Kemal Gürüz kimdir?

103 sanığın darbe suçundan yargılandığı 28 Şubat davasında karar açıklandı.Davanın karar duruşması bugün Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı. Sanıklardan Kemal Gürüz'ün ne caze aldığı ve yaşamı merak ediliyor.Peki Kemal Gürüz kimdir? Detaylar haberimizde...

 
28 Şubat sürecine ilişkin aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir’in de aralarında bulunduğu 103 sanığın darbe suçundan yargılandığı davada karar açıklandı. Sanıklardan Kemal Gürüz'ün yaşamı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki Kemal Gürüz kimdir? Ne ceza aldı? Kaç yaşında? Hangi görevde bulundu? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...
Kemal Gürüz kimdir?
 
KEMAL GÜRÜZ
 
Eski YÖK Başkanı ve eski TÜBİTAK Başkanı.
 
Lise eğitimini Bornova Anadolu Lisesi'nde tamamladı. ODTÜ Kimya Mühendisliği bölümünü bitirdi. ODTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanlığı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğü ve Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı, Tübitak Başkanlığı, 1991-1995 yılları arasında Üniversitelerarası Kurul kontenjanından YÖK Genel Kurulu Üyeliği yaptı. 6 Aralık 1995 tarihinde YÖK Başkanı seçilmiştir. Daha sonra aynı göreve, Cumhurbaşkanı tarafından ikinci kere atanmıştır. 7 Ocak 2009 tarihinde Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınmıştır Ergenekon soruşturmasının tutuksuz sanığıdır. Kendisi Kadir Has Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu üyeliği görevini sürdürmektedir.
 
Kemal Gürüz 28 Şubat Soruşturması kapsamında Nöbetçi Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 25 Haziran 2012 tarihinde tutuklanarak Sincan Cezaevi'ne gönderildi. 5 Ağustos 2013'te İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanan Ergenekon davasında 13 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hakkındaki kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi 21 Nisan 2016'da, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararı bozdu.
 
DAVADA KARAR AÇIKLANDI
28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren düşürmeye ve devirmeye iştirak" suçundan yargılandığı davada karar açıklandı. 
 
İsmail Hakkı Karadayı, Çevik Bir ve Çetin Doğan'ın da arasında bulunduğu 21 sanık müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 68 sanık hakkında beraat kararı verildi.
 
Çetin Doğan, Çevik Bir, Erol Özkasnak Fevzi Türkeri İlhan Kılıç ve İsmail Hakkı Karadayı'na verilen ağırlaştırılmış müebbet cezaları müebbete çevrildi.
 
5 YILDIR SÜRÜYORDU
 
28 Şubat sürecine ilişkin 103 kişi hakkında açılan ve yaklaşık 5 yıldır süren davada, savcılık geçen aralık ayında esasa ilişkin mütalaasını vererek, 60 sanığa ağırlaştırılmış hapis cezası talep etmişti. Davanın karar duruşması bugün Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı.
 
 
28 ŞUBAT SÜRECİNDE NELER YAŞANDI?
 
Refah Partisi 1995 Genel Seçimlerinde birinci parti olmuştur. 1996 yılında, seçimlerin ardından kurulan DYP-ANAP koalisyon hükümeti, Refah Partisi’nin güven oylaması hakkında hukuksal inceleme yapılması için Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru haklı görülerek güven oylaması geçersiz sayıldığından dağılmıştır. Bunun üzerine TBMM’de birinci parti durumunda olan Refah Partisi ile ikinci parti olan DYP arasında kurulan 54. Hükümet (Refahyol hükümeti), 8 Temmuz 1996’da TBMM’de yapılan oylamada güvenoyu almayı başarmıştır.
 
RP-DYP Koalisyonu kurulmasının ardından bu dönemde yaşanan bazı olayların, 28 Şubat sürecini tetiklediği ve hızlandırdığı iddia edilmektedir. Bu olaylar;
 
*2 Ekim-7 Ekim 1996 tarihleri arasında Başbakan Necmettin Erbakan sırasıyla Mısır, Libya, Nijerya’yı ziyaret etti. Libya’da, Kaddafi’nin bir çadırda Erbakan ile yaptığı görüşmede sarfettiği sözler muhalefet ve basın tarafından ağır bir şekilde eleştirildi.
 
*6 Ekim 1996’da Ankara Kocatepe Camisi’nde “şeriat isteriz” diye bağıran sakallı, cübbeli ve âsâlı Aczmendîler gösteri yaptı.
 
*3 Kasım 1996’da Susurluk’ta meydana gelen bir trafik kazasında mafya, siyasetçi, polis ilişkileri açığa çıktı. Başbakan Erbakan ‘fasa fiso’ dedi, Adalet Bakanı Şevket Kazan ise, aydınlık için bir dakika karanlık toplumsal eylemi için “Mum söndü oynuyorlar” dedi.
Kayseri’nin Refah Partili Belediye Başkanı Şükrü Karatepe, 10 Kasım 1996 tarihli Refah Partisi İl Divan Toplantısındaki konuşmasında, Türkiye’de henüz gerçek demokrasinin olmadığını, hâkim güçlerin herkesi kendi görüşleri doğrultusunda hareket etmeye zorladığını söyledi. Karatepe konuşmasında şunları söylemişti:
“ Süslü püslü göründüğüme bakıp da laik olduğumu sakın sanmayın. Resmi görevim nedeniyle bugün bir törene katıldım. Belki başbakanın, bakanların, milletvekillerinin bazı mecburiyetleri vardır. Ancak, sizin hiçbir mecburiyetiniz yok. Refah Partili olarak yeryüzünde tek başıma da kalsam, bu zulüm düzeni değişmelidir. İnsanları köle gibi gören, çağdışı bu düzen mutlaka değişmelidir. Ey Müslümanlar sakın ha içinizden bu hırsı, bu kini, nefreti ve bu inancı eksik etmeyin. Bu bizim boynumuzun borcudur. ”
Karatepe bu konuşması nedeniyle 1 yıl hapis ve 420.000 lira ağır para cezasına mahkûm edildi.
 
*Dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan, 11 Ocak 1997 Cumartesi günü, Başbakanlık Konutunda tarikat liderleri ve şeyhlere iftar yemeği verdi.
*Yüksek rütbeli subaylar 22 Ocak 1997 tarihinde Gölcük’te toplanarak irticanın iktidarda olduğunu tartıştılar.
*30 Ocak 1997’de Sincan belediyesi Kudüs gecesi düzenledi. Belediye başkanı Bekir Yıldız, İran büyükelçisinin misafir olduğu gecede sahneye konulan cihad oyunu basında tepki oluşturdu. Star muhabiri Işın Gürel saldırıya maruz kaldı. Bekir Yıldız tutuklandı, mahkûm edildi.
*3 Şubat 1997’de, Ankara’da Star TV muhabiri Işın Gürel’in muhafazakar biri tarafından saldırılarak dövülmesi toplumda büyük bir tepkiye neden oldu.
*4 Şubat’ta Sincan’da askerler 20 tank ve 15 zırhlı araçla geçiş yaptı
 
 
Kemal Gürüz kimdir? ile ilgili etiketler kemal gürüz kimdir kaç yaşında ne ceza aldı
GÜNÜN VİDEOSU

Pendik'te feci kaza kamerada: TIR'ın sürüklediği genç kız hayatını kaybetti...

Pendik Yenişehir'de skuterla TIR'ın önünde seyreden genç kız, feci bir kazada hayatını kaybetti. Sürücü gözaltına alındı.