Kayıp kaçakta dava ayıbı bitti!
Elektrikte kayıp kaçağın faturalara eklenebilmesine ilişkin yasal düzenlemeden sonra binlerce tüketiciye yansıtılan dava masraflarına yüksek mahkeme ‘dur’ dedi.
Elektrik faturasını düzenli ödeyen vatandaşlar, kayıp kaçak bedellerinin faturalarına yansıtılmasına itiraz ederek konuyu yargıya taşımışlardı.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu da vatandaşı haklı bularak kayıp kaçak bedellerinin faturalara yansıtılamayacağı hükmünü vermişti. Ancak bu kararın hemen ardından 2016 yılı Haziran ayında TBMM’de kabul edilen 6719 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla kayıp kaçak bedelinin faturaya yansıtılabileceği ve bunun mevcut yargılamaları da kapsayacağı hükmü getirilmişti. Bu düzenleme ile elektrik şirketleri yaklaşık 33 milyarlık kayıp kaçak bedelini vatandaşa ödemekten kurtuldu.
Şirketler söz konusu tarihe kadar açılmış binlerce davada, avukatlık ücretleri ve dava harçlarını da ödemek istemedi. Yaptıkları itiraz sonrası mahkemeler, yargılama giderlerinin de davayı açan vatandaş tarafından ödenmesine hükmetmeye başladı.
10 BİN LİRALIK KAYIP KAÇAK BEDELİ İÇİN DAVA
Ankara’da Şeker-İş Sendikası da Yargıtay Genel Kurul kararına istinaden o güne kadar ödediği yaklaşık 10 bin liralık kayıp kaçak bedelini geri almak için elektrik şirketine dava açmıştı. Şeker-İş’in Avukatı Gökhan Candoğan, “Zaten kayıp kaçak bedelinin iadesi gerekirken, bir gece yarısı yasa değişikliğiyle maçın ortasında kural değişti. Açılmış davalar için de yasa geriye yürütüldü. Şeker-İş’in elektrik abonesi olarak açtığı dava yasa değişikliği gerekçe gösterilerek Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildiği gibi, bin 800 liralık vekalet ücreti ve 300 liralık mahkeme harcını da abonenin ödemesine karar verdi. Biz hukuka aykırı bu karara itiraz ettik” dedi.
HAKLIYKEN YASA DEĞİŞİKLİĞİYLE HAKSIZ DURUMA DÜŞTÜ
Candoğan, Şeker-İş’in itirazından sonra Ankara İstinaf Mahkemesinin ders niteliğinde emsal bir karar aldığını ve dava açan binlerce dürüst tüketiciyi vekalet ücreti ile dava harcı ödemekten kurtardığını vurguladı.
Ankara İstinaf Mahkemesi kararında Yargıtay kararıyla haklı olduğu anlaşılan vatandaşın, yasa değişikliğiyle haksız duruma düşürüldüğü vurgusu dikkat çekti. İstinaf Mahkemesinin, geçen hafta taraflara iletilen binlerce dürüst tüketici için emsal oluşturacak 2 Mayıs tarihli kararı şöyle:
“... dava tarihi itibariyle Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı uyarınca davacının dava açmakta haklı olduğu anlaşılmaktadır. Yargılama harç ve giderleri, kural olarak davada haksız çıkan aleyhine hüküm verilen tarafa yükletilir. (Hukuk Muhakemeleri Kanunu md.326/1) Aynı şekilde, vekalet ücreti yönünden de haksız çıkan taraf aleyhine hüküm kurulur. (HMK.md 330/1) Dava açıldığı anda haklı durumda bulunan tarafın, yargılama sırasında oluşan yasa değişikliği sonucu haksız duruma düşmesi halinde yargılama giderlerinden, dolayısıyla karşı tarafın vekalet ücretinden sorumlu tutulması olanaklı değildir...”
KESİN VE ÖRNEK BİR KARARDIR
Şeker-İş Avukatı Candoğan, “Bu kesin bir karardır. Aynı durumda olup kayıp kaçak bedelini geri almak için dava açmış tüketiciler bu kararı emsal göstererek yargılama gideri ve dava harcını şirketlere ödemekten kurtulmuş oldular” dedi.