Kaşıntı neden olur? Nasıl geçer?

Kimi zaman en az ağrı kadar kişiyi rahatsız eden; uykusuzluğa ve depresyona yol açan kaşıntının nedenler merakla araştırılmaya devam ediyor. Günlük hayatı olumsuz etkileyen kaşıntı, ciddi sağlık problemlerinide beraberinde getirebilir. Peki, Kaşıntı neden olur? Nasıl geçer? Evde doğal yöntemler! Detaylar haberimizde...

Kaşıntı hemen hemen herkeste olabilecek bir sağlık sorunudur. Kaşıntının geçmediği takdirde uzman tarafından muayane olmakta fayda vardır, belirli rahatsızlıkları beraberinde getiren kaşıntının nasıl geçeceği vatandaşlar tarafından merakla araştırılmaya devam ediyor. Peki, Kaşıntı neden olur? Nasıl geçer? Evde doğal yöntemler! Detaylar haberimizde...

Kaşıntı neden olur? Nasıl geçer?

KAŞINTI NEDEN OLUR?

Kaşıntı sinir, gerginlik ve strestende meydana gelebilir. Kaşıntının en sık rastlanan nedenlerinden birisi deri kuruluğudur. Yaşlı hastalarda çok sık rastlanan bir türdür. Çünkü insan yaşlandıkça deri fonksiyonları, derinin esnekliği ve su tutabilme özelliği azalır. Sert alkali sabunlarla ve çok sıcak su ile sık banyo yapılması, derideki bu bozulmayı daha da arttırıp, koruyucu lipid tabakasını zayıflatarak, deri kuruluğuna ve kaşıntıya yol açar. Ülkemizde yaygın olan liflenme ve keselenme alışkanlığının da derinin kuruyup kaşınmasında önemli rolü vardır.

Deride görünür herhangi bir şey yokken, hasta kaşıntıdan yakınıyorsa, bu durum aksi kanıtlanana dek, altta yatan bir hastalığın belirtisi olarak kabul edilmelidir.
Bağırsak parazitleri, diyabet, iç organ kanserleri (safra kesesi, karaciğer, barsak kanseri); safra kesesi taşları ya da viral hepatit (sarılık) gibi nedenlerle ortaya çıkan safra yolu tıkanıklıkları, lösemi ve lenfoma gibi malign (kötü huylu) kan hastalıkları, böbrek yetmezliği, AIDS gibi sistemik (birçok organı tutan) hastalıkların gidişi sırasında ya da bazen bu hastalıkların ilk belirtisi olarak yaygın ve nedensiz kaşıntılar ortaya çıkabilir.

NASIL GEÇER?

Kaşıntı nedenini bulmak ve altta yatan herhangi bir deri hastalığını tedavi etmek, kaşıntının çözülmesinde ilk adımdır. Sebep tespit edildikten sonra, kaşıntılı cilt tedavileri şunları içerebilir:

Bir ilaç reaksiyonundan şüpheleniliyorsa, farklı bir ilaca geçilmesi kaşınmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak, çoğu ilaçta kaşıntı ile birlikte döküntü sık görülür.

Kaşıntıyı önlemenin en iyi yolu cildinize dikkat etmektir. Cildi korumak için:

Cildinizi nemlendiren ve kuruluğu önleyen cilt kremleri kullanın.

Güneş yanıklarını ve cildin zarar görmesini önlemek için güneş koruyucuları düzenli olarak kullanılmalıdır.

Cildinizi tahriş etmeyecek yumuşak banyo sabunu kullanın.

Ilık su ile banyo veya duş alınmalıdır. Kaşıntıyı hafifletmek için, kaşımak yerine kaşınan bölgeye soğuk bir bez veya biraz buz koyun.

EVDE DOĞAL YÖNTEMLER!

Soda; Bir yemek kaşığı sodaya birkaç damla su ekleyerek karıştırın. Daha sonra kaşınan yerlerinize uygulayın. Kısa süre içerisinde kaşıntının durduğunu hissedeceksiniz.

Limonu kaşıntılardan kurtulmak için güvenle kullanabilirsiniz. Kaşıntı sorunu yaşadığınız bölümlere limon suyunu sürerek 10-15 dakika bekletin. Ardından durulayın.

Yulafın terkibinde bulunan antioksidanlar aracılığıyla kaşıntıyı ortaya çıkaran nedenleri ortadan kaldırır. Çok az yulafla suyu harmanlayın. Macun kıvamına geldiğinde kaşıntı hissi veren bölgeye uygulayın. Kaşıntının geçtiğini düşündüğünüzde suyla durulayın.

 

 

 

Kaşıntı neden olur? Nasıl geçer? ile ilgili etiketler Hastane 2019 doktor hasta
GÜNÜN VİDEOSU

Taksim'de ABD'li kadın turist dehşeti! Eşini yaraladı, sokaktakilere saldırdı...

Taksim'de ABD'li bir kadın, birlikte alkol aldığı eşini yüzünden yaraladı, ardından sokağa çıkıp yolda yürüyenlere saldırdı. Kaldırımda yürüyen bir kişinin boğazına sarılıp kolyesini kopartan ve telefonunu yere fırlatıp kıran ABD'li kadın, bir taksinin de ön camını kırdı. İşte o anlar...