Karapınar Güneş Enerjisi Santrali sona yaklaşıyor
Konya'nın Karapınar ilçesinde yerli üretim panellerle kurulmaya başlayan Karapınar Güneş Enerjisi Santrali, 2 bin 600 futbol sahasına eşit alanda güneş enerjisinden elektrik üretecek. Santral, tamamlandığında yıllık 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak.
Konya Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'nde panel montaj çalışmaları devam ediyor. Ankara'da kurulan Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikasında üretilen, şu anda teknolojik olarak sınıfında dünyanın en gelişmiş teknolojiye, yüksek verimliliğe sahip panelleri, Karapınar'daki güneş enerjisi santralinde montajlanarak üretim için hazır hale getiriliyor.
"BAKAN ALBAYRAK ÜZERİNDE DURUYOR"
Kalyon Holding Enerji Grubu İcra Kurulu Üyesi Dr. Murtaza Ata, projenin uzun bir serüven sonunda rüyaların gerçek olduğu bir proje olduğunu söyledi. Ata, şu bilgileri paylaştı:
"Bu proje Enerji Bakanlığımızın 3-4 yıl önce politika olarak benimsediği ve dönemin Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın kişisel olarak gerçekten çok özel önem verdiği, üzerinde çok durduğu, kişisel olarak mimarlığını yaptığı bir proje, yenilenebilir enerji kaynak alanları projesi."
"Sadece yenilenebilir enerjinin payını arttırmayı hedefleyen bir proje değil, yenilenebilir enerji teknolojilerinin de milli olarak üretilmesini hedeflemiş, planlanmış bir proje. Üç sene önce bu projenin ihalesi çıktı, bir çok insan için çok inanılır gelmedi. Çünkü şartlar şuydu: silisyum minerali alacaksınız, saflaştırılmış silisyum minerali, ondan panel üreteceksiniz. Çok insan bunun yapılabileceğini ihtimal vermedi. Çok spekülasyonlar yapıldı."
"TÜRKİYE TARİHİNİN EN STRATEJİK PROJELERİNDEN BİRİ"
Projenin Türkiye tarihinin en stratejik projelerinden olduğunu ifade eden Dr. Murtaza Ata, şöyle konuştu: "Çok şükür bütün bu aşamaların hepsi tamamlandı ve meyvesi 1300 megavatlık bu santralin, ilk 4 megavatlık kısmını devreye alarak bu hayallerin, rüyaların gerçekleştiği bir alan bu gördüğünüz alan. Ve 19 Ağustos'ta Cumhurbaşkanımızın açılışını yaptığı törenle fabrikamız şu anda üretime geçti. Orada eritiyoruz silisyumdan ingot üretiyoruz, ingottan kesiyoruz wafer üretiyoruz, waferden hücre üretiyoruz, hücreden panel üretiyoruz. Ve ürettiğimiz paneller şu anda teknolojik olarak sınıfında dünyanın en gelişmiş teknolojiye sahip yüksek verimliliğe sahip panelleri."