Alihan Kuriş’in lideri olduğu Süleymancılar cemaatinin Orta Asya sorumlusunun, 2022’de cemaate yönelik soruşturma başlayınca Kazakistan’dan kaçtığı öğrenildi.
Kazakistan'daki operasyon sonrası Süleymancılar cemaati telaşta! Kazakistan sorumlusu ülkeden kaçtı...
Alihan Kuriş’in lideri olduğu Süleymancılar cemaatinin Kazakistan sorumlusu Muzaffer Öztürk'ün ülkeden kaçtığı ortaya çıktı. Kazakistan basınında yer alan haberlere göre, soruşturmanın ardından cemaatin 26 şubesi ile 92 yurdu kapatıldı. Muzaffer Öztürk’ün kaçmadan hemen önce cemaatin dernek başkanı Ahmet Amarov'a Whatsapp üzerinden mesaj gönderip para istediği belirlendi.
Süleymancıların aynı zamanda Kazakistan Sorumlusu olan Muzaffer Öztürk, soruşturma kapsamında Almatı Emniyet Müdürlüğüne ifadeye çağırıldı.
Aydınlık'tan Kaan Arslan haberine göre Emniyet’e gitmeyen Öztürk’ün ülkeyi terk ettiği ifade edildi.
Kazakistan basınında yer alan haberlere göre, soruşturmanın ardından cemaatin Zhibek Zholy Yardım Kuruluşları Birliği isimli kuruluşun 26 şubesi ile 92 yurt kapatılmıştı.
HAVAALANINDAN DERNEK BAŞKANI’NA MESAJ
Muzaffer Öztürk’ün kaçmadan hemen önce cemaatin Zhibek Zholy Yardım Kuruluşları Birliği Derneği Başkanı Ahmet Amarov'a Whatsapp üzerinden mesaj gönderdiği belirtildi.
"CEMAAT KASASINDAN BENİM HESABIMA PARA AKTARIN"
Basında yer alan haberlere göre Öztürk, cemaatin kasasından belli bir miktar paranın hesabına aktarılmasını ve mali çalışmalara devam edilmesini istedi. Öztürk’ün mesajda Katya adında birinden bahsetmesi de dikkat çekti.
Muzaffer Öztürk, 2012 yılından beri Kazakistan'da yaşıyordu.
KAZAKİSTAN’DA SÜLEYMANCILARIN YURTLARI KAPATILDI
Kazakistan’da aşırılıkçı dini misyonerlik faaliyeti ve yasa dışı din eğitimi verdiği gerekçesiyle Süleymancıların 26 kuruluşu ve 92 yurdu kapatılmıştı. Yapının tüm kurumlarının kapatılması için Kazakistan Hükûmet’inin emir verdiği kaydedilmişti.
Kazakistan’da Zhibek Zholy Yardım Kuruluşları Birliği adı altında faaliyet yürüten Süleymancıların, yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle faaliyetleri durdurulmuştu. Almatı Temyiz Mahkemesindeki yargılamanın ardından cemaatin yönettiği kuruluşlarla birlikte 92 yurda mühür vurulmuştu. Cemaatin avukatlarının yaptığı itiraz da mahkemece reddedildi ve karar tescillenmişti.
Kapatılan yurtlar ve okullar arasında Ana Amanaty Yatılı Kız Okulu, Amanat Yetimhanesi ve Yatılı Okulu, Almaly Yetimhanesi ve Yatılı Okulu, Sauran İslam Kültür Merkezi başta olmak üzere çok sayıda kurum bulunuyordu. Yurtlarda yaklaşık 3 bin çocuğun kaldığı belirtilmişti.
"ÇOCUKLARIN YAŞAMI VE SAĞLIĞI ETKİLENİYOR"
Kurumlarda göç, çalışma, toprak, çevre ve barınma gibi çocukların yaşamı ve sağlığıyla doğrudan etkileyecek konularda mevzuat ihlali yapıldığı kaydedilmişti. Yurtlarda mimari, kentsel planlama ve inşaat faaliyetleri, yangın güvenliği gereklilikleri, sıhhi standartlar, dini, mali ve ekonomik faaliyet alanında da ihlallerin tespit edildiği ifade edilmişti.