Karagül: Tarım alanlarının işlenmesi zorunluluğu getirilmeli!

İbrahim Karagül'den Çin uyarısı: Savunma sanayiinde yapılan büyük atılımların aynısı tarımda gerçekleşmeli. Savunma ve teknolojiden sonra yeni sıçrama bu alanda gerçekleşmeli.

Geçen yıl dünyadaki tüm tahılların yarısını stokladığı ortaya çıkan Çin, gıda stoklarının tarihi seviyelerde olduğunu kasım ayında doğrulamıştı.

Ulusal Gıda ve Stratejik Rezerv İdaresi, buğday stoklarının ülkeye bir buçuk yıl yetecek seviyede olduğunu açıkladı.

ABD Tarım Bakanlığı Çin’in 2022’de tahıl stokunu sürdüreceğini tahmin ediyor. Bu gerçekleşirse küresel mısır rezervlerinin yüzde 69’u, pirinç rezervinin yüzde 60’ı ve buğdayın yüzde 51’i Çin stoklarında olacak.

Bu konuyu bugün köşesinde masaya yatıran Yeni Şafak yazarı İbrahim Karagül, Çin'in bu adımlarını "gıda savaşı başladı" diyerek yorumladı.

Türkiye'nin de bu konuda acil önlem alması gerektiğine vurgu yapan Karagül, "Tarım alanlarını değerlendirmede olağanüstü bir süreç başlatmalı. Bir karış tarım arazisi bile boş kalmamalı. Tarım alanlarının işlenmesi zorunluluğu getirilmeli, sıkı denetim uygulanmalı." diye yazdı.

Savunma sanayiinde yapılan atılımların aynısının tarımda da gerçekleştirilmesini gerektiğinin altını çizen Karagül, "Gıda savaşları başladı. Hem iç hem dış tehdit! -Gıda fiyatları milli güvenlik meselesi. -Tarımda olağanüstü hal yönetimi olmalı.." başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı;

"Çin, son 12 ayda, dünya gıda rezervinin neredeyse yarısını satın aldı. Bu da dünya genelinde enflasyona, bazı ülkelerde açlığa neden olacak. Bu haber, 21. yüzyılda nelere hazırlanmamız gerektiğine dair açık, net bilgi sunuyor.

ABD ve Avrupa dâhil, küresel ölçekte fiyatlar fırlayacak, daha düşük gelirli dünyanın önemli bir bölümü açlığa mahkum olacak. ABD ve Avrupa’da ilk kez bu kadar ciddi enflasyon endişesi başlaması, aslında böyle bir sürecin çoktan başladığının işareti.

BU, KORKUNÇ BİR GÜÇ MÜCADELESİ OLACAK..

COVID-19 salgını dünyada üretimi durdurdu, tedarik hatlarını kopardı. Dünya iki yıl durdu. Bunun elbette bir bedeli olacaktı. Ama burada sözü edilen şey bu değil. Çok daha ötesi.

Küresel ekonomide üretim ve tedarik krizinden çok çatışmalar, hesaplaşmalar başlıyor. Bu çatışma; kaynaklar, pazarlar, ticaret koridorları üzerinden yürütülecek.

Çünkü bu yeni durum, ekonomi üzerinden yürütülen jeopolitik bir hesaplaşma, korkunç bir güç mücadelesi olacaktır.

GÜVENİLİR SIĞINAKLAR, DAYANIŞMA HAVZALARI

Ülkeler üzerinde çok büyük baskı oluşturacak. Hiçbir ülke tek başına buna direnemeyecek. Bölgesel ölçekte dayanışma havzalarına sığınmak zorunda kalacak. Her ülke, kendine yeni ve güvenli sığınaklar arayacak.
Avrupa’nın içe kapanması, ABD’nin kendini daraltması, Afrika ülkelerinin yeni sığınaklar araması ve Türkiye ile hızla yakınlaşması bundan.
Ortadoğu ülkelerinin çok hareketli eksen değişimleri yaşaması, Rusya’nın fırsatı kullanıp eski imparatorluk coğrafyasına dönmesi bundan.

GIDA SAVAŞLARI: HEM İÇ HEM DIŞ TEHDİT OLACAK..

Üretimi ve kaynakları sıkıntılı ülkeler için dehşet verici yeni tür güvenlik tehdidi ortaya çıktı. Bu, hem iç hem de dış tehdit olacak.

