milyon metreküp üretim planladıklarını, yapılan yeni keşifler sayesinde ise 2028’de konutların doğalgaz talebinin tamamının yerli üretimle karşılanmasını hedeflediklerini ifade etti.
 
YENİ SONDAJLAR
 
Üretim çalışmalarının yanında Karadeniz’de saha geliştirme faaliyetlerinin de devam ettiğini belirten Bayraktar, şöyle konuştu: “Sakarya Gaz Sahası, yaklaşık 10 bin kilometrekarelik bir bölge. Üretim yaptığımız kısım ise 2 bin 200 kilometrekarelik alan. Toplam sahanın yüzde 25’inde keşif yaptık ve üretime döndürdük. Alanın geri kısmında keşif faaliyetleri devam ediyor. Sakarya Gaz Sahası’nı tümüyle tanımaya başladık. Keşifler var, yeni sondajlar yapıyoruz. Göktepe-1 ve Göktepe-2’nin olduğu bölgeden yeni bir keşif haberini ise temmuz ayında milletimize müjde olarak vermeyi ümit ediyoruz.”
 
FAZ-3 HEDEFİ
 
Öte yandan, Karadeniz’deki 710 milyar metreküplük doğalgaz rezervinin çıkarılması süreci fazlar halinde ilerliyor. Günlük gaz üretiminin şu andaki Faz-1’de 10 milyon metreküpe ulaşması öngörülüyor. Faz-2 üretimine 2026 yılında geçilmesi, günlük üretimin 40 milyon metreküpe çıkması hedefleniyor. Faz-3’te ise Amasra Sahası’nın da üretime dahil edilmesi ve 2028’de günlük 60 milyon metreküp üretim seviyelerine ulaşılması planlanıyor. Böylece şu anda ulaşılan günlük 5 milyon metreküp üretim seviyesi, 2028 yılında 12 kat artmış olacak. Karadeniz doğalgazında günlük üretimin Faz-3’te 60 milyon metreküpe çıkarılması hedefi, yıllık yaklaşık 22 milyar metreküp üretim anlamına da geliyor. 
 
ARZ GÜVENLİĞİ
 
Türkiye’nin ortalama yıllık tüketimi 60 milyar metreküp baz alındığında, Karadeniz doğalgazı Faz-2’de günlük 40 milyon metreküp üretim ile yıllık ihtiyacın yüzde 25’ini karşılayabilecek. Üretim Faz-3’te günlük 60 milyon metreküpe çıktığında ise yıllık ihtiyacın yaklaşık yüzde 37’sine cevap verebilecek. Konut özelinde bakıldığında, Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği’nin (GAZBİR) raporuna göre, konutlarda doğalgaz tüketimi geçen yıl 17 milyar metreküp seviyesinde gerçekleşti. Yani Karadeniz’deki sahada 2028’de yıllık 22 milyar metreküp doğalgaz üretim hedefi, konutların ihtiyacının yerli üretimle karşılanması ve arz güvenliği için de önemli bir avantaj sağlıyor.
 
DOĞALGAZ DEPO ALANI ARTIRILACAK
 
Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda 2020 yılında keşfedilen rezervin işletmeye alınma süreci, Zonguldak Filyos’taki işleme tesisinin faaliyete geçmesiyle 20 Nisan 2023’te başarıyla tamamlandı. Karaya 170 kilometrelik boru hattı ile getirilen Karadeniz gazı, TPAO Filyos Münferit Yatırım Yeri’nde bulunan Sakarya Gaz Sahası Kara Tesisi’nde işleniyor. Gazın içindeki muhtemel su ve yabancı maddeler yine burada ayrıştırılıyor ve boru hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.’nin (BOTAŞ) standartlarına uygun hale getiriliyor. Gaz akabinde BOTAŞ’a ait Ana Ölçüm İstasyonu’na ve ardından ulusal gaz şebekesine aktarılıyor. Öte yandan, enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı öngören hedefler, 2024-2026 yıllarına ilişkin Orta Vadeli Program’da (OVP) da yer alıyor. Buna göre, petrol ve doğalgaz arama ve üretim faaliyetleri hızlandırılacak. Yurt dışında TPAO’nun enerji alanında farklı ortaklıklarla faaliyette olduğu üretim sahaları ile potansiyel arz eden sahalar değerlendirilecek. Doğalgaz depolama tesislerinin depolama ve geri üretim kapasiteleri artırılacak. Karadeniz gazı girdi olarak kullanılarak azotlu gübre olan üre üretilecek.

GÜNÜN VİDEOSU

Palandöken’de çığ düşme anı böyle görüntülendi!

Erzurum Palandöken Dağı'nda yüksek irtifa kampı yapan Judo Milli Takımı Sultan Seki'si bölgesine tırmanırken çığ düştü. Çığ düşme anı kameraya böyle yansıdı.