Karantina günlerinde evde ne aldık, ne verdik?
İlk olarak Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında ülkemizde vatandaşların büyük bir kısmı evlerine kapandı. Koronavirüs günlerinde dışarıya çıkmayan vatandaşlar, online alışverişe yöneldi. Bir ödeme ve elektronik para hizmeti sunan şirket tarafından sunulan verilerde, online alışveriş yapanların en yoğun talep gösterdiği ürün kategorileri açıklandı.
İlk olarak Çin'in Hubei eyaletine bağlı Vuhan şehrinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını 80 binden fazla insanı hayattan kopardı.
Ülkemizde de 725 kişi, ölümcül virüse karşı verdiği savaşı kazanamadı. Hal böyle olunca, vatandaşlar evlerine kapandı ve ölümcül virüse karşı tedbir alarak kendilerini izole etti.
Koronavirüs günlerinde dışarıya çıkmayan vatandaşlar, online alışverişe yöneldi. iyzico isimli ödeme ve elektronik para hizmeti sunan şirket tarafından sunulan verilerde, online alışveriş yapanların en yoğun talep gösterdiği ürün kategorileri açıklandı. İşte o istatistikler;
KİTAP SATIŞI İLK HAFTADA YÜZDE 32 ARTTI
Gönüllü karantina sürecinin başladığı haftalarda kendini ve çevresindekileri korumak için “evde kal" çağrısına uyanların zor günlerinde en büyük destekçisi kitap oldu.
Günlük yaşamı ele alış biçimini olumlu etkileyen ve zamanı değerlendirmenin en keyifli yolu olan kitap, verilere göre izole günlerinin bir numaralı tercihi oldu.
Evde kal çağrısının başladığı hafta, kitap sektöründeki satışlarda bir önceki haftaya göre %32 artış gerçekleşti. Evde izolasyonun ikinci haftasında da satışlar devam etti. Karantina sürecinde kitap stokları yenilendi ve kitap satışlarında %30 artış gerçekleşti. Kitap mağazalarındaki ortalama sepet tutarı ise 80 TL seviyesinde gerçekleşti.
KUTU OYUNLARINDA SATIŞ PATLAMASI
Son yıllarda çeşitlilik kazanan ve oyun oynamayı çocuklara özgü bir eylem olmaktan çıkaran kutu oyunları da izole günlerinin eğlencesi oldu. Yalnızca zeka gücü gerektiren oyunlar, zor günlerde ortak paylaşımda bulunmanın ve zamanı değerlendirmenin keyifli bir yolu oldu.
Elde edilen verilere göre, evde kal çağrısına uyulan ilk hafta, hobi ve oyun sektöründeki satışlarda bir önceki haftaya oranla %46 artış gerçekleşti. Evde izolasyonun ikinci haftasında hobi, oyun, eğlence ürünleri kategorisinde artış devam etti ve ortalama sepet tutarı 75 TL seviyesine ulaştı.
EV EŞYALARINDA İŞLEM HACMİ YÜZDE 165 ARTTI!
Sokakların büyük oranda boşaldığı ikinci karantina haftasında, pek çok kişi evine daha fazla özen göstermeye ve eksiklerini tamamlamaya başladı.
Özellikle aydınlatma ürünleri, beyaz eşya ve mobilya gibi temel yaşam malzemelerine yönelimde önemli artış gözlendi. Gündelik ev eşyalarında işlem hacminde %165, işlem adedinde %117 gibi rekor artışlar yaşandı.
İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞMAYA ÇALIŞTIK
Gönüllü karantinanın ikinci haftasında evimize odaklandığımız gibi, fiziken olmasa da birlik olmaya da odaklandık ve yardım kampanyalarına destek olduk. Pek çok insan, ihtiyaç sahiplerinin sesine kulak vermek için sivil toplum kuruluşlarına ulaşıp onlara destek oldu.
Karantina sürecinin başladığı 16 Mart haftası ile 23 Mart haftası yardım kampanyaları karşılaştırıldığında önemli bir artış olduğu görülüyor. Yardım kampanyalarındaki tutar %232 artarken, işlem adedinin %104 oranında yükselmesi, insanların karantina günlerinde daha fazla bağış yapmaya yöneldiğini gösteriyor.
SEYAHAT SEKTÖRÜNE HARCAMALAR EN BÜYÜK DÜŞÜŞÜ YAŞIYOR
Evde kal çağrısına uyulmasıyla birlikte kişisel gelişime, hobiye, ev içi yatırıma ve yardım kampanyalarına odaklanarak harcamalarımızı bu doğrultuda yaptık. Bu da araç kiralama ve seyahat sektöründeki satışlarda ciddi düşüş yaşamasına sebep oldu. Karantinanın başladığı ilk hafta, araç kiralama işlemlerinde %56 düşüş gerçekleşti ve seyahat sektörü için yapılan harcamalar %39 azaldı. Seyahat kısıtlamalarının gelmesiyle birlikte, sonraki haftalar için bu düşüşün katlanarak artması bekleniyor.