Kartal Tibet son yolculuğuna uğurlandı!

Türk Sineması'nın efsane isimlerinden Kartal Tibet, geçtiğimiz perşembe akşamı 83 yaşında hayatını kaybetti. Usta sanatçı, dün Zincirlikuyu Camii'nden son yolculuğuna uğurlandı.

Geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybeden Tarkan ve Karaoğlanrolleriyle efsaneleşen oyuncu senarist ve yönetmen Kartal Tibet 83 yaşında hayatını kaybetti.

Kartal Tibet son yolculuğuna uğurlandı!

KIZI KUMRU VE OĞLU KANAT TAZİYELERİ KABUL ETTİ

Ölmeden önce Pandemi nedeniyle tören yapılıp kalabalığın toplanılmamasını isteyen Kartal Tibetin cenazesi Zincirlikuyu Camisi'ne getirildi. Ölümü ile sevenlerini yasa boğan Kartal Tibet'in kızı Kumru ve oğlu Kanat taziyeleri kabul etti.

Kartal Tibet son yolculuğuna uğurlandı! - Resim : 2

Kartal Tibet son yolculuğuna Zincirlikuyu Mezarlığı'ndan uğurlandı.

Türk Sineması'ndan bir yıldız daha kaydı. Oyuncu, yönetmen ve senarist Kartal Tibet, hayatını kaybetti. 83 yaşındaki sanatçının vefat haberini oyuncu Civan Canova duyurdu. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Canova, "Güle güle Kartal ağabeyim, seni çok özleyeceğim" dedi.

TİYATROLAR GÜNÜ'NDE DOĞDU

Tibet, 27 Mart 1939'da öğretmen bir anne ve babanın ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. Sanatçının 27 Mart Tiyatrolar Günü'nde doğması onun kaderinin nasıl şekilleneceğinin bir göstergesiydi adeta. Türk Sineması'nda 150'den fazla filme katkıda bulunan Tibet, uzun yıllar Ankara'da tiyatro oyunculuğu yaptı.

Tiyatro bölümünü bitirdikten sonra mezun olduğu 1960 yılında Albert Camus'nun yazdığı Mahir Canova'nın yönettiği Caligula'da sahneye çıktı. Tibet, kurucularından olduğu Ankara'nın ilk özel tiyatrosu olan Meydan Tiyatrosu'nda oyuncu ve yönetmen olarak çalışırken askere giden Göksel Arsoy'un yerini doldurmayı amaçlayan yapımcılardan sinema filmi teklifleri aldı. Ne var ki yapımcılar, Göksel Arsoy'un kazandığı kadar para isteyen Kartal Tibet'e rol vermekten vazgeçti. Zira Arsoy, sinema filmleriyle oldukça ünlü bir oyuncuyken Tibet hiç ünlü değildi. 'İlle de sinema oyuncusu da olacağım' düşüncesinde olmayan Kartal Tibet, Ankara'daki tiyatro çalışmalarına devam etti.

Suat Yalaz'ın 1960 yılında yarattığı çizgi roman karakteri Karaoğlan'ın sinemaya uyarlanan 'Karaoğlan: Altay'dan Gelen Yiğit' adlı filminde başrolü üstlendi. Dönemin jönlerinden Cüneyt Arkın'ın çizgi roman karakterleri 'Malkoçoğlu' ve 'Kara Murat' olarak seyircinin karşısına çıkması, bu tür macera filmlerinin popülerliğini artırdı.

Kartal Tibet son yolculuğuna uğurlandı! - Resim : 3

İLK SİNEMA FİLMİ: KARAOĞLAN ALTAY'DAN GELEN YİĞİT

Kartal Tibet, 'İlle de sinema da olsun' demese de sinema, 'İlle de Kartal Tibet olsun' dedi. 1964'te Suat Yalaz, dönemin yok satan çizgi romanı 'Karaoğlan'ı sinemaya uyarlamaya karar verdiğinde henüz tanınmamış bir oyuncu arıyordu. Birkaç tiyatro oyuncusuyla görüşse de zihnindeki 'Karaoğlan'ı bulamadı. Ankara'da tiyatro sahnesinde oyununu seyrettiği Kartal Tibet'i görünce "İşte Karaoğlan" diyerek Kartal Tibet'e teklifte bulundu. O güne kadar sinema oyunculuğunu çok istemeyen Tibet, karar değiştirerek 1965 yapımı 'Karaoğlan: Altay'dan Gelen Yiğit'te kamera karşısına geçti.

Kartal Tibet son yolculuğuna uğurlandı! - Resim : 4

TARKAN KARAKTERİYLE HAFIZALARA KAZINDI

Kartal Tibet, 1965'te 'Karaoğlan: Altay'dan Gelen Yiğit' ile başladığı oyunculuk kariyerini sürdürürken yönetmenliğe de merak saldı.

Tibet, daha sonra çizgi roman sanatçısı Sezgin Burak'ın yarattığı Tarkan'ı, 1969'da sinemaya uyarlanan 'Tarkan' adlı filmde canlandırdı. Bu filmi 1970'te 'Tarkan: Gümüş Eyer', 1971'de 'Tarkan: Viking Kanı', 1972'de 'Tarkan: Altın Madalyon' ve 1973'te 'Tarkan: Güçlü Kahraman' takip etti. Bu filmlerle Tibet, hem sanatını hem de şöhretini pekiştirdi.

Tibet, oyunculuk kariyerini sürdürürken yönetmenliğe de merak saldı. Ertem Eğilmez'in Arzu Film'inde 'Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı' ile başladığı yönetmen yardımcılığı sırasında 'Süt Kardeşler' ve 'Hababam Sınıfı Uyanıyor'da çalışan Tibet, 1976'da 'Tosun Paşa' ile oyunculuğu bırakıp yönetmenliğe terfi etti.  'Tosun Paşa' ile unutulmaz bir Yeşilçam filmine imza attı. Kartal Tibet'in senaristlik kariyenini başlangıcıysa 1981 yapımı 'Davaro' ile oldu.

 

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.