İçeride fiyat artışları ve gıda krizleri kitlesel patlamalara yol açarken dışarısı bunu kullanacak. Dış tehditler ve saldırılar bu toplumsal patlamalar üzerine kurgulanacak. Zayıf ülkeler büyük bir talana sahne olabilir.

Ülkelerin dehşet verici acımasızlığına tanık olacağız. Bu; ülke ve bölgeler savaşı demektir. Ve bu başlamıştır. Ülkeler dağılacak, yeni ortaklıklar kurulacak, insan ırkının bencilliği had safhaya ulaşacak.

GIDA FİYATLARI MİLLİ GÜVENLİK SORUNUDUR..

Daha somut konulara gelelim:

1. 2022’de gıda, en kritik çatışma hatta savaş gerekçesi olacaktır. Zengin ülkelerin açgözlülükleri ve gelecek hazırlıkları bazı ülkeleri açlığa, yokluğa sürükleyecektir. Bu da bazı ülkelerde hem iç hem dış tehdit haline gelecektir.

2. Türkiye gıda kaynaklarını koruma konusunda çok sıkı tedbirler almalı. Rezerv kaynaklarını artırmalı. Gelecek hazırlığı yapmalı.

3. Gıda fiyatları üzerinde gerekirse çok sert ilkeler belirlemeli. Üretici, tedarikçi, marketlere yönelik düzenlemeler milli güvenlik meselesi olmalı.

TARIM BAKANLIĞI SAVUNMA SANAYİİ GİBİ ATAĞA GEÇMELİ.

Tarım alanlarını değerlendirmede olağanüstü bir süreç başlatmalı. Bir karış tarım arazisi bile boş kalmamalı. Tarım alanlarının işlenmesi zorunluluğu getirilmeli, sıkı denetim uygulanmalı.

4. Bireysel ve kurumsal üretim üzerinde sıkı teşvik, tedbir ve denetim uygulanmalı. Tarımsal faaliyet yapan şirketler için özel düzenlemeler, kolaylıklar getirilmeli.

5. Tarım Bakanlığı’ndan seferberlik ilan edilmeli. Ülkemizin on yıllarını garanti altına alacak devrim niteliğinde düzenlemeler yapılmalı.

6. Savunma sanayiinde yapılan büyük atılımlarınaynısı tarımda gerçekleşmeli. Savunma ve teknolojiden sonra yeni sıçrama bu alanda gerçekleşmeli.

7. Gıda meselesi sadece ticaret, ekonomi olarak algılanmamalı. Bir ülkenin ayakta kalması, savunulması, iç ve dış güvenlik gibi algılanmalı.

TERÖRLE NASIL SAVAŞIYORSAK, GIDA İÇİN DE ALARM VERİLMELİ.

Terörle nasıl savaşıyorsak gıda ve tarım için de öyle mücadele şarttır. Aynı kararlılık, aynı teyakkuz hali şarttır.

Ekonomide nasıl savaşıyorsak, sınırlarımızı ve denizlerimizi nasıl koruyorsak, aynı olağanüstü hazırlığı tarım ve gıdada yapmak zorundayız.

Dünya çok ciddi gıda krizlerine, çatışmalarına hatta savaşlarına sürükleniyor. Bu basit bir endişe değil. Ülkeler parçalanır, bölgesel karışır, haritalar değişir.

GELECEĞİN NÜKLEER GÜÇLERİ

Tarım ve gıdada hazırlıklı ülkeler, geleceğin nükleer güçleri olacak.

Türkiye, savunma sanayiinde, teknolojide büyük bir sıçrama yaptı.

Aynısını tarım ve gıdada yapmak zorunda.

Türkiye bunu yapabilir ve yapacak.

Yeter ki, bu olayı rutin bir hazırlıkla sınırlı görmeyelim."

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN...

 

Karagül: Tarım alanlarının işlenmesi zorunluluğu getirilmeli! ile ilgili etiketler Çin Gıda İbrahim Karagül tarım köşe yazarları
GÜNÜN VİDEOSU

Kerkük'te PKK'dan taşıma nüfus oyunu! Binlerce kaçak Kürt getirdiler...

Irak’ta 27 yıl aranın ardından ilk kez nüfus sayımı yapıldı. Genel nüfus sayımında usulsüzlük iddiaları gündeme bomba gibi düştü. PKK'nın Kerkük'ün demografik yapısını değiştirmek için Kerkük'e getirdiği binlerce kaçak Kürt'ün şehri terk ettiği görüntüler ortaya çıktı.