Katalonya tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti!
İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimi parlamentosu yapılan gizli oylamayla tek taraflı bağımsızlık kararı aldı. İspanya senatosu ise gerçekleştirdiği oylamada Katalonya üzerinde doğrudan yönetim kurmayı kabul etti.Oylamanın ardından parlamentoda Katalonya marşı söylendi. İspanya Başbakanı Rajoy'dan ilk tepki geldi.
Katalonya bağımsızlığını ilan etti! İspanya Başbakanı Rajoy'dan ilk tepki geldi. İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimi parlamentosu yapılan gizli oylamayla tek taraflı bağımsızlık kararı aldı."Junts pel Si" ve CUP'un verdiği öneriyle gizli olarak yapılan oylamadan 70 "evet", 10 "hayır" ve 2 "boş" sonucu çıktı. "Catalunya si que es pot" partisi dışında muhalefetteki tüm siyasi partiler oylamaya katılmayarak, protesto etmek için genel kurul salonunu terk etti.
İspanya'ya bağlı özerk yönetim Katalonya'da parlamento, gerçekleştirdiği oylamada tek taraflı bağımsızlık ilan etmeyi kabul etti. İspanya senatosu ise gerçekleştirdiği oylamada Katalonya üzerinde doğrudan yönetim kurmayı kabul etti.
Oylamanın ardından parlamentoda Katalonya marşı söylendi. 135 kişilik Katalonya parlamentosunda yapılan gizli oylamada 70 kişi bağımsızlıktan yana oy kullanırken, 10 kişi bağımsızlık karşıtı oy verdi, 2 oy boş çıktı.
Oylamanın gizli yapılmasının sebeplerinden biri de İspanya devletinin bağımsızlık yanlısı milletvekillerine ceza kesmemesi amacından kaynaklanıyor.
Oylama sırasında iktidardaki Halk Partisi, ana muhalefet partisi Sosyalistler ve Vatandaşlar (Ciudadanos) milletvekillerinin protesto amacıyla dışarı çıktığı görüldü.
Oylamanın ardından Barcelona sokaklarında toplanan bağımsızlık yanlısı göstericiler sevinç çığlıkları attı.
Oylamanın İspanya yüksek mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edilmesi bekleniyor.
Bu sırada İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise attığı tweetinde, "Bütün İspanyollardan sakinliklerini korumalarını bekliyorum. Hukuk devleti, Katalonya'da yasallığı devreye sokacak" dedi.
İSPANYA'DAN İLK TEPKİ
İspanya Başbakanı Rajoy sükünet çağrısı yaptı ve Katalonya'da hukukun üstünlüğünün tesis edileceğini söyledi.
İSPANYA SENATOSUNDAKİ OYLAMADA DOĞRUDAN YÖNETİM KARARI
Aynı anda İspanya senatosu ise Katalonya özerk yönetiminin başında bulunan Carles Puigdemont'u görevden almak için bir oylama gerçekleştirdi. İspanya hükümeti, anayasanın 155'inci maddesi uyarınca hareket edilmesini öngören düzenlemeyi bugün toplanan Senato'nun onayına sundu. Senato düzenlemeyi kabul etti. 155'inci madde bir özerk yönetimin elindeki hakların ve görevlerin alınmasını öngörüyor.
Senatodaki oylamanın ardından Rajoy, Katalonya'da doğrudan yönetim kurmak için Barcelona'daki hükümeti görevden alarak Katalan polisinin de yönetimini ele geçirebilir.
BAĞIMSIZLIK KARARI EURO'YU VURDU
Euro dolar paritesi 1.1579’ye gerileyerek bir ayın en düşük seviyesini gördü. Euro dolar paritesi son ayda 1.1880’e kadar çıkmıştı. Kararla İspanya borsası da yüzde 2 düşüş yaşadı. Katalan bankalarının hisselerinde de kayıplar var.
5 KURUŞ BİRDEN DÜŞTÜ
Euro, tüm dünya para birimleri karşısında geriledi ki buna Türk Lirası da dahil. Euro, 4.46 lira seviyelerinden kararla beraber 4.41 liraya kadar düştü.
KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan da, Katalonya krizinde olabilecek en olumsuz senaryonun gerçekleştiğini dile getirerek "Katalonya erken seçimden vazgeçerek bağımsızlık ilan ederken, İspanya da Katalonya’nın özerkliğini kaldırmaya hazırlanıyor. Bundan sonra ne olacağı ise koca bir belirsizlik olarak karşımıza çıkmış durumda" dedi.
TAHVİL PİYASASI ALT ÜST
Erkan, şöyle konuştu: "Avrupa’da tahvil piyasası bu duruma hemen tepki verdi ve an itibariyle İspanya 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 7 yükselerek yüzde 1,60 seviyesine geldi. Tahvillerinden çıkış olan bir başka Avrupa ülkesi ise, daha geçen Pazar günü Lombardiya v Veneto bölgelerinin özerklik referandumu yaptığı ve benzer ayrılıkçı fikirler riskiyle karşı karşıya olan İtalya... İtalya’nın 10 yıllık tahvil faizleri de yüzde 2 artışla yüzde 1,95 seviyesine geldiler. İspanyol-Alman ve italyan-Alman tahvil faiz spreadlerindeki açılma Euro açısından negatif şekilde fiyatlanıyor."
AMBARGO OLABİLİR
Katalonya'nın bağımsızlığı bir zincirin ilk halkası olacağından dolayı Avrupa’da tanınmayan “de facto” statüsünde bir bağımsızlık olacağını belirten Erkan, "İspanya’nın da bölgeyi direkt olarak merkeze bağlamayı değerlendirmesi itibariyle, bölgede tansiyon son derece yüksek olabilir. Aynı zamanda tanınmayan bir devlet olarak zengin bir bölge olan Katalonya’nın ciddi bir ekonomik ambargoya uğraması söz konusu olabilir. Bu da hem bölge ekonomisine, hem de Euro Bölgesi’nin en büyük 4. ekonomisi olan ispanya ekonomisinde çok ciddi yansımaları beraberinde getirecektir. Euro bağımsızlık ilanından sonra gelen satışların etkisiyle önceden destek olan 1,1610 seviyesinin altına yerleşme emareleri gösteriyor ve mevcut durumda 1,1550 – 1,15 gibi desteklere ilk etapta çekilme söz konusu olabilir. Euro’daki momentum ECB sonrasında 1.1660 kırıldıktan sonra aşağıya dönmüştür" dedi.